Kotimaa

Opiskelija istuu lähes 11 tuntia päivässä – nyt heidät kammetaan ylös tuolilta uusilla suosituksilla

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Opiskelijoita Helsingin yliopiston pääkirjastosa Kaisa-talossa Helsingissä.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Opiskelijoita Helsingin yliopiston pääkirjastosa Kaisa-talossa Helsingissä.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Opiskelijoita Helsingin yliopiston pääkirjastosa Kaisa-talossa Helsingissä.

Korkeakoululiikunnan uudistuneet suositukset tähtäävät opiskelijoiden päivittäisen istumisen vähentämiseen ja ympäristön liikunnallistamiseen. Esimerkiksi työskentelyasentojen vaihtamisesta ja seisten työskentelystä pitäisi tehdä helppoa luokkatiloissa ja luentosaleissa.

Fyysistä aktiivisuutta tulisi lisätä liikuntatilojen ulkopuolellakin.

Lisäksi opetustoimintaa ja esimerkiksi koulujen kampanjoita ja tempauksia pitäisi uusien suositusten mukaan suunnitella niin, että ne edistävät päivittäisen istumisen vähentämistä ja matalan kynnyksen fyysistä aktiivisuutta.

Korkeakoululiikunnan suositukset julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 2011. Alkuperäisissä suosituksissa keskityttiin pääsääntöisesti liikuntapalvelujen parantamiseen, eikä niissä ollut huomioitu lainkaan istumista, jonka terveyshaitoista on saatu paljon tutkimusnäyttöä viime vuosina. Lisäksi aiemmissa suosituksissa tarkasteltiin lähinnä korkeakoulujen liikuntatiloja, joten ne eivät huomioineet koko korkeakouluympäristön mahdollisuuksia fyysisen aktiivisuuden edistämiseen.

Opiskelija istuu lähes 11 tuntia päivässä.

Etenkin istumisen vähentämisessä riittää työsarkaa. Viimeisimmän Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen mukaan opiskelijat istuvat arkisin keskimäärin melkein 11 tuntia päivässä, ja vain noin kuudesosa opiskelijoista istuu päivän aikana alle kahdeksan tuntia. Terveystutkimuksen mukaan runsas istuminen oli vielä yleisempää ammattikorkeakouluopiskelijoilla kuin yliopisto-opiskelijoilla.

Tämän vuoksi Opiskelijoiden Liikuntaliiton (OLL) aloitteesta ja opetus- ja kulttuuriministeriön Liikunnan vastuualueen tuella perustettiin viime vuoden huhtikuussa työryhmä päivittämään suosituksia. Työryhmän mukaan istumisen vähentämisestä ja koko korkeakouluympäristön liikunnallistamisesta on vastuussa koko korkeakouluyhteisö.

Opiskelijoiden Liikuntaliiton puheenjohtaja Soile Koski-Aho sanoo, että pelkät suositukset eivät auta mitään, mikäli niitä ei saada täysimittaiseen toteutukseen.

– Korkeakoulujen johdon tuki suositusten toteuttamisessa on äärimmäisen tärkeää, Koski-Aho korostaa ja muistuttaa, että korkeakoulujen lisäksi myös muun yhteiskunnan on tuettava liikunnallisen elämäntavan muodostumista.

Jutun otsikkoa on korjattu klo 12:39.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 6 Demokraatti
HYVÄN TÄHDEN - Hussein al-Taee on kulkenut pitkän matkan
HYS! - Mitä Mitä se sulle kuuluu, mitä mä tienaan?
BREXIT - Tulevaisuus jonka ei pitänyt toteutua
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


DEMOKRAATTI

Demokraatti 7/19: Oho! Miten tässä nyt näin kävi? Norja on hoitotyön onnela, Minä-minä-ero! Miksi Ville Virtanen katsoo muualle?
21.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat