Politiikka

Orpo vaihdellut jo viestiä Sipilän kanssa – ”Herättää suuria tunteita kokoomuksen sisällä”

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Petteri Orpo.
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Petteri Orpo.
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Petteri Orpo.

– Tämä on vakavan harkinnnan paikka, koska perussuomalaiset muuttuu puolueena todella paljon. Jo pelkästään puheenjohtajavalinta aiheuttaa sen, että joudumme vakavasti miettämään hallituysyhteistyön jatkamisen mahdollisuuksia, kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoo Demokraatille tänään iltapäivällä puhelimessa.

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho on valittu parisen tuntia sitten perussuomalaisten uudeksi puheenjohtajaksi Timo Soinin jälkeen. Halla-aho meni läpi jo ensimmäisellä kierroksella.

Etukäteen etenkin Halla-ahon valinnnan on ennakoitu voivan aiheuttaa haasteita hallitusyhteistyölle, kun taas vastaehdokas Sampo Terhon kanssa asiat olisivat voineet sujua varmemmin eteenpäin. Hallituspuolueiden puheenjohtajat tapaavat maanantaina toisiaan.

Orpo toteaa, että nyt käydään keskustelut kokoomuksen puoluejohdossa ja pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kanssa.

– Sieltä sitten ratkaisut muotoutuvat mannantaina. Pääministeri on kutsunut koollle hallituspuolueiden puheenjohtajat keskustelemaan. Hyvin vaikea paikka on.

Orpo sanoo, ettei halua lähteä arvioimaan, tuleeko tieto hallituksen jatkosta jo maanantaina.

Sipilän kanssa hän kertoo jo nyt vaihtaneensa tilanteesta viestiä.

Minkälaista?

– Yhdessä katsotaan tilanne tässä, kuitenkin siis prosessi rauhassa.

Muihin puolueisiin ei ole oltu yhteydessä.

”En halua mennä asioiden edelle.”

Oppositiosta on nostettu esiin kysymyksiä, miten kokoomuksen ja perussuomalaisten arvot sopivat yhteen uuden puheenjohtajan valinnan myötä.

– Ymmärrän opposition nopeaa liikkeellelähtöä, mutta kuten sanoin, tämä on meille vakavan pohdinnan paikka ja arvioidaan sitten kun ratkaisut on tehty.

Tilannetta kokoomuksen kentällä Orpo kuvaa seuraavasti:

– Kyllä tämä jakaa tai sanotaan, että herättää suuria tunteita kokoomuksen sisällä. Meillä on mielestäni hyvä tilanne siinä, että me olemme hyvin yhtenäinen puolue ja haetaan yhdessä ratkaisut ja linjaukset, miten mennään eteenpäin

Ovatko uudet vaalit mahdolliset?

– En halua mennä asioiden edelle.

Hallitus ja eduskunta työstää tällä hetkellä esimerkiksi isoa maakunta- ja sote-uudistusta.

– Tietenkin hallituksella on erittäin isoja asioita pöydällä. Suomi on saatu selkeästi käänettyä nousuun ja nämä uudistukset ovat aika kriittisessä vaiheessa. Totta kai se on myöskin siltä osin vakava paikka tämä tilanne ja isänmaa tarvitsisi toimintakyykyistä hyvää hallitusta. Siitäkin on kyse.

”Hän on jäänyt etäiseksi.”

Jussi Halla-aho on pitänyt esillä vaihtoehtoa, että hän jatkaisi työtään europarlamentissa puheenjohtajuudestaan huolimatta. Tästä voisi käytännössä seurata se, että joku toinen henkilö olisi vahvasti ruorissa kotimaan politiikassa.

– Tiedän että hän on tällaista pohtinyt, olen vaan itse pohtinut, että se vaikuttaa aika hankalalta, Petteri Orpo sanoo.

Olisiko se mahdotonta?

– Vaikuttaa hyvin hankalalta.

Petteri Orpo toteaa, ettei tunne Halla-ahoa juurikaan henkilönä.

– Hän on jäänyt etäiseksi, vaikka eduskunnassakin on oltu samaan aikaan. Tunnen toki hänen historiansa ja mielipiteensä kirjoitusten ja kannaottojen pohjalta. Ne ovat sinänä hyvinkin kaukana siitä, mitä itse ja puolueeni edustaa.

Tämän enempää Orpo ei halua arvioida.

– Totean vain sen, että jo pelkästään puoluejohtajan valinta saa aikanaan sen, että kokoomuksessa pitää vakavasti miettiä tilannetta ja jatkomahdollisuuksia.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat