Politiikka

Orpo selvitti yllättävää tietoa valinnanvapauden nolla-säästöistä, sanoo ettei ole säästöistä puhunutkaan: ”Tämä ei ole valinnanvapausuudistus vaan sote-uudistus”

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.).
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.).
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.).

Valtiovarainministeri Petteri Orpo kohahdutti tänään eduskunnan kyselytunnilla toteamalla, ettei sote-uudistuksen valinnanvapaudesta tule säästöä.

– Valinnanvapaus ei ole säästötoimi, hän sanoi eduskunnassa.

Hän totesi, että valinnanvapaus rakennetaan siksi, että ihmiset pääsevät hoitoon.

Helsingin Sanomat uutisoi jo aiemmin tänään valtiovarainvaliokunnan sote-uudistusta käsittelevästä tuoreesta lausunnosta. Lausunto on erittäin kriittinen uudistuksen rahallisia arvioita kohtaan ja siihen sisältyy vielä kriittisempi opposition sote-lakien hylkäystä vaativa eriävä mielipide.

HS kertoi, ettei valtiovarainvaliokunta ei ollut saanut pyynnöistä huolimatta valtiovarainministeriöstä arviota kustannussäästöistä edes skenaariotasolla.

Lopulta keskiviikkoiltana se oli saanut sähköpostilla 23-sivuisen muistion valtiovarainministeriön valtiosihteeriltä Martti Hetemäeltä. Valtiovarainministeriö on julkistanut muistion tänään iltapäivällä.

”Valinnanvapauden säästöpotentiaali on tässä arvioitu kaavamaisesti kumoutuvan sen menoja potentiaalisesti lisäävän vaikutuksen takia”, Hetemäki kirjoittaa ja sanoo siis saman, minkä Orpo tänään päivää myöhemmin eli säästöjä ei valinnanvapaudesta tule.

Palveluintegraation eli eri palveluiden yhteensovittamisen säästöpotentiaaliksi Hetemäki arvioi 0,6 miljardia euroa sekä tiedon ja teknologian laajamittaisen käyttöönoton säästöpotentiaaliksi peräti 4 miljardia euroa.

HS:n tietojen mukaan valtiovarainvaliokunnassa kiisteltiin siitä, voidaanko Hetemäen muistioon viitata lausunnossa. Lopulta muistio rajattiin lausunnon ulkopuolelle, koska sitä pidettiin niin epävarmana.

”Se maksaa, mutta se kumoutuu taas sillä, että ne sairaudet tulevat hoidettua.”

Petteri Orpo selvitti tänään kyselytunnin jälkeen puheitaan. Kysymykseen, onko valinnanvapauden tarkoituskaan tuoda säästöjä Orpo sanoi, että valinnanvapaus on perustasolla oleva pääsääntöinen ratkaisu.

– Koko sote-uudistuksen keskeisiä syitä on ollut se, että ihmiset eivät nykyjärjestelmässä pääse hoitoon vaan ovat jonoissa. Jos olisin saanut tuossa pidempään vastata tai jatkopuheenvuoron, olisin sanonut, että siitä ollaan valmiit jopa maksamaan, että ihmiset pääsevät sujuvasti hoitoon ja valinnanvapaus takaa sen: pois jonoista, Orpo sanoi kyselytuntiin viitaten.

– Säästö vastaavasti syntyy sen jälkeen, kun ihmisten sairaudet tulevat hoidettua sujuvasti. Se on tällä hetkellä se, mistä tulee valtavasti kuluja nykyisessä järjestelmässä. Eli itse hoitoonpääsyn nopeuttaminen tulee lisäämään hoitomääriä ja ihmiset pääsevät sujuvasti pois jonoista. Se maksaa, mutta se kumoutuu taas sillä, että ne sairaudet tulevat hoidettua, Orpo selvitti.

Sitä, että valtiosihteeri Hetemäen mukaan valinnanvapauden säästöpotentiaali on nolla, Orpo selitti sanomalla, että ”tämä ei ole valinnanvapausuudistus vaan sote-uudistus”.

– Sitten se varsinainen säästöpotentiaali on se kolme miljardia, Hetemäen potentiaali on jopa viisi miljardia, mutta se saavutetaan sujuvilla hoitoketjuilla, joista valinnanvapaus on se ensimmäinen osuus ja sitten se jatkuu siitä sujuvasti sinne erikoispalveluihin.

”Tässä on tahallista väärinymmärtämistä.”

Aiemmin on kumminkin puhuttu valinnanvapauden tuomista säästöistä?

– En minä ole koskaan puhunut niin, Orpo sanoi, mutta lisäsi kuitenkin heti jättävänsä tähän pienen varauksen.

– Siis sote-uudistuksen säästötarve tai se kulujen leikkaus, se leikkaa tulevia menolisäyksiä kolmella miljardilla kymmenessä vuodessa. Se on se koko sote-uudistuksen tarkoitus se kolme miljardia kymmenen vuoden päästä. Valinnanvapaus on yksi osa ja se on noin 30 % tästä kokonaisuudesta, muistaakseni sitä luokkaa tämä valinnanvapaus, Orpo sanoo ja viittaa ilmeisesti sote-uudistuksen eri osatekijöihin.

– Tässä on suuri väärinymmärrys ja tahallista väärinymmärrystä. Valitettavasti minuutissa minä en pystynyt koko tätä tarinaa äsken tuossa kertomaan.

Tämän jälkeen Orpo vielä vahvistaa tulkinnan, jonka mukaan siis käytännössä valinnanvapaus maksaa mutta säästöä syntyy saman verran siitä, kun ihmiset tulevat hoidetuksi.

– Nyt me olemme siinä ytimessä, mitä minun mielestäni ei oppositio eivätkä kaikki arvioitsijatkaan ymmärrä, että valinnanvapaus on se tapa, millä ihmiset pääsevät jonosta hoitoon sinne lääkärin vastaanotolle. Tämän takia tämä koko valinnanvapaus on niin tärkeä meille.

Minkä takia Hetemäki toi nyt valtiovarainvaliokuntaan laskelman aivan viime tingassa ja siellä todetaan muun muassa, että ICT-menoista tulisi neljän miljardin euron säästöt. Mistä ne on repäisty?

– Se kannattaa perehtyä siihen muistioon. Se on varmasti valiokunnan ja eduskunnan käytössä. Hetemäen muistiontekotarve lähti vaan siitä, että kustannuksista ja säästöistä käydään tällä hetkellä talossa keskustelua ja tullaan käymään vielä kuukausi.

Ne olivat kuitenkin niin epäselvät, että valiokunta ei edes ottanut niitä lausuntoon. Mistä se kertoo valtiovarainministeriön työskentelyssä?

– Meillä on huippu valtiosihteeri, joka on laatinut yhden lisämuistion asioita selvittämään, ei siinä mitään epäselvää ollut. Se on hyvin selkeä muistio.

Kello 22.49 juttuun lisätty sana tiedon sanan teknologia ohella arvioitaessa soten säästöpotentiaalia.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat