Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Oppositio jänkkäsi hoitajamitoituksesta – Kiuru pysyi tiukkana: “Tätä päivää on odotettu”

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) (kuvassa) sai tänään eduskunnan kyselytunnilla suurimman kysymysryöpyn. Sosiaali- ja terveysministeriö julkisti tänään työryhmän ehdotukset, miten 0,7 sitova hoitajamitoitus tulee lakiin kirjatuksi vanhusten tehostetussa palveluasumisessa.

Marja Luumi

Demokraatti

Siitähän riemu repesi oppositiossa, erityisesti perussuomalaisissa. Kansanedustaja Kaisa Juuso huomautti, että viime keväänä nykyisten hallituspuolueiden edustajat lupasivat sitovaa hoitajamitoitusta heti. Hän oli huolissaan siirtymäajasta, joka on asetettu huhtikuuhun 2023 saakka.

Ministeri Kiuru painotti, että hoitajamitoitus toteutuu heti.

– Vuodesta 2011 olen haaveillut siitä päivästä, että hoitajamitoitus saataisiin lakiin, lisää hoitajia tulisi 4 400 ja työajasta lähtisivät muut tukitoimet pois, jotta hoitajat voivat keskittyä hoitoon ja hoivaan.

Hän huomautti, että kaikkialla ei välttämättä pystytä vastaamaan hoitajapulan takia 0,7 hoitajamitoitukseen.

– Sen vuoksi on annettu mahdollisuus – jos turvallisuus ei vaarannu ja palveluiden laatu ei kärsi – aikaa hankkia puuttuvat hoitajat.

Juuso oli huolissaan myös siitä, että sairaanhoitajat joutuvat usein tekemään kaikkea kaikkea muuta kuin toimenkuvaansa, muun muassa lääkehoidon seurantaan liittyviä, työtehtäviä, koska henkilöstöä on liian vähän.

Lisää aiheesta

Kiuru totesi, että lääkehoidon seurannan ja johtamisen ongelmat ovat osaltaan johtaneet laiminlyönteihin vanhustenhoidossa. Kolmantena syynä on liian vähäinen hoitajien määrä vuoroissa ja neljäntenä keskittyminen hoivatyön sijaan tukitöihin.

– Nyt hallitus muodosti jo hallitusohjelmaneuvotteluissa sellaisen tahtotilan, että tukitehtävät siirretään pois hoitajilta, että itse hoitamiselle jää aikaa. Tätä päivää on odotettu.

“Viime hallitus päätti, että hoiva-avustajatkin kelpaavat joukon jatkoksi.”

Kansanedustaja Riikka Purra (ps.) epäili, että hoiva-avustajilla ja opiskelijoilla korvataan varsinaiset hoitajat – mennään mistä aita on matalin. Hän kysyi, mitä hallitus aikoo tehdä työolojen korjaamiseksi.

Kiuru korosti, että sitovan henkilöstömitoituksen säätämisessä lakiin on nimenomaan kyse työolojen parantamisesta.

– Siitä, että annamme uupuneille hoitajille viestin, että työtä tekeviä pitää olla yksiköissä tarpeellinen määrä. Annamme viestin myös, että täällä välitetään siitä, miten huolehdimme ikäihmisistä.

Ministeri muistutti myös, mitä edellinen hallitus päätti.

– Viime hallituskauden alussa – perussuomalaiset olivat hallituksessa – päätettiin, että hoiva-avustajatkin kelpaavat joukon jatkoksi mukaan. Ne, joilla on alan koulutusta tietyn verran, voivat olla avustavissa tehtävissä mukana, mutta eivät yksin työvuorossa, Kiuru selvitti työryhmän esitystä.

Kokoomuksen Paula Risikko (kok.) ihmetteli, miksi nyt puhutaan henkilöstö- eikä hoitajamitoituksesta ja epäili Kiurua muunnellun totuuden esittämisestä. Tänään julkaistussa esitysluonnoksessa 0,7:n henkilöstömitoitukseen laskettaisiin välittömään asiakastyöhön osallistuvat.

– Hoitotyöhön lasketaan juuri ne henkilöt, jotka tulevat hoivaan ja hoitoon osallistumaan, Kiuru totesi ja painotti, että kyseessä on vasta työryhmän, ei hallituksen esitys.

Ehdotus lähtee lausuntokierrokselle ja hallituksen esitys on luvassa syyskauden loppuun mennessä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE