Talous

OP:n tuleva pääjohtaja varoittaa uusista kilpailijoista: ”Saattavat musertaa mielikuvaa hinnoista”

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

OP:n tuleva pääjohtaja Timo Ritakallio uskoo, että finanssialalle tulevat uudet kilpailijat voivat musertaa mielikuvan palveluiden käyvistä hinnoista. Ritakallio ottaa esimerkin 2000-luvun alusta, jolloin pörssikauppa netissä romahdutti välityspalkkiot. Hintamielikuva siitä, paljonko tietystä palvelusta ollaan valmiita maksamaan, muuttui.

Ritakallion mukaan OP:n toimialoilla uutta kilpailua tulee kahdesta suunnasta. Globaalit teknologiayhtiöt tarjoavat palvelujaan globaalisti ja rantautuvat helposti myös Suomeen. Toinen puoli pankki- ja vakuutusalan kilpailua ovat pienet, enemmän start up -tyyppiset yritykset.

– Ne eivät muuten haastaisi niin voimakkaasti, mutta ne saattavat musertaa hintamielikuvaa. Tarjoavat siis ihan toisella hinnalla ja se muuttaa koko markkinan hintamielikuvaa jostakin asiasta, Ritakallio sanoo STT:n haastattelussa.

Ritakallio uskoo, että tekoäly ja koneoppiminen muuttavat esimerkiksi vakuutuspäätösten tekemistä ja varainhoitoa.

– Tällä hetkellä Suomessa on monta varainhoitajaa, jotka hoitavat salkkuaan aika indeksinomaisesti. Sitä ei tarvita, kun kone hoitaa sen tehokkaasti ja vielä tarkemmin, Ritakallio sanoo.

Ilmarisen toimitusjohtaja Ritakallio aloittaa OP:n pääjohtajana maaliskuun alussa. Viime töikseen Ilmarisessa Ritakallio on ollut viemässä läpi Eteran sulautumista Ilmariseen. Se tapahtuu vuodenvaihteessa.

Uusien asioiden pitää kytkeytyä pankki- ja vakuutustoimintaan.

Isompi myllerrys odottaa Ritakalliota OP:ssa, jonka koko toimialan ennakoidaan mullistuvan tulevina vuosina. Perinteiset alan toimijat ovat vastanneet muutokseen kehitystyöllä, uusille toimialoille laajentumalla ja saneeraamalla nykyistä toimintaa. Esimerkiksi Nordea kertoi jokin aika sitten mittavien yt-neuvottelujen aloittamisesta.

Ritakallio ei halua lähteä tässä vaiheessa arvioimaan, kuinka paljon henkilöstömäärä tai itsenäisten osuuspankkien määrä OP-ryhmässä vähenee.

– Vastuulliseen johtamiseen kuuluu, ettei ainakaan synny vääriä mielikuvia, liian pelottavia mielikuvia tulevaisuudesta, Ritakallio sanoo.

Hän huomauttaa, että konttorien määrä on laskusuunnassa ja paikallisilla osuuspankeilla on menossa ”lukuisia” fuusioneuvotteluja eri puolella Suomea.

Ritakallion mukaan muutoksen nopeus riippuu asiakaskäyttäytymisen ja kilpailutilanteen muutosvauhdista.

OP on viime vuosina satsannut muun muassa terveysbisnekseen ja uusiin liikkumisen palveluihin. Ritakallion mukaan uudessa tilanteessa on olennaista laajentaa palveluja tuomalla omistaja-asiakkaille jotain sellaista, mitä muut toimijat eivät mahdollisesti pysty tekemään. Rönsyilyyn hän ei kuitenkaan usko.

– Uusien asioiden pitää kytkeytyä pankki- ja vakuutustoimintaan, Ritakallio linjaa.

Omistaja-asiakkuus on OP:n toiminnan ydin.

Ensimmäisiä asioita, joka Ritakallion pöydälle pääjohtajana tullee, on kilpailijan Ifin tekemä selvityspyyntö OP:n mahdollisesta markkina-aseman väärinkäyttämisestä.

Selvityspyyntö on ollut kilpailu- ja kuluttajaviraston ruodittavana jo vuodesta 2015 asti ja asiassa odotetaan alkuvuodesta jatkoaskelia. Lopullisilla ratkaisuilla vyyhdissä voi olla hyvinkin merkittäviä vaikutuksia.

Ritakallio ei halua kommentoida yksityiskohtaisesti asiaa ennen pääjohtajana aloittamista.

– Yleisellä tasolla omistaja-asiakkuus on OP:n toiminnan ydin, Ritakallio sanoo.

STT–OLLI KUIVANIEMI

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat