Politiikka

Orpo LM:lle: ”Tieto tuli maanantain kintaalla” – myös kokoomusjohtaja kiistää Nurmen kirjan väitteitä

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kiisti tänään Twitterissä perussuomalaisten hajoamista käsittelevän kirjan kohtuimman väitteen.

Kirjassaan Perussuomalaisten hajoamisen historia toimittaja Lauri Nurmi kirjoittaa, että Sipilä ei puhunut totta leimatessaan viime kesäkuussa mielikuvitustarinoiksi väitteet, että hallituksen piirissä olisi ollut jokin suunnitelma perussuomalaisten hajoamisen varalta.

Sipilän mukaan ”insinöörin mielikuvitus ei riittänyt etukäteen ennakoimaan PS:n hajoamista kahteen puolueeseen”. Pääministerin mukaan hänen puheenvuoronsa eduskunnassa 19. kesäkuuta pätee.

Kokoomuksen puheenjohtaja valtiovarainministeri Petteri Orpo puolestaan kiistää, että hän olisi tyrmännyt kokoomuksen ja perussuomalaisten välisen hallitusyhteistyön mahdollisuuden jo tammikuussa, jos Jussi Halla-aho valittaisiin puolueen johtoon.

Nurmen kirjan mukaan Orpo olisi tammikuussa päättänyt, ettei kokoomus ja Halla-ahon perussuomalaiset mahdu samaan hallitukseen. Perusteena on se, että Orpo totesi useissa haastatteluissa alkuvuodesta, ettei kokoomus voi olla mukana arvojensa vastaisessa politiikassa.

Kirjassa käytetyn lähteen mukaan haastatteluissa toistettu fraasi tarkoitti käytännössä sitä, ettei hallitusyhteistyötä jatkettaisi.

Tänään Petteri Orpo sanoi Lännen Medialle, ettei hän allekirjoita tällaista johtopäätöstä.

– Ei pidä paikkansa. Palauttelin vielä mieleen, ja maaliskuussa olin sanonut, että jos perussuomalaisten puheenjohtaja vaihtuu, niin sitten mennään ihan normijärjestyksessä ja katsotaan, mikä on hallituksen jatko. Aivan, kuten tehtiin silloin (Jyrki) Kataisen vaihtuessa (Alexander) Stubbiinkin, Orpo sanoi.

Sen Orpo myöntää, että kokoomuksessa käynnistettiin keskustelut erilaisista vaihtoehdoista, kun alkoi näyttää siltä, että Halla-aho voisi tulla valituksi perussuomalaisten johtoon.

Orpon mukaan oli yllätys, että puolueen johto vaihtui kokonaan.

– Samoin se, että he päätyivät tähän irtaantumiseen. Se tieto tuli maanantain kintaalla tämän puoluekokouksen jälkeen, ja silloin teimme vasta lopullisen päätöksen suhtautumisestamme, hän kommentoi LM:lle tänään eduskunnassa.

Orpon mukaan hänellä ole paljon sellaista lisättävää tapahtumien kulkuun, mitä hän ei olisi jo kertonut.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 43 Demokraatti
UUSI DEMOKRAATTI - Poliittinen aikakauslehti
SÄIDEN ARMOILLA - Politiikan tuulet nostavat SDP:tä
MACRON JUPITER - Ranskan Kennedy
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat