Politiikka

Oppositio hyökkäsi hallitusohjelman kimppuun, Orpon tyly tuomio: ”Laitatte rahat kulutukseen”

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Kokoomuksen kansanedustaja, puheenjohtaja Petteri Orpo eduskunnan täysistunnossa.
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Kokoomuksen kansanedustaja, puheenjohtaja Petteri Orpo eduskunnan täysistunnossa.
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Kokoomuksen kansanedustaja, puheenjohtaja Petteri Orpo eduskunnan täysistunnossa.

Oppositio hyökkäsi roolinsa mukaisesti Rinteen (sd.) hallituksen kimppuun voimakkain sanoin hallitusohjelman tiedonantokeskustelussa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan ongelma on se, että ohjelmassa on 200 sivua hyviä asioita, mutta strateginen ote puuttuu.

– Hallitus tekee pieniä panostuksia sekä tulonsiirtoihin että palveluihin. Monet näistä ovat suoraan sanoen niin nimellisiä, että todellista muutosta ei tapahdu, hän sanoi kokoomuksen ryhmäpuheenvuorossa.

Orpo sanoi, että valtavalla rahanjaolla olisi mahdollista saada aikaan suuri muutos, mutta hallitus ripottelee rahat yli sataan eri kohteeseen.

– Hallitus ei ole tehnyt valintoja.

Orpon mukaan valtavasta rahanjaosta huolimatta luvattua koulutusmiljardia tai hoitajamitoitusta ei tule.

– Hallitus lisää pysyviä menoja 1,2 miljardin käytännössä velkarahalla. Sen lisäksi hallitus yksityistää valtion omaisuutta 3 miljardilla eurolla. Sen sijaan, että investoisitte nämä rahat täysimääräisesti osaamiseen kuten korkeakoulujen pääomittamiseen tai uuteen liikenneinfraan kuten nopeisiin raideyhteyksiin pääkaupungista itään, pohjoiseen ja länteen, laitatte rahat kulutukseen.

Orpo lisäsi, että valtionvarainministerin mukaan hallitus leikkaa nämä panostukset kolmen vuoden päästä saavuttaakseen valtiontalouden tasapainon.

”Kestämätöntä talouspolitiikkaa.”

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sanoi omassa ryhmäpuheenvuorossaan, että ”Rinteen vihervasemmistohallituksen ohjelma on karua luettavaa”.

– Vihervasemmiston talouspolitiikka on kerrassaan kestämätöntä. Perussuomalaiset ovat tarkan taloudenpidon kannalla ja vaalimme Suomen valtion omaisuutta. Emme ymmärrä tällaista haihattelua ja tuhlailua.

Tavion mukaan käytännön toimivat työllisyyden nostamiseksi puuttuvat.

– Samalla kun tavoitellaan työllisyysasteen nostoa 75 prosenttiin, tulisi ottaa huomioon, että työllisyysaste ei kerro koko totuutta vaan mukana on osittaista tilastokikkailua. Suomessa on työnhakijoita yhä yli puoli miljoonaa. Puoli miljoonaa suomalaista etsii tällä hetkellä töitä. Hallituksen tavoittelemalle kuudenkymmenentuhannen työpaikan lisäykselle ei ole esitetty ohjelmassa mitään keinoja.

Tavion mukaan hallitusohjelma on hyvin epämääräinen.

– Suuri osa ohjelmasta on vain ”selvittämistä” ja ”tarkastelua”.

”Olette viemässä Suomea turmioon.”

Ville Tavion mukaan ”vihervasemmistohallitus” on syntynyt vastoin äänestäjien tahtoa. Tästä hän syyttää keskustan vallanhimoa.

– Te hyvä hallitus, olette viemässä Suomea turmioon. Ja vielä vastoin kansan tahtoa, sillä kansa ei äänestänyt tällaista hallitusta minkä pääministeri Antti Rinne muodosti. Jätitte toiseksi suurimman puolueen perussuomalaiset ulos, mutta myös kolmanneksi suurimman puolueen kokoomuksen. Sen sijaan hyödynsitte keskustalaisten vallanhimoa.

– Pääministeri Rinteelle vasemmistolaisuus on osoittautunut ideologisesti tärkeämmäksi arvoksi kuin demokratia, sillä nyt kansan usko demokratiaan on koetuksella, kun vaaleissa rökeletappion kärsinyt keskusta toimii hallituksen toiseksi suurimpana puolueena, Tavio sanoi.

Hän nimesi Rinteen hallituksen verotushallitukseksi.

– Hallitusohjelmaan kirjattu 200 miljoonan euron tuloveron alennus on silmänkääntötemppu, sillä todellisuudessa pieni- ja keskituloisten verotaakka kasvaa.

Tavion silmissä Rinteen hallitus on ottanut tavoitteekseen myös Suomen maahanmuuttopolitiikan löysentämisen.

– Laittomasti maahan tulleet saavat ilmeisesti jatkaa maassa oleskelua kuten tähänkin asti, mutta nyt hallitus yrittää lisäksi saada laittomasti maassa olevat töihin. Laittomasta maahanmuutosta halutaan näin tehdä laillista.

Sekä Petteri Orpo että Ville Tavio esittivät hallitukselle epäluottamuslausetta.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Demokraatti 16/19
KÄTKETTY VENÄJÄ - Putinin suosio laskee
VÄRIKÄS SUOMI - Emme pärjää ilman maahanmuuttoa
SIXTEN KORKMAN - Ison kuvan hahmottaja
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


DEMOKRAATTI

PT arvioi Suomen talouden jäähtyvän – näin käy Eila Eläkeläiselle ja Tomi Työttömälle
17.9.2019

Luetuimmat


Uusimmat