Politiikka

Oppositio kysyi, missä vammaisten ihmisoikeudet – Lindström lähetti kunnille rautalankaa

Lehtikuva / Martti Kainulainen
SDP:n kansanedustaja Kristiina Salonen.
Lehtikuva / Martti Kainulainen
SDP:n kansanedustaja Kristiina Salonen.
Lehtikuva / Martti Kainulainen
SDP:n kansanedustaja Kristiina Salonen.

Hallituksen joka torstainen kyselytunti alkoi SDP:n kansanedustajan Kristiina Salosen kysymyksellä hankintalaista ja vammaisten oikeuksista. Salonen kuvaili nykytilannetta:

– Kuvitelkaa tilanne, jossa aistit kotisi tuoksut vahvasti, tunnistat tutun äänen ja uskallat liikkua omasta huoneestasi olohuoneeseen muiden seuraan.  Tuttuus tuo elämääsi turvaa. Arki on helpompaa, kun tiedät missä olet.

– Tällainen on vaikeavammaisen arkitodellisuus parhaimmillaan.

– Pahimmillaan vammainen ihminen kohtaa, jopa kahden vuoden välein, kilpailutuksen takia uudet hoitajat ja uuden asuinympäristön. Vain siis siksi, että me, ei-vammaiset ihmiset, sanomme, että hankintalaki niin määrää.

– Minusta koti kuuluu kaikille

– Oletteko te, arvoisa pääministeri  ja hallituksenne samaa mieltä? Onko Suomessa myös vammaisella oikeus pysyvään kotiin? Salonen kysyi.

– Jokaisessa kunnassa voidaan sellainen harkinta tehdä, joka toimii vammaisen parhaaksi. Nykyinen laki sallii sen, vastasi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja siirsi täsmällisemmän vastauksen hankintalaista vastaavalle ministerille Jari Lindströmille (sin.)

– Tämä on täysin kunnan harkintavallan vallassa. Kunta päättää, siirtääkö se vammaisten palvelut ulkoistettavaksi, jolloin ne on kilpailutettava. Muuten palveluja ei tarvitse kilpailuttaa.

– Kunnissa on erittäin kirjavia käytäntöjä. Tästä syystä olen tänään lähettänyt kunnille kirjeen, jossa on rautalangasta väännetty, miten asia pitää hoitaa. Kunnan ei tarvitse kilpailuttaa vammaisten palveluja, sanoi Lindström. Varmemmaksi vakuudeksi hän vielä myöhemmin keskustelun kuluessa toisti lähettäneensä kuntiin rautalankaa.

 

 

 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat