Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Oulun menestyksestä halutaan oppia Espanjassa

Lehtikuva

Espanja EU-asioiden valtiosihteeri Juan Gonzalez-Barba Pera sekä Aragonian, Kastilia-La Manchan, Kastilia ja Leon itsehallintoalueiden edustajat vierailivat vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vastavalitussa Oulussa 14.6.2021 yhdessä Eurooppa-, ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen vieraana.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Oulun lääninhallituksen talossa käydyssä haastattelussa valtiosihteeri Gonzales-Barba ja ministeri Tuppurainen korostivat Suomen ja Espanjan vahvaa yhteistyötä Euroopan unionissa mm. ilmastopolitiikassa. Keskustelu siirtyi pian itse vierailun varsinaiseen merkitykseen eli harvaan asuttujen alueiden eriarvoistumiseen. Vierailijat olivat kiinnostuneita varsinkin siitä, kuinka Oulu on kääntänyt pohjoisen harvaan asuttujen alueiden rajoitteet menestystekijöikseen.

Valtiosihteeri Gonzales-Barba Pera ja itsehallintoalueiden edustajat kertoivat kuinka Suomessakin paljon poliittista keskustelua vuosikymmeniä herättänyt väestökato harvaan asutuilta alueilta on merkittävä ongelma Espanjassa. Alueiden eriarvoistuminen on synnyttänyt monenlaisia yhteiskunnallisia ongelmia, ja varsinkin “left behind” -tuntemuksen pelätään tarjoavan kasvualustan populistisille ja EU-vastaisille liikkeille. Itsehallintoalueiden edustajat korostivat, että jos näihin ongelmiin ei puututa, saattavat seuraukset pahimmillaan ulottua myös Espanjan ulkopuolelle brexitin kaltaisena ilmiönä.

Valtiosihteeri Gonzalez-Barba Pera ja itsehallintoalueiden edustajat kertoivat suomalaisen yhteiskunnan ja Oulun tehneen heihin vahvan vaikutuksen. Suomi näyttäytyi mallimaana Espanjalle jokaisella yhteiskunnan osa-alueella, ja vierailijat korostivatkin hyödyntävänsä Oulussa saamiaan koulutus-, työllisyys-, sosiaali-, ja aluepoliittisia ideoita kotimaassaan alueellisen eriarvoisuuden torjumiseksi. Keskustelussa nousi esille molemminpuolinen vahva halu tiivistää yhteistyötä harvaan asuttujen alueiden elinvoimaisuuden kehittämiseksi. Oulun kyvylle kääntää alueelliset rajoitteet menestystekijöiksi on siis merkittävää kysyntää Espanjassa.

Ministeri Tuppurainen painotti haastattelun lopuksi yhteistyön tiivistämistä alueiden ja EU:n tasolla hyödyntäen unionin tarjoamia mahdollisuuksia eurooppalaisen yhteishengen luomiseksi. “So let’s work together”, päätti ministeri Tuppurainen haastattelun. Ja tässä hän myös on oikeassa. Euroopan unionin yhtenäisyyden vahvistamiseksi on tärkeää tiivistää yhteistyötä EU:n tasolla jäsenmaiden sosiaalisen- ja alueellisen eriarvoistumisen ratkaisemiseksi.

Teksti: Janne-Pekka Niemimäki

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE