Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Pääministeriehdokas Antti Lindtman puoluevaltuustolle: “Yhdessä rakentamamme hallitusohjelma on liian hieno hukattavaksi”

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa.

SDP:n puoluevaltuusto valitsee eduskunnan Pikkuparlamentissä puolueelle pääministeriehdokasta. Alkuun kummatkin ehdokkaat, varapuheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman, käyttävät esittelypuheenvuoronsa.

Demokraatti

Demokraatti

Antti Lindtman aloitti omaan puheenvuoronsa siteeraamalla runoilija Tommy Tabermannia.

– “Epävarmuuden hetkellä kysy, kuinka paljon rohkeutta uskallat tänään jättää käyttämättä”, neuvoi Tommy Taberman. Ja oli niin asian ytimessä, että minunkin on se pakko kysyä, Lindtman sanoi.

Lindtman kuvasi itseään lähiöiden kasvatiksi.

– Vanhempani erosivat, kun olin viisivuotias. Sisko, Kaisa jäi äidille ja poika meni isälle. Jouko antoi minulle turvallisen lapsuuden, huolenpitoa ja lämpöä. Isän ohje oli: ole aina nöyrä, mutta älä koskaan nöyristele, Lindtman kertoi.

– En olisi tässä edessänne, elleivät edeltäjämme olisi rakentaneet toimivaa hyvinvointiyhteiskuntaa ja sen antamia mahdollisuuksia kaikille. Tänäänkin muistelen lämmöllä peruskoulun opettajaani, joka ymmärsi vilkasliikkeistä poikaa. Hänen suuri tavoitteensa oli, että kaikista oppilaista tulisi kunnon kansalaisia, hän jatkoi.

“Jalkapallossa menestys syntyy vain laittamalla joukkueen etu oman edun edelle.”

Antti Lindtman sanoi tunnustavansa, että hänellä on kilpailuvietti, ja voittamisen halu.

– Olen nuoresta lähtien ollut urheilusta innostunut. Intohimoni on jalkapallo. Ja kokemuksesta tiedän, että jalkapallossa menestys syntyy vain laittamalla joukkueen etu oman edun edelle.

Lindtmanin poliittinen urani alkoi kaksikymmentä vuotta sitten Vantaan nuorisovaltuuston puheenjohtajan tehtävistä.

Puolueen varapuheenjohtajaksi hänet valittiin ensimmäisen kerran 2012.

– On ollut suuri kunnia toimia Tarja Filatovin, Jouni Backmanin, Antti Kalliomäen ja Erkki Tuomiojan tavoin sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Välillä on tosin tuntunut, että YK:n pääsihteerinkin tehtävä on helpompi kuin vaativan ja kunnianhimoisen ryhmämme luotsaaminen. Viisi kertaa minut on kuitenkin tuohon tehtävään valittu ja aina yksimielisesti.

“Aikaa ei ole hukattavaksi.”

Tulevan uuden hallituksen Lindtman luonnehtii olevan isojen tehtävien äärellä.

– Aikaa ei ole hukattavaksi. Viikko sitten keskeytynyttä viiden puolueen yhteistyötä on päästävä nopeasti jatkamaan. Hallitusohjelmaa on Suomessa kehuttu. Nyt sitä kehutaan jo ulkomaillakin. Olin muutama viikko sitten vierailulla New Yorkissa YK:n päämajassa. Siellä sitä pidetään ensimmäisenä hallitusohjelmana, joka rakentuu kokonaisuudessaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteille.

Lindtman painotti, että hallituksen ylivoimaisesti suurin ja haastavin tehtävä on viedä Suomi hiilivapaaksi yhteiskunnaksi seuraavan viidentoista vuoden aikana ja tehdä se yhtä aikaa sosiaalisesti oikeudenmukaisesti ja työllisyydestä ja talouden toimivuudesta huolehtien. Tämä tehtävä on haastavuudessaan kova.

– Ja tämä on myös meidän liikkeemme suuri tehtävä, sillä moni puhuu ilmastomuutoksen pysäyttämisestä, mutta kovin harva puhuu siitä, miten se tehdään sosiaalisesti hyväksyttävällä tavalla. Lasku ei voi olla kohtuuton niille. jotka ovat ennestäänkin toimeentulovaikeuksissa. Niiden, joiden hartiat ovat leveämmät ja jotka ovat globalisaation hyötyjen suuria saajia, täytyy tehdä oma osuutensa näissä talkoissa.

Hallitusohjelman toinen punainen lanka on Lindtmanin mukaan tasa-arvon edistäminen ja eriarvoisuuden vähentäminen.

– Linjaukset on tässäkin tehty. Parannamme perusturvaa, nostamme pieniä eläkkeitä, satsaamme palveluihin, toteutamme pitkäaikaisen tavoitteemme oppivelvollisuuden laajentamisesta.

– Uudenkin hallituksen onnistumisen avainehto on huolehtiminen hyvästä talouskehityksestä. Ajattelen tässä ensimmäisen sosialidemokraattisen pääministerin, Väinö Tannerin edelleenkin kestävää elämäntyötä. Menestyvä talous ja menestyvä yritystoiminta ovat välttämättömiä hyvinvointiyhteiskunnan rakennustyölle.

“Pitää olla suunnannäyttäjä ja linjanvartija.”

Lindtman totesi, että talousratkaisuissa erityisessä asemassa ovat työmarkkinoille tehtävät ratkaisut.

– Jokaisen hallituksen, joka haluaa saada tuloksia aikaan, täytyy olla kiinnostunut hyvästä yhteistoiminnasta työmarkkinoiden kanssa. Siinä pitää olla kykyä niin tapaamisiin kuin puhelimenkin käyttämiseen – muuten ei kunnian kukko laula, eivätkä hallituksen suuret tavoitteet etene. Sopimusyhteiskuntaa me haluamme rakentaa – ja siinä on sijansa kaikilla: työnantajilla, palkansaajilla, yrittäjillä, maataloustuottajilla.

– Yhdessä rakentamamme hallitusohjelma on liian hieno hukattavaksi. Pääministerin pitää olla suunnannäyttäjä ja linjanvartija. Siksi sanon, että meidän on oltava kiinnostuneita myös yritysten elinkelpoisuudesta ja menestyksestä, kaikesta siitä, mitä puolueemme varapuheenjohtaja, ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari on jo pitkään puhunut ja myös tehnyt. Meidän pitää nähdä elinkeinoelämä ei vastustajana, vaan yhteistyökumppanina. Ja meidän on itse oltava aktiivisia erityisesti pienen yritystoiminnan asioissa. Sen olen vuosien aikana oppinut, että yrittäjyyden voimavara on suunnaton ja se voimavara kuuluu sopimusyhteiskunnan aarteisiin.

Lindtman muistutti myös, että uusi, työelämään juuri tullut ja tulossa oleva sukupolvi on erityisen kovilla.

– 0-tuntisopimukset, pätkätyöt ja yksipuoliset joustot ovat tänään todellisuutta. Samaan aikaan syntyy uutta yritteliäisyyttä, moni valitsee start uppin perinteisen palkkatyön sijasta.

– Hyvinvointiyhteiskunnan tulee rakentaa työelämän moninaisuutta ja vahvistaa turvaverkkoja.

Jos valitaan, lupaa olla käytettävänä puheenjohtajaksi.

Lindtman tiivisti Suomen elävän yhtä historiansa tärkeää saranakohtaa.

– Aikakausi vaihtuu. Vanhan ajan arvot ovat edelleenkin läsnä: työn eetos, yhteisvastuu ja yhteistyö. Uusi aika tuo muutoksia: suuremman yksilöllisyyden, lisääntyvän kansainvälisyyden – ja huolen ympäristöstä.

– Pääministerin pitää olla kykenevä toimimaan tässä saranakohdassa kansakuntaa kooten ja suuntaa näyttäen. Ja oman liikkeemme täytyy olla myös kykenevä puhuttelemaan niin Suomen rakentajia, suuria ikäluokkia kuin 80- ja 90-luvulla syntyneitä milleniaalejakin. Jos katsomme vain yhteen suuntaan tai yritämme kurkottaa tulevaisuuteen kertarytinällä, voi seurauksena olla ison osan suomalaisia vieraantuminen politiikasta – ja myös liikkeestämme. Nyt ei ole siis joko tai vaan sekä että -politiikan aika.

Siihen, millä perusteella puoluevaltuusto valinnan tekee, Lindtman sanoi, että hänellä on vain  yksi yksinkertainen ajatus.

– Valitkaa mielestänne Suomelle paras pääministeri, joka pärjää myös puolueemme puheenjohtajana. Pääministeri, joka saa hallituksen työskentelemään yhdessä, pääministerin, joka vie hallituksen suurta linjaa eteenpäin ja pääministerin, joka vahvistaa kansalaisten luottamusta kansanvaltaan. Jos minut pääministeriksi valitsette, olen käytettävissänne myös puolueen puheenjohtajan tehtävään ensi kesän puoluekokouksessa. Vallan ja vastuun tulee kulkea käsi kädessä.

Mukana lappu Tarja Haloselta.

Lindtman kuvasi puheensa lopuksi persoonaansa ja johtamistapaansa.

– Tällainen olen. Viihdyn ihmisten kanssa. Puhun suoraan, kuuntelen, pyydän tukea ja apua, kun on tuen ja avun aika. Haluan, että pääministerinä minun ympärilläni on eri tavoin osaavia ihmisiä, minua lahjakkaampia ja tietävämpiä, ihmisiä, jotka haluavat ja uskaltavat kertoa oman mielipiteensä – silloinkin kun se ei ole pääministerin kannan mukainen. Haluan antaa tilaa ja arvostusta osaaville virkamiehille, vaikka päätösvalta kuuluukin kansan valitsemille, eduskunnan luottamuksen varassa toimiville.

– Ilman vaimoni Kaijan tukea ja rohkaisua en seisoisi tänään edessänne. Hänen vastauksensa kysymykseeni, lähdenkö tavoittelemaan pääministerin tehtävää, oli selvä: Ilman muuta lähdet, Suomi tarvitsee Sinua. Kaija myös palauttaa minut maanpinnalle, jos jalat irtoavat todellisuudesta.

– Minulle on myös selvää, että haluan säilyttää yhteyteni kauan odotettuun jälkikasvuun, Sofieen. Jos minut valitsette, Kesärantaan palaavat pienten jalkojen tepsuttelun äänet. Annan tälle liikkeelle ja maalle kaikkeni, mutta ennen sitä varmistan, että Sofie on kuullut iltasatunsa.

Sofie on Lindtmanin ja hänen puolison Kaija Stormbomin tytär. Stormbom on Lindtmanin kanssa paikan päällä puoluevaltuustossa.

Lindtman totesi, että vahvoihin naisiin liittyy myös hänelle tärkeä muisto. Hän näytti lappua, jota hän on pitänyt tallessa jo lähes 15 vuotta.

– Se on muisto matkalta, jolla oli merkitystä poliittiseen ajatteluuni. Presidenttikampanjan eräässä televisiotentissä ehdokkaita pyydettiin minuutissa rustaamaan runo, jonka he sitten lukivat, Lindtman opasti.

Runon on kirjoittanut silloinen ehdokas Tarja Halonen:

”Valta, valta, valta.
Yksinvalta?
Harvainvalta?
Kansanvalta.
Tasavalta.
Yhteinen on kansan valta,
vaan rakkaus on suurin valta.”

– Tarjan työtä seuratessa näin mikä on sinnikkyyden, periksiantamattomuuden ja runouden voima. Ystävät, pidetään huolta kansanvallasta – sydän mukana, Lindtman sanoi.

– Ja vielä yksi suuresti arvostamani naispoliitikon minulle antama viisaus: ”Jos haluat kulkea nopeasti, kulje yksin. Jos haluat kulkea pitkälle, kulje yhdessä.” Me haluamme kulkea pitkälle. Ja siksi teemme sen yhdessä.
Olen valmis. Olethan sinäkin! Lintman päätti puheensa puoluevaltuutettuihin vedoten.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE