Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Pääministeri Sanna Marin tapaa kollegansa Ulf Kristerssonin Ruotsissa – turvallisuuspoliittinen tilanne esillä keskusteluissa

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson ja pääministeri Sanna Marin Helsingissä 1. marraskuuta 2022.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) tapaa tänään Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin Tukholmassa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Keskustelujen aiheina ovat muun muassa turvallisuuspoliittinen tilanne, Euroopan talous ja kilpailukyky sekä muut ajankohtaiset EU-aiheet.

Marin on ensimmäinen pääministeri, jonka Kristersson ottaa vastaan Ruotsissa hallituskautensa aikana. Maltillista kokoomusta edustavasta Kristerssonista tuli maansa pääministeri lokakuussa.

Turkin suhtautuminen Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifiointiin on ollut taas viime päivinä vahvasti esillä etenkin sen jälkeen, kun tanskalais-ruotsalainen äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludan poltti muslimien pyhän kirjan, Koraanin, Turkin suurlähetystön lähellä Tukholmassa puolitoista viikkoa sitten. Muutama päivä tämän jälkeen Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi, että Ruotsin ei pidä odottaa Turkilta tukea Natoa varten.

SUNNUNTAINA Erdogan vihjasi, että Turkki voisi hyväksyä Suomen Natoon ilman Ruotsia.

Maanantaina Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu puolestaan sanoi, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifioinnissa voidaan edetä eri tavalla, jos Nato sekä Suomi ja Ruotsi tekevät sellaisen päätöksen.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) taas sanoi maanantaina, että Suomi toivoo Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksille yhtäaikaista käsittelyä, mutta että Turkin ratifiointien aikataulu ei ole Suomen käsissä.

Tiistaina Kristersson oli kutsunut kaikkien puolueiden edustajat koolle keskustelemaan Nato-jäsenyysprosessista sekä maan turvallisuustilanteesta. Kristersson kertoi myös puhuneensa puhelimessa YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin kanssa turvallisuustilanteesta.

Keskiviikkona Cavusoglu sanoi, ettei Turkki ainakaan tässä vaiheessa ole erottamassa toisistaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifiointeja. Sen sijaan hänen mukaansa prosessien mahdollinen erkaantuminen toisistaan on kyseisten maiden ja ”erityisesti Naton” käsissä. Samalla Cavusoglu toisti Turkin aiemman kannan, jonka mukaan maalla on vähemmän ongelmia Suomen kanssa, vaikka hänen mukaansa myös Suomessa on Fethullah Gülenin ja kurdien PKK:n kannattajia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE