Turva – Hymy

Orpo vaihdellut jo viestiä Sipilän kanssa – ”Herättää suuria tunteita kokoomuksen sisällä”

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Petteri Orpo.

– Tämä on vakavan harkinnnan paikka, koska perussuomalaiset muuttuu puolueena todella paljon. Jo pelkästään puheenjohtajavalinta aiheuttaa sen, että joudumme vakavasti miettämään hallituysyhteistyön jatkamisen mahdollisuuksia, kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoo Demokraatille tänään iltapäivällä puhelimessa.

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho on valittu parisen tuntia sitten perussuomalaisten uudeksi puheenjohtajaksi Timo Soinin jälkeen. Halla-aho meni läpi jo ensimmäisellä kierroksella.

Etukäteen etenkin Halla-ahon valinnnan on ennakoitu voivan aiheuttaa haasteita hallitusyhteistyölle, kun taas vastaehdokas Sampo Terhon kanssa asiat olisivat voineet sujua varmemmin eteenpäin. Hallituspuolueiden puheenjohtajat tapaavat maanantaina toisiaan.

Orpo toteaa, että nyt käydään keskustelut kokoomuksen puoluejohdossa ja pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kanssa.

– Sieltä sitten ratkaisut muotoutuvat mannantaina. Pääministeri on kutsunut koollle hallituspuolueiden puheenjohtajat keskustelemaan. Hyvin vaikea paikka on.

Orpo sanoo, ettei halua lähteä arvioimaan, tuleeko tieto hallituksen jatkosta jo maanantaina.

Sipilän kanssa hän kertoo jo nyt vaihtaneensa tilanteesta viestiä.

Minkälaista?

– Yhdessä katsotaan tilanne tässä, kuitenkin siis prosessi rauhassa.

Muihin puolueisiin ei ole oltu yhteydessä.

”En halua mennä asioiden edelle.”

Oppositiosta on nostettu esiin kysymyksiä, miten kokoomuksen ja perussuomalaisten arvot sopivat yhteen uuden puheenjohtajan valinnan myötä.

– Ymmärrän opposition nopeaa liikkeellelähtöä, mutta kuten sanoin, tämä on meille vakavan pohdinnan paikka ja arvioidaan sitten kun ratkaisut on tehty.

Tilannetta kokoomuksen kentällä Orpo kuvaa seuraavasti:

– Kyllä tämä jakaa tai sanotaan, että herättää suuria tunteita kokoomuksen sisällä. Meillä on mielestäni hyvä tilanne siinä, että me olemme hyvin yhtenäinen puolue ja haetaan yhdessä ratkaisut ja linjaukset, miten mennään eteenpäin

Ovatko uudet vaalit mahdolliset?

– En halua mennä asioiden edelle.

Hallitus ja eduskunta työstää tällä hetkellä esimerkiksi isoa maakunta- ja sote-uudistusta.

– Tietenkin hallituksella on erittäin isoja asioita pöydällä. Suomi on saatu selkeästi käänettyä nousuun ja nämä uudistukset ovat aika kriittisessä vaiheessa. Totta kai se on myöskin siltä osin vakava paikka tämä tilanne ja isänmaa tarvitsisi toimintakyykyistä hyvää hallitusta. Siitäkin on kyse.

”Hän on jäänyt etäiseksi.”

Jussi Halla-aho on pitänyt esillä vaihtoehtoa, että hän jatkaisi työtään europarlamentissa puheenjohtajuudestaan huolimatta. Tästä voisi käytännössä seurata se, että joku toinen henkilö olisi vahvasti ruorissa kotimaan politiikassa.

– Tiedän että hän on tällaista pohtinyt, olen vaan itse pohtinut, että se vaikuttaa aika hankalalta, Petteri Orpo sanoo.

Olisiko se mahdotonta?

– Vaikuttaa hyvin hankalalta.

Petteri Orpo toteaa, ettei tunne Halla-ahoa juurikaan henkilönä.

– Hän on jäänyt etäiseksi, vaikka eduskunnassakin on oltu samaan aikaan. Tunnen toki hänen historiansa ja mielipiteensä kirjoitusten ja kannaottojen pohjalta. Ne ovat sinänä hyvinkin kaukana siitä, mitä itse ja puolueeni edustaa.

Tämän enempää Orpo ei halua arvioida.

– Totean vain sen, että jo pelkästään puoluejohtajan valinta saa aikanaan sen, että kokoomuksessa pitää vakavasti miettiä tilannetta ja jatkomahdollisuuksia.

Valkoisesta talosta raju purkaus – lehdistöpäällikkö haukkuu ”luusereiksi”

Kuva: Lehtikuva

Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Sarah Sanders kuvailee Valkoisen talon tiedotteessa senaatin demokraatteja vastahakoisiksi luusereiksi. Hänen mukaansa he laittoivat politiikan muun muassa kansallisen turvallisuuden ja haavoittuvassa asemassa olevien lasten edelle.

Sanders sanoo, että laittomien maahanmuuttajien asemasta ei neuvotella sillä aikaa, kun ”demokraatit pitävät laillisia kansalaisia panttivankeina edesvastuuttomien vaatimustensa takia”.

Hänen mukaansa senaatin demokraatit käyttäytyvät kuin vastahakoiset luuserit, eivät kuten lainsäätäjät. Hän sanoo tiedotteessa, että heti kun demokraatit alkavat maksaa armeijan kustannuksia, neuvottelut maahanmuuton uudistamisesta voidaan aloittaa.

Yhdysvaltain liittovaltion hallinto suljettiin tänään kello seitsemältä aamulla Suomen aikaa, sillä senaatti ei päässyt sopuun maan budjetista.

Sandersin tiedotteesta uutisoi muun muassa CNN.

AVAINSANAT

Ministeri lyttää Suomen politiikan maan rakoon: ”Et voi luottaa mihinkään”

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Sinisten puheenjohtaja, eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho on tyytymätön politiikan tekoon Suomessa. Hän vaatii muutosta asiaan.

”Suomen politiikassa voit luottaa vain yhteen asiaan: et voi luottaa mihinkään.”

Terho kirjoittaa blogissaan, että mikään sovittu ei pidä, ellet valvo kellon ympäri, että niin tapahtuu.

”Asioista kyllä neuvotellaan ja kompromisseja tehdään, mutta kaikkea toisten puolueiden eri ohjelmiin saamia päätöksiä viivytetään, vesitetään ja perutaan, ellet joka hetki seuraa ja uhkavaatimuksin ryyditettynä edellytä sovitun toteuttamista.”

Terhon mukaan mikään ei myöskään pysy luottamuksellisena.

”Asioita vuodetaan medioille nimettömänä, aina kun siitä vain voidaan saada jonkinlaista puoluepoliittista hyötyä.”

Terho ei ihmettele, että politiikka herättää kielteisiä mielikuvia kansalaisissa.

”Voin kokemuksesta sanoa, että kun tavallinen kansalainen lähtee politiikkaan, ensimmäiset vuodet menevät totuuden oivaltamiseen, seuraavat vuodet järkytyksestä toipumiseen. Kaikkein vaikeinta ja samalla tärkeintä on, ettei ryhdy tähän samaan peliin sen opittuaan, vaan haluaa tehdä asioita eri lailla. Se on ainoa toivo muutoksesta.”

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

KSML: Vapaaehtoisesti Suomesta kotimaihinsa palanneiden turvapaikanhakijoiden määrä laski selvästi

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Vapaaehtoisesti maasta poistuneiden turvapaikanhakijoiden määrä laski viime vuonna kolmanneksella, uutisoi Keskisuomalainen.

Vapaaehtoisesti Suomesta kotimaihinsa palanneiden määrä laski, vaikka paluun tukisummia korotettiin.

Viime vuonna kotimaahansa palasi taloudellisesti tuetun paluuohjelman avulla 1 422 turvapaikanhakijaa. Toissa vuonna heitä oli 2 113.

Maahanmuuttoviraston ylitarkastajan Mari Heleniuksen mukaan kolmanneksen vähennystä voidaan pitää hienoisena pettymyksenä.

– Korotuksen jälkeen kiinnostus ja kyselyt vapaaehtoista paluuta kohtaan nousivat jonkin verran syys-, loka- ja marraskuussa, mutta kääntyivät jyrkkään laskuun joulukuussa.

Vapaaehtoisesti kotimaahansa palaava turvapaikanhakija-aikuinen voi saada hyödyketukea nyt enintään 2 500 euron edestä, kun summa aiemmin oli 1 500 euroa. 2 500 eurosta 200 euroa maksetaan käteisenä ja loput hyödykkeinä.

Palaajista noin kolme neljästä on irakilaisia turvapaikanhakijoita. Suurin osa palaajista on miehiä. Valtaosa palaajista palaa yksin.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Minna Helle jätti sovintoehdotuksen kello 00.45

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Valtakunnansovittelija Minna Helle on jättänyt sovintoehdotuksen mekaanisen metsäteollisuuden työriitaan. Teollisuusliitto ja Metsäteollisuus vastaavat valtakunnansovittelijan ehdotukseen tänään kello 19 mennessä.

Osapuolet voivat joko hyväksyä tai hylätä valtakunnansovittelijan ehdotuksen. Jos molemmat osapuolet hyväksyvät ehdotuksen, peruuntuvat ilmoitetut työnseisaukset. Jos jompikumpi tai molemmat osapuolet hylkäävät ehdotuksen, työnseisaukset alkavat erittäin todennäköisesti maanantaiaamuna kello kuusi, valtakunnansovittelijan verkkosivuilla kerrotaan.

Teollisuusliitto on ilmoittanut kahdesta mekaanista metsäteollisuutta koskevasta työnseisauksesta. Toinen on ilmoitettu alkavaksi maanantaina ja kestävän viikon. Toisen on ilmoitettu alkavan helmikuun 5. päivä ja kestävän myös viikon.

Helle jätti sovintoehdotuksen viisitoista minuuttia ennen kello yhtä yöllä. Työriidan sovittelua oli jatkettu perjantaista aamu yhdestätoista alkaen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Työttömiä patistelevassa raippamallissa vielä tämäkin puute, kertoo Lännen Media

Työttömien aktiivimallissa on puute, joka vähentää sen tehoa kaikkein vaikeimmin työllistyvien suomalaisten kohdalla, uutisoi Lännen Media.

Toimeentulotukea saavat työttömät saavat saman määrän rahaa kuukaudessa jatkossakin, vaikka he eivät täyttäisi aktiivimallin ehtoja, Kansaneläkelaitos kertoo Lännen Medialle. Tämä johtuu siitä, että kun aktiivimalli leikkaa työttömyysetuutta, toimeentulotukea nostetaan tismalleen samalla rahasummalla.

Toimeentulotukea sai marraskuussa hieman yli kolmasosa Kelan tilastoimista työttömistä. Kaikkiaan heitä oli noin 77 500.

Lisäksi 18–64-vuotiasta suomalaista 80 000 sai toimeentulotukea ilman Kelan työttömyysetuutta. Osa heistä voi olla ammattiliiton työttömyyskassan ansiosidonnaisella päivärahalla, jolloin aktiivimallin tehokkuus heikkenee heidänkin kohdallaan.

Valtiovarainministeriöstä myönnetään Lännen Medialle, ettei aktiivimalli toimi ihanteellisesti toimeentulotukiasiakkaiden tapauksessa.

– On totta, että viimesijainen toimeentulotuki syö osan aktiivimallin vaikutuksesta, mutta osa toimeentulotuen saajista on jo nyt aktivointitoimenpiteiden kohteena, kertoo ministeriön erityisasiantuntija Ulla Hämäläinen.

AVAINSANAT