Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Outo syy ruokahävikille: Ei ymmärretä parasta ennen- ja viimeinen käyttöpäivä -merkintöjen eroa

Ruokahävikkiä voidaan vähentää käyttämällä viimeinen käyttöpäivä -merkintää vain tietyissä riskielintarvikkeissa, laatimalla kaupoille yhteiset pohjoismaiset säännöt säilytyslämpötiloista ja parantamalla kuluttajille suunnattua tiedotusta. Ehdotukset sisältyvät juuri valmistuneeseen raporttiin, joka on laadittu ruokahävikin vähentämistä käsittelevässä yhteispohjoismaisessa hankkeessa.

Pohjoismaiden ministerineuvoston rahoittamassa hankkeessa on tutkittu, miten päivämäärämerkintöjä koskevaa lainsäädäntöä sovelletaan Pohjoismaissa ja kuinka lämpötila, pakkaus ja valmistusmenetelmät vaikuttavat ruoan säilyvyyteen. Suomessa hankkeen toteuttajina ovat olleet Luonnonvarakeskus (Luke) ja Evira.

Kuluttajien osuus ruokahävikistä on suurin. Roskiin heitettävän ruoan määrää voidaan vähentää parantamalla kuluttajien tietoisuutta siitä, kuinka pitkään ruoka säilyy ja mitä he voivat itse tehdä.

Kuluttajia on opastettava paremmin siitä, miten pakkauksen avaaminen vaikuttaa tuotteen säilyvyyteen. Esimerkiksi pesto säilyy kauemmin, kun siihen lisää öljyä.

Raportin mukaan myös parasta ennen- ja viimeinen käyttöpäivä -merkintöjen välinen ero vaatii selventämistä.

– Osa ihmisistä ei ymmärrä, mitä merkinnöillä tarkoitetaan. Aika monesti ajatellaan, että parasta ennen -merkittyä ruokaa ei voi syödä päivämäärän jälkeen ja sen takia se heitetään roskiin, tutkija Anu Reinikainen Lukesta kertoo Demokraatille.

– Parasta ennen tarkoittaa sitä, että valmistaja takaa tuotteen ulkonäön ja rakenteellisen laadun. Viimeinen käyttöpäivä tarkoittaa sitä, että sen jälkeen ruoassa voi olla mikrobiologisen laadun ja jopa terveydelle vaarallisuuden riski, hän jatkaa.

Lisää aiheesta

Reinikaisen mukaan tarvitaan paljon tiedotusta, jotta merkintöjen ero ymmärretään.

– Pitäisi lähteä nuorista ihmisistä, tulevaisuuden kuluttajista, pitäisi kasvattaa uutta sukupolvea siihen, silloin vähennetään myös ruokahävikkiä

Jos tuotteessa on parasta ennen -päivämäärää, päivämäärän ylittäneiden elintarvikkeiden käyttö jää paljolti aistinvaraisesti arvioitavaksi ja omalle vastuulle. Tällöin kannattaa katsoa esimerkiksi,  miltä tuote näyttää, onko se homeessa ja haiseeko se epämääräiselle.

Anu Reinikainen neuvoo myös, että esimerkiksi hiukan nahistuneet kasvikset voi aivan hyvin keittää kasvissosekeitoksi, kuivuneesta muttei homehtuneesta leivästä voi tehdä krutonkeja ja puuron loput voi laittaa sämpylätaikinaan.

Merkinnän lähtökohta on säilyttää munat huoneenlämmössä.

Kaupan alalla hävikkiä voitaisiin vähentää ennen kaikkea alentamalla säilytyslämpötiloja. Herkästi pilaantuvien tuotteiden säilyvyys voisi näin pidentyä huomattavasti. Raportin laatijat ehdottavat, että säilytyslämpötiloihin sovellettaisiin samoja sääntöjä kaikissa Pohjoismaissa, sillä tällä hetkellä käytännöt vaihtelevat kansallisesti.

Hankeryhmä pitää tärkeänä, että elintarviketuottajat valitsevat päivämäärämerkinnät huolellisesti. Esimerkiksi viimeinen käyttöpäivä -merkintää tulisi käyttää vain silloin, kun se on todella tarpeen, toisin sanoen elintarvikkeissa, joiden syöminen viimeisen käyttöpäivän jälkeen voi olla terveydelle vaarallista.

EU:ssa sovelletaan nykyään erityisiä sääntöjä kananmunien päivämäärämerkintään. Merkinnän lähtökohtana on, että munia säilytetään huoneenlämmössä. Pohjoismaissa munia säilytetään kuitenkin useimmiten jääkaapissa, jolloin ne säilyvät huomattavasti kauemmin.

Raportissa ehdotetaan, että munien päivämäärämerkintään sovellettaisiin samoja sääntöjä kuin muihin vastaaviin elintarvikkeisiin.

Pakkauskaasut estävät mikrobien kasvua ja parantavat monien elintarvikkeiden säilyvyyttä. Käytettävä kaasu vaikuttaa suuresti esimerkiksi naudan jauhelihan säilyvyysaikaan.

Norjassa käytetään hiilidioksidin ja typen seosta lähes kaikentyyppisen tuoreen lihan pakkaamiseen. Se saa lihan säilymään huomattavasti kauemmin kuin muissa Pohjoismaissa yleensä käytettävä runsaasti happea sisältävä pakkauskaasu.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE