Talous

Osuuskunta laajentaa parjattuun hoivabisnekseen – mistä ihmeestä on kyse?

Istock
Istock

Moni närkästyi, kun vasemmistoa lähellä oleva osuuskunta Tradeka ilmoitti alkavansa tarjota sote-uudistuksessa ryvettyneitä yksityisiä terveydenhoitopalveluita. Tradekan laajeneminen hoivabisnekseen eli hoiva- ja lääkäripalveluita tarjoavan Med Groupin osto oli siltä kuitenkin varsin looginen liike.

Tradeka oli jo pitkään suunnitellut sote-alalle laajenemista ja samalla viilannut yrityspalettiaan. Vuosi sitten Tradekan omistama Restel myi hotelliliiketoimintansa eli muun muassa Cumulus-hotellit Scandicille.

Jo aiemmin Tradeka oli myynyt Suomen lähikaupan omistuksensa eli osuutensa Siwoista ja Valintataloista.

Tradekan toimitusjohtaja Perttu Puro sanoo hoiva-alan palveluiden sopivan hyvin osuuskunnalle, jonka jäsenkunta ikääntyy nopeasti. Hän pitää alaa myös kiinnostavana bisneksenä. Väestön vanhetessa hoivapalveluiden kysyntä kasvaa. Med Group on Suomen suurin kotiin vietävien hoivapalveluiden tuottaja.

Puro pitää mahdollisena, että jatkossa Tradeka vielä laajentaa toimintaansa sote-sektorilla – joko orgaanisesti tai yritysostoin.

Nyt kuitenkin sulatellaan Tradekankin mittakaavassa isoa Med Groupin ostoa. Kauppasummaa ei ole kerrottu.

”Osuustoiminta sopii mielestäni etenkin sote-alalle.”

Puro muotoilee sanansa diplomaattisesti, kun häneltä kysyy näkemystä sote-uudistuksesta ja yksityisten terveydenhoitoalan yritysten roolista siinä. Hän pitää luontevana, että Tradekan kaltainen kotimainen palvelualojen yritys on mukana terveydenhoidossa.

– Osuustoiminta sopii mielestäni etenkin sote-alalle, jossa suuri osa rahoituksesta tulee julkiselta sektorilta ja asiakkaina ovat muun muassa kunnat. Tälle alalle kaivataan vastuullisia ja pitkäjänteisiä kotimaisia yrityksiä ja omistajia, Perttu Puro sanoo.

Hän kommentoi soten nykytilannetta kieli keskellä suuta:

– Emme halua ottaa kantaa itse sote-uudistukseen, mutta olemme jo aiemmin kertoneet huolemme pitkään jatkuneesta epätietoisuuden tilasta. Toivottavaa olisi, että suuret ja yhteiskunnallisesti tarpeelliset uudistukset etenisivät vähän nopeammin, Puro muotoilee.

Osuustoiminta on viime vuosien markkinamyllerryksessä noussut uuteen arvostukseen. Moni taloustieteilijäkin on pitänyt osuustoimintaa tulevaisuuden yritysmallina. Tämä ei yllätä Perttu Puroa.

– Osuustoiminnalla on paljon tähän aikaan sopivia vahvuuksia. Aatteellisen toiminnan ja jäsentensä näkemysten toteuttamisen rinnalla osuustoiminta on vastuullista yrittämistä, missä ei pelkästään tavoitella lyhytnäköisesti voittoa, Puro listaa.

Jotta Puro ei kuulostaisi liikaa osuustoiminnan myyntimieheltä, pitää tässä vaiheessa muistuttaa, että Tradeka myös käytännössä toimii periaatteidensa mukaan. Se esimerkiksi vuosittain antaa erilaisina lahjoituksina keskimäärin kymmenen prosenttia verojen jälkeisestä tuloksestaan.

”Olisiko järkevää halvimman hoivatunnin sijasta ostaa laajempia kokonaisuuksia?”

Tradekassa on jo pohdittu, mitä yhteiskunnallista hyvää se voisi tarjota sote-palveluihin. Puro sanoo Tradekan – ja osuustoiminnan – ajatusmaailmaan sopivan hyvin osallistuminen hoiva-alan kehittämiseen.

Tällaista osaamista löytyy myös Med Groupin uudesta hallituksesta, jossa on mukana muun muassa sosiaali- ja terveysministeriön entinen kansliapäällikkö Kari Välimäki.

Puron mielestä Tradekalla voisi olla roolia esimerkiksi julkisen ja yksityisen sektorin välisen yhteistyön kehittämisessä. Yksi osa tätä voisi olla esimerkiksi uusien mallien kehittäminen hoivapalveluiden tuottamiseen. Puron mielestä hoivapalveluiden ostamisessa tuntuu yksikköhinta olevan usein ratkaisevin tekijä.

– Olisiko kuitenkin järkevää halvimman hoivatunnin sijasta ostaa laajempia kokonaisuuksia, luoda tilaa toimintatapojen kehittämiselle ja saada näin parempaa palvelua myös hoidettavalle. Tästä on maailmalla hyviä esimerkkejä, joita kannattaisi ottaa käyttöön myös Suomessa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat