Politiikka

Orpo: ”Koulutuksen hinta ei saa olla kenenkään opiskelun esteenä” – ei ota kantaa OAJ:n ehdotukseen oppivelvollisuuden pidentämisestä

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.).
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.).
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.).

Opetusalan ammattijärjestö OAJ on esittänyt tänään oppivelvollisuuden pidentämistä ja esikoulun alkamista jo viisivuotiaana. Oppivelvollisuus päättyisi, kun nuori on suorittanut toisen asteen tutkinnon tai täyttänyt 19 vuotta.

OAJ:n toive on, että oppivelvollisuuden laajennuksesta voitaisiin päättää seuraavassa hallitusohjelmassa. Järjestön mukaan mallin hinta olisi 300 miljoonaa euroa.

Kokoomus on ollut nihkeä oppivelvollisuuden pidentämiselle, jota esimerkiksi SDP on ajanut pitkään.

– Sen voi todeta, että minä olen aikaisemminkin sanonut, että meidän pitäisi pyrkiä siihen, että meillä olisi puolipäiväinen, ilmainen varhaiskasvatus 5-vuotiaasta lähtien, kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi tänään Demokraatille OAJ:n kantojen tultua julki.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) kertoi käynnistävänsä selvityksen kokonaan maksuttomasta toisen asteen koulutuksesta. Hän teki sen vain vähän ennen kuin toisen asteen maksuttomuutta vaatinut kansalaisaloite sai eduskuntakäsittelyyn vaadittavat 50 000 nimeä täyteen.

– Käytiin ministeri Grahn-Laasonen kanssa läpi, että hän vastasi vähän ennakkoon siihen kansalaisaloitteeseen ja pisti nyt vakavan selvitystyön toisen asteen maksuttomuudesta. Odotan siltä työltä tuloksia, katsotaan sitten, Orpo sanoo.

Kannattaako Orpo itse toisen maksuttomuutta?

– Minusta koulutuksen hinta ei saa olla kenenkään opiskelun esteenä. Tämä on se lähtökohta, mistä haluan lähteä liikkeelle. Meidän pitää pystyä Suomessa takaamaan se, että jokainen pystyy opiskelemaan, hän sanoo.

Orpo odottaa nyt sitä, että työryhmä saa selvityksensä maksuttomuudesta valmiiksi.

– Pitää myös muistaa, että suuri osa on sellaisia perheitä, jotka pystyvät kustantamaan (toisen asteen opiskelun), mutta kun nämä asiat eivät ole koskaan mustavalkoisia niin nyt täytyy katsoa, minkäkokokoinen tämä ongelma. Nyt tiedetään jo se, että se on totista totta pienituloisille perheille, nuorille, mutta miten miten se vaikuttaa esimerkiksi keskituloisiin ja keskiluokkaan, millainen haaste se on siellä.

OAJ:n kanta siihen, että oppivelvollisuutta ei pidennettäisi ei muuta kokoomuksen kantaa?

– Minä en ota siihen kantaa nyt tässä. Me nyt mietimme tätä kokonaisuutta, Orpo vastaa.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on painottanut, että toisen asteen koulutuksen maksuttomuus olisi myös toimi syrjäytymistä vastaan.

– Kyllä tämä on ollut pitkään tiedossa, että toisen asteen koulutuksen maksuttomuus, eli käytännössä oppivelvollisuuden nostaminen 18 vuoteen, on parhaimpia keinoja ehkäistä syrjäytymistä, Rinne on sanonut.

Hän on vaatinut, että kokoomus ”murskaisi oman ideologisen vastustuksensa” ja lähtisi asiassa liikkeelle jo seuraavassa kehysriihessä tai lisätalousarviossa.

Orpo totesi Demokraatille tänään kehysriihestä sen verran, että kokoomukselle siellä keskeinen tavoite on se, että tehdään ratkaisuja koulutuksen jatkuvan oppimisen eteen käytettävissä olevan taloudellisen liikkumavaran sisällä.

– Tämä liittyy osaavan työvoiman saantiin ja kohtaantoon, katse pitää olla myöskin aikuisten kouluttamisessa ja jatkuvassa oppimisessa. Osaavan työvoiman saanti on tällä hetkellä aivan keskeisiä haasteita kestävälle talouskasvulle.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 37 Demokraatti
RUOTSIN VALINTA - Melkein kaikki julistautuivat voittajiksi
VILLE RANTA - Rääväkynä ammentaa suomalaisesta ylivarovaisuudesta
SETÄKUISKAAJA - Jenni Karjalainen kertoo, miten setien kanssa tulla toimeen
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat