Uutiset

Orivedellä virkistetään Taiston toimintaa – nuorille löytyi talolta monenlaista kesätyötä

Anna-Liisa Blomberg
Lauriina Lehtonen (vasemmalla) on sd-yhdistyksen johtokunnan jäsenenä ollut ideoimassa nuorten työllistämistä Taistolle. Kesäduunin syrjään kiinni pääsivät Aapo Syvänen, Petro Leinonen ja Eerika Helin.
Anna-Liisa Blomberg
Lauriina Lehtonen (vasemmalla) on sd-yhdistyksen johtokunnan jäsenenä ollut ideoimassa nuorten työllistämistä Taistolle. Kesäduunin syrjään kiinni pääsivät Aapo Syvänen, Petro Leinonen ja Eerika Helin.
Anna-Liisa Blomberg
Lauriina Lehtonen (vasemmalla) on sd-yhdistyksen johtokunnan jäsenenä ollut ideoimassa nuorten työllistämistä Taistolle. Kesäduunin syrjään kiinni pääsivät Aapo Syvänen, Petro Leinonen ja Eerika Helin.

Ikänsä Orivedellä asunut 21-vuotias Aapo Syvänen muistaa ”joskus junnuna” käyneensä työväentalolla eli Taistolla elokuvissa ja discossa. Nyt hän on talolla kesätöissä korjausmiehenä.

Hän on ahkeroinut muun muassa kunnostamalla tuoleja, tekemällä mainoskylttejä, korjaamalla ovenkahvoja ja leikkaamalla nurmikkoa. Kesätyöpaikastaan hän ei keksi poikkipuolista sanaa – on kiva ilmapiiri, hyvät työnantajat ja -kaverit.

– Ja on kiva päästä parantamaan tätä taloa, hän sanoo.

Juhla- ja liikuntatalo Taistolla työskentelee kesän aikana yhteensä kuusi nuorta eri mittaisissa jaksoissa. Kun yhden työrupeama päättyy, toisen alkaa. Oriveden sosialidemokraattinen yhdistys on pystynyt palkkaamaan heidät Oriveden osuuspankin ja Kantri ry:n nuorten työllistämistukien sekä talolla tehtävän myynnin turvin.

Nuorin kesäduunari on 16-vuotias Eerika Helin, joka pyörittää talon kahvilaa. Hän loihtii myyntiin korvapuustit, raparperipiiraat, sämpylät ja muut herkut. Pienestä pitäen leipomisesta pitänyt Helin viihtyy ensimmäisessä kesätyöpaikassaan.

– Tämä on kiva paikka ja asun aika lähellä, niin työmatkakaan ei ole niin pitkä. On kiva, että kun tämä on aika rauhallista seutua, niin pystyy totuttelemaan työhön ihan rauhassa, Helin tuumii.

16-vuotias Eerika Helin on ottanut Taiston keittišön haltuun.

 

Säpinää asemanseudulle

Demariyhdistyksen varapuheenjohtaja ja ”Taiston yleistalkoomies” Jukka Luttinen kertoo, että nuorten työllistämisen taustalla on jokunen vuosi sitten aloitettu Taiston talon toiminnan elvyttäminen. Yhdistys ehti jo kertaalleen päättää tappiota tuottavan talon myymisestä.

– Sen jälkeen olemmekin tehneet kaikkemme, ettei taloa tarvitsisi myydä. Talon puitteissa vapaaehtoistyön tekeminen on ollut palkitsevaa, koska olemme nopeasti saaneet tästä toimivan liikunta- ja kulttuuritalon, jossa tapahtuu kaikenlaista, Luttinen kertoo.

Talossa on antiikkiliike- ja kirpputoritoimintaa, talvella taloa käyttävät muiden muassa monet liikuntaryhmät ja taloa vuokrataan juhliin ja muihin tilaisuuksiin.

Luttinen sanoo, ettei tavoitteena ole elvyttää vain talon toimintaa, vaan myös kehittää Oriveden asemanseutua ja tuoda sinne säpinää yhdessä muiden seudulla toimivien tahojen kanssa. Yksi kesätyöntekijöistä onkin valjastettu tähän hommaan.

– Tapahtumajärjestäjä Petro Leinonen rakentaa kasaan sellaisen kuvion, joka edesauttaisi sitä, että asemanseudulle syntyisi kylätoimintaa, ja me voisimme avata taloa myös siihen käyttöön, Luttinen kuvailee.

On kiva toteuttaa sellaisia asioita, joita ihmiset toivovat.

24-vuotiaalla tapahtumajärjestäjä Petro Leinosella onkin jo monta rautaa tulessa. Kesän alusta asti on palloteltu ideoita, mietitty talon markkinointia ja verkostoiduttu asemanseudun muiden toimijoiden kanssa. Hänestä on hienoa, ettei ideoita tarvitse pähkiä yksin, vaan niitä kirjaimellisesti kävelee ovesta sisään.

Esimerkiksi eräänä päivänä Leinonen soitteli pianoa kahvilassa, ja Oriveden opistolla lyömäsoittimia opiskeleva kävijä tuli juttelemaan. Hän kertoi, että joskus järjestettiin Oriveden keskustassa jameja, joissa opistolaiset kävivät soittelemassa. Hänestä oli harmi, ettei sellaisia ole toviin järjestetty.

– Keksimme sitten, että ilman muuta jamit täytyy pistää pystyyn tänne. Hänellä on rumpusetti ja kontakteja eri instrumentteja soittaviin ihmisiin, minä soitan pianoa ja yritämme saada tänne muusikoita Orivedeltä ja muualtakin. Nyt jamit on tiedossa 28.heinäkuuta, Leinonen kertoo.

– Mitä enemmän ideoita saa täällä kävijöiltä ja asemanseudun yhteisöltä, sen parempi. On kiva toteuttaa sellaisia asioita, joita ihmiset toivovat, hän summaa.

Itse ja yhdessä tehtyjä kesäduuneja

Nuorten työllistämistä on ideoitu porukalla, jossa on ollut mukana nuoria ja heidän vanhempiaan. Mukana on ollut myös Sirpa Syvänen, joka työskentelee Tampereen yliopiston työelämän tutkimuskeskuksessa. Tampereen yliopisto on mukana ESR-rahoitteisessa Työn ilolla tuottavuutta -hankkeessa, jonka helmoissa tukea Taistonkin kesäduunarien palkkaamiseen myöntänyt Kantri ry:n nuorten työllistämishanke toimii.

– Innostuin, kun näin Facebookin Orivesi-ryhmässä avoimen kutsun tulla tekemään työpaikkoja nuorille. Muutamat innokkaat vanhemmat ja heidän jälkikasvunsa lähtivät suunnitteluun ja ideointiin mukaan, Syvänen taustoittaa.

Kantri ry:n Nuoret töihin -teemahanke istui Taiston kuvioihin kuin nenä päähän, sillä hankkeen kohderyhmänä ovat Tampereen seutukunnan kylissä toimivat yhteisöt ja yhdistykset.

Hankkeen tavoitteena on muun muassa kylien toiminnallisuuden edistäminen, osaamisen siirtäminen nuoremmille, nuorten työllistäminen ja ensimmäisiä työntekijöitä palkkaavien yhdistysten tukeminen työnantajan rooliin liittyvissä asioissa.

Jukka Luttinen on tyytyväinen siihen, miten hommat ovat pyörähtäneet käyntiin.

– Aloimme rakentaa tätä työllistämiskuviota helmikuussa, enkä suoraan sanoen uskonut silloin, että se onnistuu tällaisella volyymilla, Luttinen iloitsee.

Jukka Luttinen on hyvillään siitä, että Taistolle saatiin työllistettyä nuoria kesäksi.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat