Kotimaa

Opiskelijavalinnat muuttuvat: Varmista parempi pääsy opintoihin, kirjoita vähintään viisi ainetta

Lehtikuva / Kimmo Mäntylä
Lehtikuva / Kimmo Mäntylä
Lehtikuva / Kimmo Mäntylä

Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen uudistuvat opiskelijavalinnat pakottavat lukio-opintoja suorittavat nuoret miettimään ainevalintojaan. Opiskelijavalinnoissa painottuvat aiempaa enemmän todistusten arvosanat.

Nykysuunnitelman mukaan esimerkiksi ammattikorkeakoulujen pisteytyksessä huomioidaan vuodesta 2020 alkaen viisi ylioppilastutkintoon kirjoitettua ainetta.

Neljä ainetta on ylioppilaskirjoitusten minimi, mutta jatko-opintosuunnitelmissa varman päälle pelaavan kannattaa tähdätä vähintään viiteen aineeseen, sanoo Ammattikorkeakoulujen opiskelijavalintojen kehittämishankkeen projektipäällikkö Marko Borodavkin.

– Jos tietty ala pisteyttää viisi ainetta ja on kirjoittanut vain neljä, niin onhan sillä merkittävä vaikutus saatavissa olevaan pistemäärään, huomauttaa ylitarkastaja Ilmari Hyvönen opetus- ja kulttuuriministeriöstä (OKM).

Neljälläkin kirjoitetulla aineella voi tulla valituksi jatko-opintoihin, Borodavkin muistuttaa. Tämä kuitenkin riippuu kirjoitetuista arvosanoista sekä siitä, kuinka suosittu kyseinen hakukohde on.

Neljän aineen kirjoittajiin lukeutuvat esimerkiksi monet kaksoistutkinnon suorittajat. He opiskelevat ammattitutkintoa ja tekevät sen rinnalla lukio-opintoja.

Ammattikoulussa nuorten toivotaan kiinnostuvan lukiokursseista juuri jatko-opintojen takia.

– Lukio-opinnoissa karttuvat akateemiset taidot ovat jatko-opinnossa menestymisessä olennaisia, sanoo Vantaan ammattiopisto Varian opinto-ohjaaja Heli Toivonen.

Kiinnostus kaksoistutkintoon on kuitenkin varsin vähäistä. Koko maassa kaksoistutkinnon on 2010-luvulla suorittanut vuosittain hieman yli 2000 nuorta eli 5–6 prosenttia ammatillista perustutkintoa opiskelevista, kerrotaan opetus- ja kulttuuriministeriön viime vuonna julkaistussa raportissa.

Moni kaksoistutkinnon suorittaja hakeutuu myöhemmin jatko-opintoihin ammattikorkeakouluihin. He ovat menestyneet opiskelijavalinnassa hyvin, arvioi ylitarkastaja Ilmari Hyvönen ministeriöstä.

– Kaksoistutkinnon tekeminen on raskasta, mutta kyllä siitä ainakin numeroiden valossa hyötyä on, Hyvönen summaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


SIMO ALASTALO

Hampaaton rauhan Pekka syleilee natseja
14.12.2018

Luetuimmat


Uusimmat