Politiikka

Oppositiojohtajat raottavat USU:ssa suhtautumista PS:ään: Eristää ei haluta, mutta yhteistyön eväitä epäillään

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Oppositioon jääneitä perussuomalaisia ei haluta eristää kuten Ruotsissa on käynyt maahanmuuttokriittisille ruotsidemokraateille. Tämä käy ilmi Uutissuomalaisen haastattelusta.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne (kuvassa) arvioi, että perussuomalaisten ja uuden ryhmän väliset jännitteet näkyvät salikeskustelussa.

– SDP tekee omaa oppositiopolitiikkaansa ja asiakysymyksissä tehdään yhteistyötä kaikkien halukkaiden kanssa, hän korosti Uutissuomalaisen haastattelussa.

Rinteen mukaan yhteistyön eväät perussuomalaisten kanssa ovat vähäiset, jos puolue pitää kiinni hallitusohjelmasta.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä kävi pitkän ja vaikean keskustelun siitä, miten perussuomalaisiin tulisi suhtautua. Ryhmäjohtaja Aino-Kaisa Pekosen mukaan lopputulos on se, että ryhmä tekee perussuomalaisten kanssa asiallista yhteistyötä, vaikka puolueilla on paljon eriäviä näkemyksiä ja erilaisia arvoja.

– En pidä hyvänä poissulkevaa strategiaa, sillä olemme työkavereita. Kun olemme yhteisellä asialla, silloin voimme tehdä sen yhdessä, Pekonen sanoo Uutissuomalaiselle.

Voin kuvitella, että aika vähän sitä yhteistä silti tulee.

Myös vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen korostaa, etteivät vihreät ole sulkemassa mitään ryhmää pois. Vihreät voi tehdä perussuomalaisten kanssa yhteistyötä kuten minkä tahansa muun ryhmän kanssa.

– Lähtökohtaisesti olemme valmiit tekemään yhteistyötä asia kerrallaan. Jos löytyy yhteisiä asioita, missä yhteistyötä voidaan tehdä, sitten tehdään, Mikkonen sanoo.

Perussuomalaisten oppositioon siirtymisen on arvioitu kiristävän eduskunnan suuressa salissa käytävää keskustelua. Mikkonen kertoo ihmetelleensä nykyistäkin menoa. Hän toivoo, että kaikki kansanedustajat katsoisivat peiliin ja keskustelu muuttuisi syksyllä, kun eduskunta palaa puitteiltaan arvokkaaseen vanhaan saliin.

RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Stefan Wallin kertoo, että ryhmässä ei ole keskusteltu yhteistyöstä perussuomalaisten kanssa, mutta hän itse näkee, ettei ole järkevää kategorisesti torjua kaikkea eteen tulevaa.

– Voin kuvitella, että aika vähän sitä yhteistä silti tulee, Wallin toteaa USU:lle.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoo, että puolue tekee perussuomalaisten kanssa yhteistyötä tapauskohtaisesti, kuten muidenkin oppositiopuolueiden kanssa.

– Samat ihmiset valiokunnissa ovat nyt kuin kaksi viikkoa sittenkin. Valiokunnissa tehdään edelleen töitä ihan normaalisti.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari kertoo tulevaisuuden näyttävän, löytyykö yhteisiä asioita muiden ryhmien kanssa, mutta siihen pyritään.

– Mutta asioista pitää olla samaa mieltä. Oppositiossahan ei tarvitse tehdä kompromisseja vaan oppositiossa voidaan noudattaa omaa vaaliohjelmaa. Jos vihreät ovat jostain asiasta samaa mieltä, niin miksi ei, Huhtasaari kommentoi Uutissuomalaiselle.

Myös perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri on valmis yhteistyöhön kaikkien kanssa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat