Pääministerit näkevät Pohjoismaiden yhteistyön merkityksen vain kasvavan

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
Pääministeri Juha Sipilä ja Stefan Lövfen Pohjoismaiden neuvoston pääministeritapaamisen lehdistötilaisuudessa.

Pohjoismaiden neuvoston 69. istunto (31.10.–2.11.) kokoaa paraikaa Helsinkiin pohjoismaiden kansanedustajia ja ministereitä.

Pohjoismaiden pääministerit pitivät aamupäivällä oman keskustelunsa ja puolilta päivin lehdistötilaisuuden. Isoja uutisia ei ollut tarjolla, mutta se tuli selväksi, että pohjoimainen yhteistyö nähdään tänä päivänä yhä tärkeämmäksi.

Esimerkiksi Norjan pääministeri Erna Solberg totesi, että Pohjoismailla tavoite on tulla kansainvälisesti vahvemmaksi blokiksi.

Pääministerien agendalla olivat niin turvallisuuskysymykset, EU:n sosiaalinen ulottuvuus, radikalisaation ja terrorismin torjunta kuin digitalisaatio ja erilaisten rajaesteiden poistaminen Pohjoismaiden väliltä.

Lövfen painotti EU:n sosiaalisen ulottuvuuden merkitystä.

Göteborgissa järjestetään 17.11. EU:n päämiesten sosiaalinen huippukokous. Ruotsin pääministeri Stefan Lövfen painotti kokouksen merkitystä. Hän näkee sen suurena mahdollisuutena kehittää Euroopan työmarkkinoita niin, että ihmiset kokevat olevansa tulevaisuudessa entistä turvatummassa asemassa.

Löfven toi esiin myös eri Pohjoismaiden kaupallisen yhteistyön Kiinan kanssa. Hänen mukaansa Pohjoismaat voisivat hakea myös yhteisiä kontakteja Kiinan kanssa.

Ruotsissa on viime aikoina keskusteltu paljon seksuaalisesta häirinnästä #metoo-kampanjan myötä. Löfven tuomitsee kaiken seksuaalisen häirinnän.

– Pohjoismaisten valtioiden on oltava johtavia valtioita, jotta ihmiset voivat tuntea täällä olevansa turvassa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tarttui Löfvenin sanoihin ja totesi, että seksuaaliselle häirinnälle on nollatoleranssi.

Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen korosti omassa puheenvuorossaan yhteistyötä terrorismin torjunnassa.

Islannissa on käynnissä hallitusneuvottelut. Ministeri Kristján Pól Júlíusson edustaa maata Pohjoismaiden Helsingin kokouksessa.

”Tässä on kaksi leiriä”.

Median kysymyksissä nousi esiin YK:ssa laadittu kaikki ydinaseet kieltävä sopimus. Suomi ei ole lähtenyt siihen mukaan. Ruotsi kuuluu harvoihin länsimaihin, joka pohtii sopimuksen allekirjoittamista. YK:ssa Ruotsi ehti jo äänestää sopimuksen puolesta.

Löfven kertoi tiedotustilaisuudessa, että asiaa selvitetään Ruotsissa paraikaa. Päätökseen menee vielä aikaa. USA on uhannut maata puolustusyhteistyön vaikeutumisella, mikäli Ruotsi menee sopimukseen mukaan.

Löfvenin mukaan varsinaisesti ydinkieltosopimuksesta ei oltu ainakaan toistaiseksi Pohjoismaiden pääministerien välillä keskusteltu.

Suomi painottaa ydinsulkusopimuksen, jossa se on mukana, merkitystä. Ydinsulkusopimuksessa ovat myös ydinasevallat.

– Kaikki olemme asiasta samaa mieltä, että toivomme sen päivän tulevan, että ydinaseita ei maailmassa enää ole. Tässä on kaksi leiriä, toiset ovat ydinsulkusopimuksen kannalla ja toiset ydinkieltosopimuksen kannalla. Suomi on valinnut tämän ydinsulkusopimuksen tien, jossa lähdemme siitä, että olemme monien muiden maiden kanssa sitoutuneet ydinaseettomuuteen tämän sopimuksen kautta, Juha Sipilä sanoi.

– Ja aseistariisunnan kautta toivomme, että pääsemme yhteiseen lopputulokseen, tuohon, jonka Stefan Lövfen tuossa mainitsi. Sama tavoite, vähän eri keinoilla, Sipilä jatkoi.

Lehdistötilaisuudesta pääministerit suuntasivat neuvotteluihin, joihin mukaan liittyvät myös Baltian maiden pääministerit.

Ravintola- ja vapaa-ajanpalvelut ja PAM sopuun työehdoista

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Matkailu- ja ravintola-ala ja PAM ovat päässeet sopuun ravintola- ja vapaa-ajanpalvelujen työehtoneuvotteluissa. Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry:n mukaan neuvottelutulos vaatii vielä osapuolten hallintojen hyväksymisen. Sopimuksen sisällöstä tiedotetaan tarkemmin vasta sen jälkeen.

– Takana on pitkä neuvottelurupeama, joten olemme luonnollisesti tyytyväisiä tuloksen saavuttamiseen. Neuvottelut käytiin pitkästä aikaa liittokohtaisina.

– Ne olivat vaikeat, koska molemmilla sopijapuolilla oli vuosien aikana kertyneitä tavoitteita. Tästä vaikeudesta huolimatta neuvottelut käytiin rakentavassa hengessä, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa.

Keskustelua aiheesta

”Nyt on otettu neuvoa-antava ja tadaa, keskusta vie kossun pörssiin” – Kansanedustaja syyttää puoluetta takinkäännöstä

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Kansanedustaja Stefan Wallin (rp.) syytää keskustaa takinkäännöstä valtioyhtiö Altian myynnissä. Wallinin mukaan keskusta vastusti vuonna 2014 ”henkeen ja vereen” Altia-kauppaa.

– Nyt on otettu neuvoa antava ja, tadaa, asia on tullut uuteen valoon: Keskusta vie Kossun pörssiin ja valtion pyhästä strategisesta omistamisesta tuleekin kansanosake, Wallin kirjoittaa Twitterissä.

– Totta vieköön. Politiikka on mahdollisuuksien laji, hän päättää.

Keskustelua aiheesta

”Ikävä kyllä Ville mölisee” – Soini syyttää ”turhautunutta” Niinistöä somesoosista

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) on menettänyt malttinsa kansanedustaja Ville Niinistön (vihr.) esittämään kritiikkiin, jonka mukaan Soini ei olisi tuonut esiin Suomen kantaa Turkin ja Syyrian tilanteeseen. Soini kutsuu Niinistön kannanottoja sosiaalisessa mediassa muun muassa räkyttämiseksi.

– Ikävä kyllä Ville mölisee, kun ei tiedä, ei välitä ottaa selvää tai ei tunne asioita tai ei ole paikalla, kun niistä puhutaan ja keskustellaan, ulkoministeri Soini kirjoittaa blogissaan.

Omasta mielestään Soini kokee ottaneensa Turkin ja Syyrin tilanteisiin kantaa voimakkaasti.

– Keskiviikkona 14.2.2018 olin sekä Eduskunnan Ulkoasianvaliokunnassa että Suuressa valiokunnassa kuultavana. Kerroin selkeästi omat ja Suomen kannat Turkin ja Syyrian järkyttävin tilanteisiin. Kerroin ne myös julki EU: n ulkoministerien Gymnich- kokouksessa.

”Iloa ja valoa Villelle.”

– En tiedä, eikö Villeä kiinnosta kyseisten valiokuntien jäsenyys vai mistä johtuu, ettei entinen puolueensa puheenjohtaja välitä olla tiedon lähteillä. Sen sijaan Ville puhuu Korean vierailustani tosiasiat unohtaen. Ville vippailee, kun ei jaksa tai viitsi perehtyä, Soini lataa.

Hän suosittelee Niinistölle vierailua Koreoiden rajalla, joka on Soinin mukaan maailman suurin jännitelinja.

– Se on vakava paikka, jota ei kannata somesoosilla aliarvioida.

– Ville. Olet selvästi turhautunut, kun luovuit puheenjohtajuudestasi puolueenne typerien sääntöjen pakottamana. Pyrit Palloliiton puheenjohtajaksi. Et hävinnyt huonolle miehelle.

– Kokoa itsesi ja mene myönteisyyden kautta. Katkeruus ei kauaksi kanna. Siitä tulee huono olo. Eli iloa ja valoa Villelle, Soini toivottaa.

Ville Niinistö kommentoi Twitterissä Soinin ottaneen kantaa Syyrian ja Turkin tilanteisiin vain suljettujen ovien takana. Hän pitää kirjoitusta tyyppiesimerkkinä arvostelemastaan toiminnasta.

Keskustelua aiheesta

Yli 400 000 tulot alle minimibudjetin – Tutkija: Hyvinvointivaltio-Suomen ruokatrendi on nälkä

Kuva: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Yli 400 000:n suomalaisen tulot eivät riitä kohtuulliseen vähimmäiskulutukseen, kirjoittaa köyhyystutkija, vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo leipäjonoja ja köyhyyttä käsittelevässä kirjoituksessaan Ilta-Sanomissa.

–  Toisin sanoen heidän tulonsa alittavat minimibudjetin, joka katsotaan kohtuulliseksi tässä yhteiskunnassa, Ohisalo kirjoittaa.

Kirjoitus liittyy käynnissä olevaan Yhteisvastuu-keräykseen, jonka teemana on tänä vuonna ironinen #ruokatrendit2018. Ohisalon mukaan yksi valitettava ruokatrendi on hyvinvointivaltio-Suomessakin nälkä.

– Siinä missä ympäröivä kulutusyhteiskunta on täynnä jatkuvaa erottautumista elämäntapa- ja tavarahankinnoilla, esimerkiksi leipäjonossa ei ole sijaa yksilöllisille valinnoille – ruoanjakelusta otetaan mukaan se, mitä on tarjolla.

Ohisalo kertoo myös oman perheensä saaneen 1990-luvun laman aikana apua kunnan sosiaalitoimesta ja kirkon diakoniatyöstä.

”Sosiaalinen etäisyys on totta suomalaisessa hyvinvointivaltiossa.”

– Opiskeluaikoina menot ylittivät tulot ja välillä laskettiin senttejä. Läheisiäni on joutunut leipäjonoon. Olen kiitollinen siitä avusta ja niistä mahdollisuuksista, joita hyvinvointivaltio on minulle ja perheelleni suonut.

Leipäjonoja tutkineena Ohisalo toivoo, että tutkimustietoa hyödynnettäisiin paremmin poliittisessa päätöksenteossa.

– Ei ole kerta eikä ensimmäinen, kun leipäjonoista puhuessani olen tuntenut puhuvani monelle hyvin kaukaisesta teemasta. Sosiaalinen etäisyys on totta suomalaisessa hyvinvointivaltiossa. Etäisyys ei kapene millään muulla kuin tutustumalla erilaisiin elämäntilanteisiin ja ihmisiin, joiden taustat eroavat omista.

– Tämän etäisyyden kaventaminen on avain suomalaisen hyvinvointivaltion yhtenäisyydelle. Sitä etäisyyttä pienennetään hiekkalaatikoilta ja kouluista lähtien, joissa eri tulo- ja koulutustasojen vanhempien lapset kohtaavat, Ohisalo kirjoittaa.

Erkki Tuomioja: ”Pystyykö kukaan esittämään kauhistuttavampaa vastausta kouluampumisiin kuin Trumpin esitys opettajien aseistamisesta?”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi aiemmin viikolla monien hämmästykseksi, että voisi harkita opettajien aseistamista uusien kouluampumisten ehkäisemiseksi.

Trump toi idean esille tavatessaan Marjory Stoneman Douglas -koulun oppilaita ja kouluampumisen uhrien omaisia Valkoisessa talossa. 17 ihmistä kuoli viime viikolla kouluampumisessa oppilaitoksessa. Teosta epäillään 19-vuotiasta koulun entistä oppilasta.

Trumpin mukaan osa opettajista voitaisiin kouluttaa käyttämään aseita pelotteeksi mahdollisille kouluampujille. Trumpin mukaan ase annettaisiin vain niille, jotka ovat ”hyvin päteviä aseiden käsittelyssä”.

– Minulla on niin monia ideoita, muilla on monia ideoita, ja me valitsemme tärkeimmät ideat ja teemme työtä toteuttaaksemme ne. Se ei jää puheeksi. On kestänyt liian kauan, Trump muun muassa sanoi.

SDP:n kansanedustaja, entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja pitää Trumpin puheita käsittämättöminä.

”Pystyykö kukaan esittämään kauhistuttavampaa vastausta kouluampumisiin kuin Trumpin esitys opettajien aseistamisesta?”

Tuomioja esittää kysymyksensä sunnuntaina Facebook-tilillään.