Osa-aikatyöstä esitys – SAK ja PAM tyytymättömiä

Kari Hulkko
Kari Hulkko
Kari Hulkko

Osa palkansaajista, Suomessa 14 prosenttia työllisistä tekee osa-aikatyötä vastentahtoisesti, mihin voi liittyä toimeentulo-ongelmia. Tällaisten työntekijöiden kohdalla pitäisi pyrkiä lähelle täysiä työtunteja ja osa-aikatyön periaatteita tulisi käsitellä työpaikoilla avoimesti.

Näin ehdottaa osa-aikatyötä selvittänyt työryhmä, jonka loppuraportti julkaistiin tänään.

Työryhmä painottaa, että osa-aikatyön periaatteita on käsiteltävä henkilöstön kanssa yhdessä. Lisäksi hyvä työvuorosuunnittelu, alakohtaiset työehtosopimukset sekä yritys- ja työpaikkakohtaiset ratkaisut tukevat pyrkimystä lisätä osa-aikaisten työntekijöiden työtuntien määrää.

Työryhmä ei kuitenkaan esitä muutoksia lainsäädäntöön. Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin pitää tilannetta valitettavana.

– Väärin perustein teetettävän osa-aikatyön kitkemiseksi on paiskittu töitä hartiavoimin sekä pamilaisilla työpaikoilla ja liiton edunvalvonnassa. Valitettavasti tilanne ei ole muuttunut parempaan suuntaan. Edelleen on tyypillistä, että palvelualalta löytyy yrityksiä, joiden henkilöstöstä vähintään 80 prosenttia työskentelee osa-aikaisesti. Tilanne on kestämätön näiden ihmisten ja koko kansantalouden näkökulmasta. Myös palvelualan yritysten houkuttelevuus työnantajina on koetuksella.

Raporttia käsiteltäneen kevään aikana työministeri Lauri Ihalaisen asettamassa Trendi-työryhmässä, jossa SAK:ta edustaa päälakimies Timo Koskinen.

– On merkillistä, ettei nykylainsäädäntö edellytä osa-aikatyön käytölle mitään perusteita. Työtä voidaan teettää vaikka kuinka pienillä tuntimäärillä milloin ja millä tahansa perusteilla. Työvoimasta on tullut tuotantotekijä, joka joustaa työnantajan tahdon mukaisesti, huomauttaa Koskinen.

Osa-aikatyö on yleisempää naisilla kuin miehillä. Eniten osa-aikatyötä tehdään vähittäiskaupassa sekä majoitus- ja ravitsemisalalla. Enemmistö työntekijöistä tekee osa-aikatyötä omasta halustaan.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat