Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Orpon puuskahdus kohahdutti: ”Hallitus pelastaa Suomen suurilta yhtiöiltä”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Hallitus antoi iltapäivällä uusitun esityksensä kritiikkiä saaneesta sote-uudistuksen valinnanvapauslaista. Sosiaali- terveysuudistus vei luonnollisesti leijonanosan eduskunnan kyselytunnista. Oppositio halusi erityisesti tietää, miten hallitus aikoo mallillaan hakea kolmen miljardin säästöt, kun asiantuntijoiden arvioiden mukaan luvassa on paremminkin kulujen nousua.

Eeva-Johanna Eloranta (sd.) (kuvassa) muistutti, mitä uudistuksella piti alun perin saavuttaa: parantaa hoitoa, sujuvoittaa hoitoketjuja, helpottaa ja nopeuttaa ihmisten hoitoonpääsyä ja myös ennaltaehkäistä. Sen piti pienentää suureksi painuneita terveyseroja.

– Yhä useammat asiantuntijat ovat todenneet, myös hallituspuolueiden omista riveistä, että näitä tavoitteita ei hallituksen mallilla saavuteta.

Eloranta viittasi myös talouspolitiikan arviointineuvostoon, jonka mukaan valinnanvapausmalli ja kilpailu tulevat nostamaan kustannuksia.

– Aiotteko silloin nostaa a) veroja, b) korottaa asiakasmaksuja vai c) heikentää palveluita? Kansalaisilla on oikeus tietää vastaus, Eloranta kysyi valtiovarainministeri Petteri Orpolta (kok.).

Suoraa vastausta ei tullut, vaan Orpo tyytyi kertomaan, että ilman uudistusta sote-palvelut heikkenevät ja verot nousevat.

– 18 maakuntaa ovat tiukassa hallituksen, eduskunnan ja valtiovarainministeriön ohjauksessa. Järjestelmä huolehtii, että tuloja leikataan, jos maakunnat eivät pääse tavoitteisiin. Jos maakunta on liian heikko, se voidaan liittää toiseen. Sote-kulut ovat kaksinkertaistuneet 2000-luvulla. Nyt meillä on järjestelmä, jossa on nappi, vyö ja henkselit.

On tehty kauhuskenaario, jos toimeenpano ei onnistu.

Eloranta ja Maria Guzenina (sd.) ottivat esille, että pelkästään Uudellamaalla on laskettu sote-uudistuksen alkuvaiheen rahoitusvajeen olevan 300 miljoonaa euroa. Guzenina totesi tämän yhtälön olevan ”järjetön”.

Maakuntien rahoituslain esitellyt kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) selitti, että tällaisia lukuja on tullut esille valmistelussa.

– Uudenmaan valmistelussa on tehty kauhuskenaario, jos toimeenpano ei onnistu. Sieltä saattaa tulla jopa 200–400 miljoonan kustannuspaine. Jos siis kaikki menee pieleen.

Kristillisdemokraattien Sari Essayah huomautti, että monissa kunnissa on päädytty palveluiden ulkoistamiseen leikkausten pelossa.

– Miten tällä mallilla voidaan saada kolmen miljardin säästöt, mutta samaan aikaan varmistetaan, että maakunnat pärjäävät annetulla rahoituksella ilman, että edessä on massiivinen omien palveluiden alasajo?

Orpo totesi, että sote-palvelut ovat monilla alueilla rapautuneet. Terveyskeskukseeen ei pääse ja kulut kasvavat. Hän uskoi, että valinnanvapaus tarjoaa työvälineen, että lääkäriin pääsee sujuvasti.

– Nyt on havahduttu siihen, että jos tätä uudistusta ei tehdä, isot monikannalliset terveysyhtiöt valtaavat Suomen, mitä tapahtuu tällä hetkellä. Hallitus pelastaa Suomen näiltä suurilta yhtiöiltä, Orpo väitti tuohtuneena ja sai koko salin kohahtamaan.

Orpo kehtaa seisoa selkä suorana.

Hallitus sai sapiskaa oppositiolta, ettei se kuuntele asiantuntijoita – ja tämän väitteen ministerit luonnollisesti tyrmäsivät. Vasemmistoliiton Li Andersson ihmetteli, miten Orpo kehtaa seistä tällaisen esityksen takana.

– Saavutukset kertovat puolestaan, mitä tehty julkiselle taloudelle, että kehtaan seisoa selkä suorana, Orpo vastasi.

Korkein hallinto-oikeus on linjannut, että hallituksen valinnanvapausmalli pitäisi lähettää EU-komissiolle. Hallitus ei tähän ole ollut suostuvainen. RKP:n Anna-Maja Henriksson kysyi, miksi hallitus ottaa näin suuren riskin. Vehviläisellä oli vastaus valmiina: ”Virkamiehet ovat arvioineet, että Suomen malli ei ole taloudellista toimintaa”.

Kaksi keskeistä ministeriä ei ollut kyselytunnilla läsnä: pääministeri Juha Sipilä (kesk.), joka oli Luxemburgissa ja perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.), joka matkusti tänään YK-kokoukseen.

Skinnari ryöpyttää Sipilää johtajuuden puutteesta – ”Julkisen sektorin työntekijöiltä leikataan ja valtion monopoliyhtiössä johtajien palkat kasvavat”

Kuva: Timo Sparf

SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnari arvostelee valtionyhtiö Veikkauksen johtajien palkankorotuksia. Hänen mukaansa valtionyhtiön johdon palkkakehitys herättää ihmetystä aikana, jolloin ihmisten palkkoja ja lomarahoja on leikattu. Asiasta kertoi tänään Taloussanomat.

– Kyllähän Veikkauspomojen suuret palkankorotukset näyttävät todella pahalta. Viime vuosina Sipilän hallitus on heikentänyt suomalaisten toimeentuloa. Julkisen puolen pieni- ja keskipalkkaisilta työntekijöiltä on leikattu palkkoja ja lomarahoja. Ja samaan aikaan valtionyhtiön johto saa 12 %:n korotukset. Tästä on kohtuus ja tolkku kaukana, Skinnari sanoo tiedotteessaan.

Skinnari arvostelee pääministeri Juha Sipilää saamattomuudesta ja johtajuuden puutteesta.

– Pääministeriltä on kuulunut toivotaan toivotaan -puhetta, mutta tekoja ei näy. Pieni- ja keskituloisten palkkoja Sipilä on halunnut leikata, mutta suurituloisille on annettu veronalennuksia ja pelkkä vetoomus leikata palkkojaan. Sipilä on puhunut yhteisistä talkoista, mutta suuripalkkaisia johtajia ne eivät kosketa.

– Johtajuus on hukassa ja se näkyy siinä, että julkisen sektorin työntekijöiltä leikataan ja valtion monopoliyhtiössä johtajien palkat kasvavat.

Keskustelua aiheesta

”Kokoomuksen pitää katsoa Kehä ykköstä kauemmas” – Orpo vastasi omiensa kritiikkiin

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vastasi omiensa kritiikkiin.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kuvaili puolueen Tulevaisuuspäivillä Tampereella pitämässään puheessa, että ”viime aikoina on alkanut rynnistys sote-uudistusta vastaan”.

– Uudistuksen vastustajat ja epäilijät ovat havahtuneet siihen, että uudistus on menossa maaliin. Sen pitää mennä maaliin. Sen me olemme suomalaisille luvanneet, hän sanoi.

Puheessaan Orpo painotti omilleen voimakkaasti, että sote- ja maakuntauudistus on nyt vietävä maaliin, vaikka se ei ole täydellinen.

– Kyllä, kustannukset varmasti nousevat alkuvaiheessa. Niin käy, kun ihmiset pääsevät jonoista hoitoon. Tähän kokoomus on valmis. Kun perusterveydenhuolto toimii, pidemmällä aikavälillä saamme hillittyä kulujen kasvun.

Keskeinen tavoite lyhentää hoitotakuun aikoja 

Puheenjohtaja otti kantaa myös oman väen, muun muassa kansanedustaja Elina Lepomäen esittämään kritiikkiin.

– Jotkut omistakin joukoista haluavat sanoa, että ei valinnanvapaus toteudu. Minä vastaan heille, että kyllä toteutuu. Toiset sanovat, että joulukuussa peruutettiin liikaa erikoissairaanhoidon valinnanvapaudessa. Heille vastaukseni on, että ei peruutettu.

Orpo muistutti, että valinnanvapaus erikoistasolla on sidottu hoitotakuuseen, jota kokoomus haluaa lyhentää nykyisestä.

– Olen sitä mieltä, että kuusi kuukauttakin jonossa on liian pitkä aika. Kokoomuksen tavoite on lyhentää hoitotakuun aikoja. Se on yksi keskeisimpiä tavoitteitamme tulevaisuudessa.

Orpo on paljosta kiitollinen kokoomusvaikuttaja Jan Vapaavuorelle, mutta tämän julkinen kritiikki selvästi ärsyttää häntä.

– Maakuntahallintoa vastaan erityisen voimakkaita puheenvuoroja on käyttänyt Helsingin pormestari. En minä siitä ole yllättänyt, että Helsingin pormestari puhuu näin. Kokoomuksen pitää silti niin hallituksessa kuin eduskunnassa katsoa Kehä ykköstä kauemmas, hän sivalsi.

Orpon mukaan helsinkiläisten tai uusimaalaisten palvelut eivät uudistuksen myötä heikkene.

– Taloudellisesti ajatellen Uudenmaan maakuntarahoitus on plus-miinus nolla nykyiseen verrattuna, kun esimerkiksi Pohjanmaa häviää noin 250 euroa/asukas.

STT–SANNA NIKULA

Orpo tavoittelee jatkokautta kokoomuksen puheenjohtajana

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo lähtee tavoittelemaan jatkokautta Turun puoluekokouksessa kesäkuussa. Orpo kertoi aikeestaan puolueen Tulevaisuuspäivillä Tampereella.

– Minusta on ollut upeaa olla tämän joukkueen puheenjohtaja. Olen niin ylpeä teistä kaikista. Olemme tehneet yhdessä hyvää työtä. Minä haluan olla yhdessä teidän kanssanne viemässä Suomea ja kokoomusta seuraavan sadan vuoden matkan alkuun, hän sanoi puheessaan. 

Orpolla on kokoomusaktiivien vankka kannatus. Ylen kyselyyn vastanneista lähes 80 prosenttia ei toivo hänelle edes haastajaa puheenjohtajakisaan.

Puolustusministeri ei pidä MPK:n kursseja ”nuorison militarisoimisena” – heittää pallon Antti Rinteelle: ”Pitääkö partio kieltää?”

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) pitää MPK:n toimintaa isänmaan etuna.

SDP:n kansanedustajat Erkki Tuomioja ja Sirpa Paatero vaativat, että puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) puuttuisi Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) alaikäisille antamaan sotilaallisia valmiuksia palvelevaan koulutukseen.

Puolustusministeri Niinistö sanoo blogissaan, että sotilaallista valmiutta palvelevaa kurssitarjontaa ”ei voi pitää nuorison militarisoimisena”, vaan se antaa valmiuksia varusmiespalveluksen suorittamiseen ja vahvistaa Suomen kokonaisturvallisuutta.

Hän erottelee sotilaallisen koulutuksen sotilaallisia valmiuksia palvelevasta koulutuksesta. Ensin mainitussa on kyse sotilaallisten taitojen kehittämisestä aseellista selkkausta varten.

– Sotilaallisia valmiuksia palvelevalla koulutuksella, johon taistelijapari Tuomioja-Paatero tulensa suuntaa, tarkoitetaan muuta vapaaehtoista maanpuolustuskoulutusta kuten esim. suunnistusta, kartanlukua ja yleensä luonnossa selviytymistä.

Niinistö mainitsee MPK:n kurssitarjonnasta lukiolaisten turvakurssit ja ”intti tutuksi -tyyppiset tapahtumat”.

– Olen tutustunut näihin kursseihin paikan päällä. Ne ovat sangen suosittuja ja opettavat mielestäni hyödyllisiä kansalaistaitoja.

Puolustusministeri Niinistö sanoo blogissaan tutustuvansa Tuomiojan ja Paateron kirjalliseen kysymykseen, mutta aikovansa jatkossakin kannustaa MPK:a järjestämään sotilaallisia valmiuksia antavaa koulutusta nuoremmille ja vanhemmille.

Puolustusministerin mukaan maanpuolustus kuuluu kaikille ja MPK:n toiminta Suomen lain mukaista sekä isänmaan etua palvelevaa. Blogissaan hän heittää vastakysymyksen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteelle:

– Edustaako Tuomiojan ja Paateron ajattelu laajemminkin SDP:n kantaa vapaaehtoiseen maanpuolustukseen? Pitääkö partio kieltää, koska sekin palvelee varusmiespalveluksesta suoriutumista?

Keskustan omakehu- ja syytöskampanja jatkuu, nyt kohteena SDP – Rinteen erityisavustajalta kuitti: ”Miten meni noin niin kuin omasta mielestä?”

Kuva: Kari Hulkko
Dimitri Qvintus muistuttaa Twitterissä keskustaa puolueen vaalilupauksista.

Keskusta on käynnistänyt sosiaalisessa mediassa kampanjan, jossa muun muassa syytetään muita puolueita pelottelijoiksi ja otetaan omalle puolueelle kunniaa Suomen talouskasvusta.

Iltalehti uutisoi kampanjasta alkukuusta.

Tällä kertaa keskustan hampaissa on SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Videon Twitter-saatteessa viitataan edelliseen hallitukseen, mutta video Antti Rinteen puheesta on tältä vaalikaudelta. Siinä Rinne kritisoi Sipilän hallituksen toimia.

Keskustan mukaan muut puhuvat, mutta puolue on saanut esimerkiksi velkaantumisen kasvun taittumaan.

Rinteen erityisavustaja Dimitri Qvintus on reagoinut keskustan tviittiin.

– Miten meni keskusta noin niin kuin omasta mielestä vaalilupauksen pitäminen? Qvintus kysyy ja viittaa keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän vaalilupaukseen eduskuntavaalien 2015 alla.

Eläkeläisten, lapsiperheiden, opiskelijoiden ja muiden tuensaajien euroista ei ole tarkoitus ottaa pois senttiäkään, Sipilä lupasi.

– Kyllä, tasoa ei leikata, Sipilä vakuutti tuolloin Ilta-Sanomille.

Toisessa tviitissään Qvintus kertoo, miten Sipilän lupauksille on käynyt:

– Keskustan johdolla kaikilta noilta ryhmiltä on leikattu. Vaalilupaus petettiin törkeästi, siitä ei ole kahta sanaa.

Katso video ja tviitit alta:

Keskustelua aiheesta