Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Orban julisti puolueensa voittaneen Unkarin parlamenttivaalit

Unkarin pääministerinä jatkava Viktor Orban esiintyi kannattajilleen ja julistautui vaalien voittajaksi.

Unkarin pääministeri Viktor Orban on julistanut Fidesz-puolueensa voittaneen parlamenttivaalit, kertoo muun muassa Guardian. Orban puhui puolueensa päämajalla.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– Pystymme jatkossa puolustamaan kotimaatamme, Orban sanoi myös kiittäen kaikkia, jotka olivat rukoilleet hänen ja hänen puolueensa puolesta.

Äärioikeistolaisen Jobbik-puolueen johtaja Gabor Vona on puolestaan ilmoittanut eroavansa, Guardian kertoo. Samalla hän myönsi Orbanin Fidesz-puolueen voittaneen vaalit. Vona oli luvannut astua syrjään, jos puolue häviää vaalit.

Myös sosialistien johtaja Gergely Karacsony on myöntänyt Fideszin voiton.

– Tulos ei ole sitä, mitä toivoimme, mutta siitä huolimatta häviäjien on aina onniteltava voittajia. Mutta se on vaikeaa Unkarissa, hän sanoi.

Kun äänistä oli laskettu noin 98 prosenttia, oli Orbanin Fidesz saamssa 48,81 prosenttia äänistä. Kansallisen vaalikomitean mukaan äänestysprosentti kohosi yli 69 prosenttiin, mikä on noin seitsemän prosenttia enemmän kuin vuoden 2014 vaaleissa.

Kun 85 prosenttia äänistä oli laskettu, oli Fideszin kanssa koalition muodostava kristillisdemokraattinen kansanpuolue saamassa virallisten vaalisivujen mukaan 134 paikkaa parlamentissa. Äärioikeiston Jobbik oli saamassa 27 paikkaa. Loput paikat olivat menossa sosialisteille ja pienemmille puolueille. Unkarin parlamentti on 199-paikkainen.

Lisää aiheesta

Useat eurooppalaiset äärioikeistoedustajat ovat jo onnitelleet Orbania. Onnittelunsa ovat esittäneet muun muassa Hollannin vapauspuolueen johtaja Geert Wilders, Ranskan äärioikeistolaisen Kansallinen rintama (FN) -puolueen johtaja Marine Le Pen ja Saksan Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueen varapuheenjohtaja Beatrix von Storch.

Orban hoitanut pääministerin pestiä vuodesta 2010.

EU:hun kriittisesti suhtautuva ja maahanmuuttoa sekä islamia kiihkeästi vastustava Orban on ollut pääministerinä yhtäjaksoisesti vuodesta 2010.

Orban on ollut napit vastakkain EU:n kanssa muun muassa maahanmuuttokantojensa takia. Alkuvuonna maan tilaa käsittelevässä puheessa hän varoitti unkarilaisia Euroopasta, jonka muslimit ovat valloittaneet.

– Euroopan ylle kerääntyy synkkiä pilviä maahanmuuton takia. Valtiot lakkaavat olemasta, länsi luhistuu eikä Eurooppa edes ymmärrä, että se on valloitettu, Orban sanoi tuolloin.

Orbanin Unkari kuuluu samaan Brysselin valtaa vastustavaan rintamaan Puolan ja Tshekin kanssa.

Juttua on päivitetty klo 7:55.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE