Ulkomaat

Oppositio julisti: ”rauhanomainen samettivallankumous alkaa tänään”

Lehtikuva
Lehtikuva

Armenian parlamentti on valinnut pääministeriksi vasta presidentin tehtävistä luopuneen Serzh Sarkisianin. Päätös tehtiin äänin 77–17. Vastaehdokkaita ei ollut.

Armenian perustuslaki muuttui hiljattain siten, että presidentiltä siirtyi valtaa parlamentille. Oppositio on syyttänyt Sarkisiania valtaan takertumisesta. Sarkisian ei olisi myöskään voinut jatkaa presidenttinä, sillä perustuslain mukaan presidenttinä voi toimia vain kahden kauden ajan.

Sarkisian oli aiemmin luvannut, ettei hän pyrkisi pääministeriksi.

Oppositio syyttää Venäjä-mielistä Sarkisiania myös korruptiosta. Armenian talous on riippuvainen Venäjän avusta ja sijoituksista.

Mielenosoitukset Sarkisiania vastaan jatkuvat Armeniassa jo viidettä päivää. Tuhannet mielenosoittajat ovat tukkineet hallintorakennusten sisäänkäyntejä ja estäneet liikennettä pääkaupunki Jerevanin keskustassa.

– Julistan tänään rauhanomaisen samettivallankumouksen alkaneeksi Armeniassa, oppositiojohtaja Nikol Pashinian sanoi mielenosoittajille ja vaati heitä pysäyttämään kaikki työt hallintorakennuksissa.

Eilisissä yhteenotoissa loukkaantui vajaat 50 ihmistä.

Opiskelija Irina Davtjan kertoi jättäneensä päivän luennot väliin ottaakseen osaa mielenosoituksiin.

– Sukupolveni vastustaa Serzh Sarkisiania ja hänen hallitustaan. Hän on ollut vallassa kymmenen vuotta, ja näemme, ettei siitä ole seurannut mitään hyvää.

Illemmalla Jerevanissa on tarkoitus järjestää vielä suurempi mielenosoitus. Poliisi on ilmoittanut tukahduttavansa sen.

Eilisissä yhteenotoissa poliisin ja mielenosoittajien välillä loukkaantui pääkaupungissa viranomaisten mukaan vajaat 50 ihmistä. Heistä kuusi oli poliiseja.

Kymmeniä mielenosoittajia on pidätetty. Radio Free Europen mukaan valtakunnansyyttäjänvirasto on kertonut aloittaneensa rikostutkimuksen, joka koskee kokoontumislakien rikkomista.

Jerevanin lisäksi mielenilmauksia on ollut myös maan seuraavaksi suurimmissa kaupungeissa Gyumrissa ja Vanadzorissa sekä pienemmilläkin paikkakunnilla.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat