Politiikka

Opiskelijajärjestöt antavat kyytiä opintotukiesitykselle – ”Tuntuu kamalalta katsoa, kun aiempia virheitä toistetaan”

Lehtikuva
Opiskelijajärjestöt ovat osoittaneet aiemminkin mieltään opintotuen leikkauksia vastaan.
Lehtikuva
Opiskelijajärjestöt ovat osoittaneet aiemminkin mieltään opintotuen leikkauksia vastaan.
Lehtikuva
Opiskelijajärjestöt ovat osoittaneet aiemminkin mieltään opintotuen leikkauksia vastaan.

Opiskelijajärjestöt pitävät opintotukeen esitettyjä leikkauksia kohtuuttoman suurina. Nuoret opiskelijat ovat jo nyt syvästi pienituloinen väestöryhmä, ja esitys laskisi opiskelijalle käteen jäävän sosiaaliturvan tasoa lähes sadalla eurolla kuukaudessa, toteavat Suomen opiskelijakuntien liitto Samok ja Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL yhteisessä kannanotossaan.

Opiskelijajärjestöt ovat huolissaan myös siitä, että opintotuen lainapainotteisuuden lisääminen lisää yhteiskunnallista eriarvoisuutta ja vähentää köyhimpien perheiden lasten hakeutumista korkeakoulutukseen.

– Jo nykyisellään köyhimpien perheiden lapset hakeutuvat opiskelemaan lyhyempiin tutkinto-ohjelmiin lähelle kotipaikkakuntaa ja välttävät lainan ottoa merkittävästi enemmän kuin sellaiset opiskelijat, joiden sosioekonominen tausta on keskivertoa korkeampi, painottaa SYL:n puheenjohtaja Heikki Koponen tiedotteessa.

Järjestöjen mukaan hallitus tuntuu hylänneen ajatuksen siitä, että osaamiseen ja koulutukseen panostaminen ovat avaimia vauraampaan ja hyvinvoivaan yhteiskuntaan. Kyse ei ole pelkästään rahasta, kyse on arvovalinnoista, ne muistuttavat.

Tuntuu kamalalta katsoa, kun aiempia virheitä toistetaan

Lukiolaisia pelottaa tulevaisuus

Suomen lukiolaisten liitto sanoo raportin tarjoavan jatko-opintoihin tähtääville nykylukiolaisille vain epävarmuutta ja pelkoa.

– Jo nyt lukio-opiskelijat kituuttavat sosiaalietuuksista kaikista heikoimmalla. Toisen asteen opintotuki on lähtökohtaisesti erittäin matala, ja lisäksi sitä leikkaavat tiukat vanhempien tulorajat. Niin raadollista kuin se onkin, korkea-asteen opintotuki on tähän asti ollut lukiolaiselle lupaus paremmasta toimeentulosta. Nyt pienetkin toiveet ovat vaihtuneet suureen huoleen tulevasta selviytymisestä, liiton puheenjohtaja Elli Luukkainen sanoo tiedotteessa.

Opintotukileikkauksista välittyy Luukkaisen mukaan tuleville korkeakouluopiskelijoille poikkeuksellisen lannistava viesti.

– Opiskeluinto laskee väistämättä, eikä tukiajan rajaaminen jätä tilaa sairauksille, vaikeille elämäntilanteille tai muulle elämän ennakoimattomuudelle. Lainapainotteinen opintotuki todettiin toimimattomaksi jo 1990-luvun alussa, ja tuntuu kamalalta katsoa, kun aiempia virheitä toistetaan, Luukkainen sanoo.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat