Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Opettajilla päänsärky: Miten osallistua aktiivimallin vastaiseen mielenosoitukseen? – Tässä ohjeet

Viimeksi järjestettiin #stop mielenosoitus Rautatientorilla pakkolakeja vastaan. Nyt osoitetaan mieltä työttömien puolesta.

Periaatteessa Suomessa ei ole kiellettyä osallistua poliittiseen lakkoon. Lakko on laillinen niin kauan kun se ei kohdistu voimassa olevaan työehtosopimukseen.

On kuitenkin ammattiryhmiä, joiden työtaisteluvapautta on rajoitettu. Heitä ovat mm. virkamiehet. He eivät saa osallistua poliittiseen lakkoon, joksi SAK:n 2.2. koollekutsuma mielenilmaisu luetaan. Rajoitetun työtaisteluoikeuden piirissä on mm. virkasuhteiset opettajat, jotka saavat palkkansa esimerkiksi kunnalta.

– Kyllä. Se on totta. Virkasuhteisilla opettajilla on rajoituksia, sanoo opettajien ylin edusmies, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Opettajilla on hallituksensa kokous torstaina, eikä Luukkaisen mukaan pohjaesitystä kokouksen päätökseksi ole.

Luukkaisella on kuitenkin antaa vaihtoehtoja niille virkasuhteisille opettajille, jotka haluavat mennä mukaan mielenosoitukseen Senaatintorille.

– Voit mennä omalla ajalla. Silloin kenelläkään ei ole nokan koputtamista asiaan.

– Yhdistys tekee päätöksen osallistua. Silloin et ole henkilökohtaisesti vastuussa osallistumisesta.

Lisää aiheesta

– Menet vaan mielenosoitukseen ja kannat vastuun asiasta itse, Luukkainen sanoo.

Korkeasti koulutettujen Akavan hallitus kokoontuu huomenna päättämään, miten se suhtautuu mielenosoitukseen. Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder sanoi Demokraatti.fi:n haastattelussa viime viikolla, ettei hän esitä mukaan menemistä.

Akavan jäsenjärjestöistä suurimman, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen kuitenkin ennakoi, että keskusjärjestön päätös tulee olemaan pitkälti samansuuntainen kuin STTK:n.

– Jäsenjärjestöt ja jäsenet saavat päättää, miten mielenosoitukseen suhtautuvat, Luukkainen sanoo.

Insinööriliitto toivoo Akavaa mukaan

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo toivoo, että Akava voisi SAK:n tavoin osallistua keskusjärjestönä mielenilmaukseen aktiivimallia vastaan.

Salon mukaan yhä useammassa akavalaisessa liitossa pohditaan tällä hetkellä vakavasti osallistumista. Liittotasolla Insinööriliitto on jo tehnyt oman päätöksensä osallistumisesta.

– Olisi paljon merkittävämpi asia, jos keskusjärjestötasoinen päätös pystyttäisiin tekemään.

– Malli on kaikkien kannalta huono riippumatta työntekijäryhmästä eikä huomioi eri alojen erityispiirteitä. Se ei ole myöskään tasaveroinen, vaan siinä on isoja ongelmia ja eroja riippuen siitä, missä päin Suomea asut, Samu Salo toteaa aktiivimallista.

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder aikoo esittää keskiviikkona Akavan hallitukselle, ettei järjestö osallistu keskusjärjestönä mielenilmauksen järjestämiseen.

– On luonnollista, että Fjäder tekee keskusjärjestön puheenjohtajana linjauksia ja päätösesityksiä. Akavan hallitus sitten päättää kuten parhaaksi näkee, Samu Salo toteaa.

On todennäköistä, että Akavan liitoista Insinööriliiton kaltaisen päätöksen tekevät useat muutkin liitot.

Juttua päivitetty viimeisen väliotsikon jälkeisillä tiedoilla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE