Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

Pääosa sähköntuotannon tarpeesta on halvinta korvata tuulivoimalla – Sitra luottavainen: Suomen ilmastotavoite mahdollista saavuttaa

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Suomen ilmastotavoitteiden saavuttaminen kustannustehokkaalla tavalla vaatii fossiilisten polttoaineiden laajaa korvaamista puhtaasti tuotetulla sähköllä teollisuudessa, liikenteessä ja lämmityksessä, toteaa Sitran julkaisema selvitys.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Selvityksessä arvioidaan, että Suomen talouden laaja sähköistäminen nostaisi sähkön tarvetta yli viidenneksen vuoteen 2035 mennessä. Vuoteen 2050 mennessä vuotuinen sähkönkulutus tuplaantuisi nykytasosta lähes 170 terawattituntiin. Suomen sähköntuotantokapasiteetin pitäisi yli kolminkertaistua yli 70 gigawattiin.

Pääosa tarpeesta on halvinta korvata tuulivoimalla, jonka tuotantokustannukset ovat pienemmät kuin ydinvoimalla ja merituulivoimalla. Maatuulivoiman osuus Suomen sähköntuotannosta nousisi selvityksen mallissa yli 70 prosenttiin vuoteen 2050 mennessä, kun osuus viime vuonna oli noin kymmenen prosenttia. Tanskassa tuulivoiman osuus on jo nyt yli puolet.

Jos taas maatuulivoimaa ei ole riittävässä määrin saatavilla, tarvittaisiin lisää ydinvoimaa, akkuja ja tuontisähköä.

Sään mukaan vaihteleva tuulivoimantuotanto tarvitsee isoja investointeja, mutta myös kulutusjoustoa, energiavarastoja, muuta joustavaa sähköntuotantoa sekä hyvät siirtoyhteydet Suomen sisällä ja naapurimaihin.

Runsas vedyn hyödyntäminen lisäisi sähkönkulutusta entisestään.

Selvityksessä tutkittiin myös, miten laajamittainen vedyn käyttö vaikuttaisi Suomen energiajärjestelmiin. Mallinnusten mukaan runsas vedyn hyödyntäminen vähentäisi biomassan ja akkujen tarvetta, mutta sähkönkulutus lisääntyisi entisestään, peräti 20 terawattitunnilla vuoteen 2050 mennessä.

Suomessa olisi selvityksen mukaan luotava selvä kuva siitä, miten vedyn vaatima siirtoinfrastruktuuri toteutetaan. Lisäksi tarvitaan kannustava verokohtelu ja sääntely puhtaasti tuotetulle vedylle ja sen johdannaisille.

Suomi tavoittelee hallitusohjelman mukaisesti hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä ja sen jälkeen hiilinegatiivisuutta. Sitran selvityksessä lasketaan, että tavoite on mahdollista saavuttaa.

–  Muutos voidaan toteuttaa näköpiirissä olevalla teknologialla, ilman ylioptimistisia oletuksia energiatehokkuuden parantumisesta ja ilman, että puun ja muun biomassan käyttö nousee pysyvästi, sanoo mallinnustyötä vetänyt konsulttiyritys Compass Lexeconin projektipäällikkö Gerald Aue tiedotteessa.

Selvitystä tehneessä kansainvälisessä työryhmässä oli mukana myös Enerdata-yhtiön konsultteja sekä tutkijoita Lappeenrannan-Lahden teknillisestä yliopistosta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE