Osa-aikaisia 311 000, kasvua +60% 15 vuodessa – ”Yhteiskunnallinen ongelma”

– Samaan aikaan kun osa-aikaisten työntekijöiden määrä on kasvanut, on heidän köyhyysriskinsä kohonnut ja toimeentuloa joudutaan paikkaamaan sosiaaliturvalla. Tämä palkkatyököyhien kasvava joukko haastaa sosiaaliturvajärjestelmän kestävyyden, Palvelualojen ammattiliitto PAMin 1. varapuheenjohtaja Jaana Ylitalo sanoo.

Suomessa työskentelee osa-aikaisena noin 311 000 työntekijää eli lähes 15 prosenttia kaikista palkansaajista. Määrä on kasvanut viimeisen 15 vuoden aikana yli 60 prosentilla.

Ylitalo pitää osa-aikatyötä laajana yhteiskunnallisena ongelmana.

Pieni palkka vaikuttaa myös ansiosidonnaisten sosiaaliturvaetuuksien tasoon ja siten työntekijän toimeentuloon sairastuessa, vanhempainvapaalla ja työttömyyden aikana. Pieni palkka johtaa myös pieneen eläkkeeseen.

– Laki ei takaa sitä, että työtä teetettäisiin kokoaikaisin tai lähes kokoaikaisin tunnein edes silloin, kun se olisi mahdollista. Siitä syystä osa-aikaisen työvoiman käyttöä on rajoitettava ja osa-aikaisen työntekijän asemaa on parannettava lainsäädännöllä, esittää Ylitalo.

PAM esittääkin lakia muutettavaksi niin, että työtä voitaisiin teettää osa-aikaisesti ainoastaan työn järjestelyyn liittyvästä perustellusta syystä tai työntekijän omasta pyynnöstä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat