Turva – Hymy

”Orwellilaista puhetta, joka luo lisää tuskaa työttömille” – kansalaisaloitteen alullepanija IL:lle: Ei töitä lakeja kiristämällä löydy

Kuva: Ruutukaappaus Kansalaisaloite.fi -verkkosivulta.
Kansalaisaloite työttömyysturvan aktiivimallin kumoamiseksi on kerännyt 50 000 allekirjoitusta, joten aloite voi edetä eduskunnan käsiteltäväksi. Tätä juttua kirjoitettaessa aloitteelle oli kertynyt reilusti yli 59 000 kannatusilmoitusta.

Kansalaisaloite työttömyysturvan niin kutsutun ”aktiivimallin” kumoamiseksi sai torstain aikana vaaditut 50 000 allekirjoitusta. Aloite voi siten edetä eduskunnan käsiteltäväksi.

Aloitteen allekirjoittavat kansalaiset vaativat, että eduskunnan 19.12.2017 hyväksymä HE 124/2017 vp (Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi työttömyysturvalain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta) kumotaan välittömästi.

Eduskunta hyväksyi työttömyysturvaa leikkaavan kiistellyn uudistuksen joulun alla hallituspuolueiden äänillä.

Iltalehti on haastatellut kansalaisaloitteen alullepanijaa ja vastuuhenkilöä. Hän on helsinkiläinen Martin-Éric Racine, itsekin työtön ja aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja.

– Olen todella iloinen siitä, että kansalaisaloitteemme on saanut näin hyvän kannatuksen, Racine kommentoi Iltalehdelle.

Hän pitää Sipilän hallituksen ajamaa mallia kohtuuttomana työttömille.

– Ei töitä lakeja kiristämällä löydy. Työnhakijaa on täysin kohtuutonta rangaista siitä, sattuuko työnantajan rekrytointipäätös osumaan häneen vai ei.

Pitkään työttömänä ollut Racine ei näe valoa hallituksen mallin tavassa patistaa työttömiä aktiisempaan työnhakuun.

Hänen mielestään mallia ei voi kannattaa, koska kysymys ei ole mistään aktivoinnista yhtään sen enempää kuin että te-toimiston lähettämä paperi olisi työtarjous.

– Tämä on pelkkää orwellilaista puhetta, joka luo lisää tuskaa työttömille, sillä ainoa varma asia on, että työtön menettää rahaa jonkun tuen muodossa joka tapauksessa, kansalaisaloitteellaan pienen kansanliikkeen pystyyn polkaissut Racine sanoo Iltalehdessä.

”Vauhti yllätti, mutta osasin odottaa 50 000 nimen rajan ylittymistä.”

STT:lle Racine kertoo pistäneensä aloitteen vireille osin siksi, että on itsekin pitkäaikaistyötön.

– Lisäksi olen varsin tyytymätön saamaani te-toimiston palveluun, jota ei voi edes palveluksi kutsua.

Toimistoista on hänen mielestään tulossa yhä enemmän vain karenssitehtaita, toimivat ne sitten valtion tai maakuntien alaisuudessa.

Nimien näin nopea karttuminen aloitteelle on tietysti hyvä juttu.

– Vauhti yllätti, mutta osasin odottaa 50 000 nimen rajan ylittymistä, Racine kommentoi STT:lle.

Kansalaisaloitteella on lain mukaan puoli vuotta aikaa kerätä tarvittavat 50 000 nimeä. Nyt allekirjoitukset olivat kasassa jo kahdeksassa päivässä.

Tätä juttua kirjoitettaessa aloitteelle oli kertynyt jo 59 481 kannatusilmoitusta.

Lisätty Martin-Éric Racinen lausunto STT:lle klo 20.13.

”Nyt on selityksen paikka” – Rinne vaatii Sipilältä selitystä Lindströmin puheille yleissitovuudesta: Onko tämä hallituksen virallinen kanta?

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kuvattuna eduskunnassa.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vaatii pääministeri Juha Sipilää kertomaan hallituksen kannan yleissitovuuteen ja irtisanomissuojaan. Työministeri Jari Lindström (sin.) antoi MustReadin haastattelussa ymmärtää, että edessä on keskustelu työehtosopimusten yleissitovuudesta ja irtisanomissuojasta.

– Kuinka paljon työministeri haluaa leikata suomalaisten palkkoja? Onko tämä hallituksen virallinen kanta? Pääministeri Sipilä piileksi työttömiä rankaisevan aktiivimallin kohdalla liian pitkään. Sama peli ei vetele enää. Sipilän on kerrottava suoraan, aikooko hallitus kajota yleissitovuuteen ja irtisanomissuojaan. Nyt on turha leikkiä kuurupiiloa. Nyt on selityksen paikka, Rinne vaatii tiedotteessa.

Rinne sanoo, että Sipilän hallituksen aikana palkansaajia ja työttömiä on kuritettu kohtuuttomasti.

– Pakkolaeista tunnettu Sipilän hallitus on heikentänyt ihmisten toimeentuloa. Lomarahoja on leikattu. Taloustilanteen aiheuttama lasku on maksatettu pieni- ja keskituloisilla palkansaajilla ja työttömillä ihmisillä. Työttömien rankaisumalli ei olekaan viimeinen asia, vaan lisää on tulossa. Nyt työministeri puhuu yleissitovuuteen ja irtisanomissuojaan koskemisesta. Sipilän on vihellettävä peli poikki, Rinne vaatii.

Rinne huomauttaa, että SDP on useaan otteeseen esittänyt vaihtoehtoja hallituksen talouspolitiikalle ja tarjonnut keinoja parantaa työllisyyttä.

– SDP:n yksi tärkeimmistä tehtävistä on palauttaa suomalainen luottamusyhteiskunta takaisin. Yksi konkreettinen esimerkki on se, että työllisyyttä voidaan parantaa ilman, että työttömiä rangaistaan. Siksi SDP on luvannut, että perumme työttömiä rankaisevan aktiivimallin ja uudistamme työllisyyspolitiikkaa niin, että työttömiä tuetaan ja autetaan. Se on pohjoismainen tapa hoitaa työllisyyttä.

Keskustelua aiheesta

Kommentti: Pitäisikö olla huolissaan? – Mihin katosi Petteri Orpo?

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Mihin katosi Petteri Orpo?

Mieltäni on kaihertanut jo pidempään kysymys, mihin on kadonnut kokoomuksen johtotähti, varapääministeri ja puheenjohtaja Petteri Orpo? Hän on ollut jo pitempää hiljaa kuin…niin no hienommin ilmaistuna…kuin pissi housuissa.

Ensin ajattelin syyksi vuodenaikaa, olihan joulu ja mielelläni sallin poliitikoillekin joululoman. Mutta nyt on kohta jo helmikuu ja hiljaisuus jatkuu. Tähän huopatossutehtaan haalausporukkaan ovat yhtyneet muutkin kokoomuslaiset valtuutetusta kansanedustajiin ja ministereihin.

Ihmetykseni vain lisääntyi, kun huomasin presidentinvaalien olevan ihan ovella. Kokoomukselta ei ole tullut viime aikoina yhtään kannanottoa, jossa olisi pohdittu näihin vaaleihin liittyviä teemoja. Ei ulkopolitiikkaa, ei nato-kannanottoja. Ei siis mitään.

Orpolle riittää, että kansanliikkeen sitoutumaton ehdokas vetelee omia linjojansa.

Toisaalta luulisi, että gallupeissa maan suurimmalla puolueella olisi ollut edes jotain sanottavaa vaikkapa presidentin tehtävistä. Vaalithan ovat kuitenkin vain joka kuudes vuosi.

Vai haluaako kokoomus, että presidentin tehtävistä keskustellaan vasta sitten, kun sen entinen puheenjohtaja ei ole ehdolla?

Kysymykseen ei vastaa kukaan. Kokoomus näyttelee kuollutta.

 

Heinäluoma – Maailma minuutissa: Nämä neljä tekijää ovat Suomen Nato-kannan takana

Kuva: Pekko Korvuo

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) tarttuu tällä viikolla Ruotsin Sälenissä pidetyn turvallisuuskonferenssin käynnistämään Nato-keskusteluun. Tviitin murtajassa puolestaan pohditaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin terveyttä.

Videon kuvaajana sekä editoijana toimii Pekko Korvuo.

Tarja Halonen: Äänestäminen on erinomainen tapa kunnioittaa sadan vuoden itsenäisyyttä

Kuva: Kari Hulkko
Viime eduskuntavaaleissa Tarja Halonen äänesti ennakkoon Helsingin kaupungintalolla.

Presidentti Tarja Halonen kehottaa Twitterissä kansalaisia käyttämään äänioikeuttaan.

Äänestäminen on tietysti aina tärkeää, ja nyt se on samalla erinomainen tapa kunnioittaa käytännössä Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä.

Ensimmäisen kierroksen ennakkoäänestys jatkuu 23.1. saakka.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 28. tammikuuta.

Ministeri äimän käkenä: ”Olen erittäin yllättynyt väitteestä, että siniset olisi lähes torpannut perhevapaaneuvottelut”

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) painottaa, että perhevapaaneuvottelut ovat vielä kesken. HS uutisoi tänään, että ”sinisten leirissä hanketta pidetään jo lähes kuopattuna”.

– Olen erittäin yllättynyt väitteestä, että siniset olisi lähes torpannut perhevapaaneuvottelut. Neuvotteluthan ovat vielä kesken ja toteuttamiskelpoista mallia etsitään.

Mattilan mukaan siniset haluaa saada perhevapaauudistuksen maaliin siinä missä muutkin hallituspuolueet.

– Joitain uudistuksia on tarpeen tehdä. Sovitut reunaehdot ovat toki tiukat.

Kaikkea ei muuteta lainsäädännöllä.

Hän pitää työnantajien roolia merkittävänä, kun keskustellaan miesten jäämisestä perhevapaille.

– Meillähän on jo joustoja perhevapaiden käytössä. Kotihoidontuella lasta voi hoitaa kumpi tahansa vanhemmista kolmevuotiaaksi asti.

Mattila toivoo työelämään enemmän joustoa ja myönteisempää suhtautumista osa-aikatyöhön ja lyhyempään työviikkoon.

– Ja tietenkin myönteisempää ja kannustavampaa otetta isien mahdollisuuteen perhevapaiden käyttöön. Kaikkea ei muuteta lainsäädännöllä. Meille ensisijaista on, että perheiden vapaus päättää vapaiden käytöstä säilyy.

Siniset tekee ministerin mukaan parhaansa, että hallitus pääsee perhevapaauudistuksesta soputulokseen.