Ulkomaat

Pääministeri taipui painostuksen edessä: pankit joutuvat syyniin

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Australia on aloittanut kansallisen tutkinnan finanssialaansa kohdistuvien väärinkäytösepäilyjen takia. Tutkinta alkoi virallisesti maanantaina.

Maan neljää suurinta pankkia on syytetty julkisuudessa muun muassa epäeettisistä talous- ja henkivakuutusneuvoista sekä asuntolainapetoksista. Rahoituslaitosten on syytetty myös kiertävän rahanpesunvastaista lainsäädäntöä.

Pääministeri Malcolm Turnbullin (kuvassa) määräämä tutkinta koskee pankkien lisäksi muun muassa vakuutusyhtiöitä ja eläkeyhtiöitä. Turnbull vastusti pitkään opposition vaatimaa tutkintaa sanoen sen tulevan Australialle liian kalliiksi. Pääministeri joutui kuitenkin taipumaan kasvavan julkisen ja poliittisen painostuksen edessä ja määräämään tutkinnan viime vuonna.

Pankkialaa koskevien skandaalien pelättiin hapertavan ulkomaisten sijoittajien luottamusta Australiaan.

Tutkintakomissio voi kutsua todistajia ja kerätä todisteita sekä valtuuttaa poliisin hankkimaan esimerkiksi etsintälupia. Komissio voi tutkinnan päätteeksi esittää hallitukselle suosituksia jatkotoimista ja suosittaa rikossyytteitä. Komissiolla ei ole valtuuksia määrätä korvauksia mahdollisten väärinkäytösten uhreille.

Komissiota johtavalla entisellä korkeimman oikeuden tuomarilla Kenneth Haynella on 12 kuukautta aikaa viedä tutkinta päätökseen ja laatia raportti sen tuloksista.

Australian pankit kuuluvat maailman tuottoisimpiin.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat