”Pääministerin on selkeästi torjuttava rasistiset katupartiot” – Niinistö ja Haglund: Hallituksen osoitettava johtajuutta

Lehtikuva
Pääministeri Juha Sipilän arvoitukselliset lausunnot katupartioinnista puhuttavat.
Lehtikuva
Pääministeri Juha Sipilän arvoitukselliset lausunnot katupartioinnista puhuttavat.
Lehtikuva
Pääministeri Juha Sipilän arvoitukselliset lausunnot katupartioinnista puhuttavat.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ja RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund korostavat yhteisessä kannanotossaan, että sivistyneessä oikeusvaltiossa julkinen valta vastaa ihmisten turvallisuudesta.

– Hallituksen on osoitettava, että Suomessa turvallisuudesta vastaa poliisi ja syrjiviä katujengejä ei hyväksytä, he painottavat.

– Nyt pääministeri Sipilän, oikeusministeri Lindströmin ja sisäministeri Orpon lausunnot eivät ole olleet linjassa. Hallituksen epäselvä linja jättää tilaa rasismille ja äärioikeiston toiminnan kasvulle Suomessa. Se uhkaa kasvattaa väestöryhmien välistä vastakkainasettelua Suomessa ja vaarantaa yleistä turvallisuutta.

Niinistö ja Haglund odottavat pääministeriltä yksiselitteistä kannanottoa, jossa hän torjuu selkeästi rasistiset katupartiot.

– Hallituksen on puolustettava kansalaisten turvallisuutta, ihmisten yhdenvertaisuutta lain edessä ja osoitettava julkisen vallan sitoutuminen järjestyksen ylläpitoon kaikkialla Suomessa.

Hallituksen epäselvä linja jättää tilaa rasismille ja äärioikeiston toiminnan kasvulle Suomessa.

Puoluejohtajat muistuttavat, että jengien katupartiointi on aivan eri asia kuin esimerkiksi asuinyhteisöissä tapahtuva yhteinen huolenpito nuorten liikkumisesta.

– Pääministeri Sipilän eilinen lausunto väisti kysymyksen rasistisista katupartioista. Esimerkiksi avoimesti rasistisiin tavoitteisiin nojaava Soldiers of Odin -järjestö tunnuksineen ei ole neutraalia yhteisön valvontaa. Monet ihmiset ovat huolissaan omasta turvallisuudestaan, jos tällainen jengien partiointi lisääntyy. Pääministeri ei voi rinnastaa ihmisten vapaaehtoistoimintaa ja rasistiseen motiiviin perustuvaa katupartiointia. Se antaa kuvan siitä, että pääministeri ei ole tilanteen tasalla, Niinistö ja Haglund huomauttavat.

 

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat