Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Orpon hallituksen ensimmäinen budjettiriihi alkaa

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Hallitus kokoontuu päättämään valtion ensi vuoden taloudenpidosta kaksipäiväiseen budjettiriiheen. Kyseessä on pääministeri Petteri Orpon (kok.) johtaman hallituksen ensimmäinen budjettiriihi.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Valmistelevat neuvottelut valtion ensi vuoden taloudenpidosta jatkuivat vielä maanantaina. Ministerien erityisavustajista ja virkamiehistä koostuva ryhmä on jo pari viikkoa valmistellut budjettiriihtä.

Keskustelujen henkeä on kuvattu hyväksi, koska talouspolitiikka sitoo hallituspuolueita eniten yhteen. Lisäksi paljosta, kuten etuuksien leikkaamisesta, on sovittu jo kesäkuussa päättyneissä hallitusneuvotteluissa.

Valtio on varautunut käyttämään ensi vuonna noin 87 miljardia euroa esimerkiksi kansalaisten palveluihin. Tästä summasta kymmenisen miljardia euroa rahoitetaan ottamalla lisää velkaa.

Kokoomuksen, perussuomalaisten, RKP:n ja kristillisdemokraattien muodostama hallitus on sitoutunut vahvistamaan julkista taloutta ja kääntämään Suomen velkaantumiskehityksen.

HALLITUS on arvioinut, että tämä tarkoittaa kuuden miljardin euron sopeutuksia julkiseen talouteen tämän vaalikauden aikana. Nähtäväksi jää, riittääkö edes tämä.

Työllisyystoimien varaan on laskettu vajaat kaksi miljardia euroa. Keskeisimpänä toimena hallitus aikoo leikata työttömyysturvasta.

Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksen mukaan hallituksen säästöpäätökset pienentäisivät valtion ensi vuoden menoja 0,7 miljardia euroa. Sen mukaan työttömyysturvaan laitetaan ensi vuonna rahaa 340 miljoonaa euroa vähemmän kuin tänä vuonna.

Ensi vuoden talousarvioesityksen lisäksi hallitus neuvottelee budjettiriihessä vuosien 2024-2027 julkisen talouden suunnitelmasta sekä vuoden 2023 toisesta lisätalousarviosta. Budjettiriihi jatkuu keskiviikkona.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE