Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Oriola kiistää pyrkineensä peittelemään itse asiaa – ”Mielestämme Fimean tarkastuspöytäkirjan ei kuulunut olla julkinen”

Lehtikuva / Jussi Nukari

Lääketukkukauppa Oriola kiistää tiedotteessaan pyrkineensä peittelemään toiminnanohjausjärjestelmänsä epäonnistuneesta käyttöönotosta seuranneita häiriöitä Suomen lääkejakelulle.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Tänään on uutisoitu Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean vuoden 2017 tarkastuspöytäkirjasta, jossa kerrotaan lääkejakelun ongelmista syksyllä 2017. Niiden taustalla raportin mukaan ovat ainakin Oriolan uuteen toiminnanohjausjärjestelmään liittyvät pulmat.

STT kertoo pyytäneensä tarkistuspöytäkirjaa Fimealta, kun lääkkeiden toimitusongelmat nousivat julkisuuteen. Fimea olisikin STT:n mukaan pöytäkirjan pääosin toimittanut.

Oriola haki kuitenkin Pohjois-Savon käräjäoikeudesta marraskuussa 2017 päätöksen, joka kielsi Fimeaa luovuttamasta raporttia medialle 50 000 euron uhkasakon uhalla ja valitti Fimean päätöksestä hallinto-oikeuteen. Kun hallinto-oikeus määräsi raportin julkiseksi, Oriola haki valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta (KHO). Viime keskiviikkona KHO päätti, ettei se ota asiaa käsiteltäväkseen, ja Fimea toimitti raportin STT:lle tänään.

”Oriola ei pidä pöytäkirjoihin liittyvää prosessia pyrkimyksenä peitellä asiaa, sillä pöytäkirjan sisältöä on jo käsitelty useaan otteeseen”, lääketukkukauppa sanoo tiedotteessaan.

– Mielestämme Fimean tarkastuspöytäkirjan ei kuulunut olla julkinen, koska kyseessä oli keskeneräistä tarkastusta koskenut viranomaispöytäkirja, joka käsittelee tarkastettuja toimintoja hyvin yksityiskohtaisesti. Pöytäkirja perustuu viranomaisille antamiimme tietoihin, jotka sisälsivät liikesalaisuuksia. Näkemyksemme mukaan asiakirjajulkisuutta koskevien eri viranomaiskäytäntöjen tulisi olla yhdenmukaisia, Oriolan viestintäjohtaja Tuula Lehto sanoo tiedotteessa.

Oriola kertoo, että kriisin aikana syksyllä 2017 se ”varmisti lääkkeet niitä tarvitseville yhdessä viranomaisten ja kaikkien lääkejakelun ketjuun kuuluvien toimijoiden, kuten apteekkien, kanssa”.

Oriolan mukaan yhtiön ”lääkkeiden toimitusvarmuus on ollut erinomaisella tasolla yli vuoden ja täyttää kaikki viranomaisvaatimukset”. Viranomainen on tarkastanut yhtiön toiminnan normaalin prosessin mukaan viimeksi vuoden 2018 lopussa, jolloin yhtiölle myönnettiin viiden vuoden mittainen toimilupa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Politiikka
1.4.2020
”Loimaan kassalta” hätähuuto – Nyt tulee suora vastaus: ”Saattaa olla, että tässä yhteydessä puhkeaa vähän suurempikin kupla”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE