Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Pääministeri Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisusta: ”Huolestuttavaa”

Lehtikuva / Mikko Stig

Pääministeri Antti Rinne (sd.) pitää Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) Suomelle antamaa langettavaa ratkaisua huolestuttavana.

Demokraatti.fi

Rinne kommentoi EIT:n torstaina antamaa päätöstä, jonka mukaan Suomi on loukannut ihmisoikeussopimusta irakilaismiehen karkotuksessa. Mies ammuttiin pian vuonna 2017 tapahtuneen karkotuksen jälkeen kuoliaaksi.

– Huolestuttavaa se on sillä tavalla, että meillä on tehty jotakin virheellistä, koska tällainen langettava tuomio on tehty. Täytyy selvittää mihin langettava päätös perustuu ja sen jälkeen arvioida tilannetta. Sisäministeriö arvioi, Rinne totesi pikaisesti eduskunnassa.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan langettava tuomio on erittäin vakava viesti siitä, että turvapaikkaprosessin toimivuus pitää ottaa Suomessa todella tosissaan.

– Ihan jokainen ihminen, joka Suomesta turvapaikkaa hakee, niin hänen pitää saada perusoikeuksia kunnioittava ja sujuva käsittely asialleen. Meidän tehtävä on varmistaa, että viranomaisilla on edellytykset tehdä hyvää työtä, että tällaista ei pääse enää ikinä tapahtumaan, Ohisalo totesi toimittajille.

”Kyllä tämä on vakava viesti siitä, että tämä asia pitää ottaa todella tosissaan.”

Ohisalon mukaan hallituksen toimintasuunnitelmaan on kirjattu se, että turvapaikkaprosessiin ja ulkomaalaislakiin viime kaudella tehdyt monet muutokset kerätään yhteen ja katsotaan miten muutokset ovat kokonaisuutena vaikuttaneet.

Hallitus aikoo Ohisalon mukaan palauttaa normaalit päätösten valitusajat ja tarjota turvapaikanhakijoille kunnolliset tulkkipalvelut.

– Suomea sitoo meidän perustuslakiin kirjattu palautuskielto eli ihmisiä ei saisi palauttaa, jos on sellainen riski, että he joutuvat kuoleman tai kidutuksen vaaraan.

– Kyllä tämä on vakava viesti siitä, että tämä asia pitää ottaa todella tosissaan.

Ohisalon mukaan EIT:n tuomion syynä oleva viranomaispäätös perataan kunnolla läpi.

– Meidän hallinnonalalla käydään laajalti läpi, että mitä siinä on oikeasti tapahtunut ja pyritään toimimaan jatkossa niin, ettei tällaista enää koskaan pääse tapahtumaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE