Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

D-analyysit

”Pääsemme aimo harppauksen kohti tasapainoisempaa politiikkaa” – S&D noussee komission suurimmaksi ryhmäksi

Kolumnit

Miapetra Kumpula-Natri

Kirjoittaja on EU-parlamentaarikko (sd.)

Viime viikolla umpeutui EU:n jäsenvaltioiden määräaika esittää komissaarikandidaattinsa uutta komissiota rakentavalle Ursula von der Leyenille. EU-komissaariehdokkaista peräti kymmenellä on suurella todennäköisyydellä poliittinen koti sosialidemokratiassa.

Italian hallitusneuvotteluiden ja brexit-myrskyn vuoksi aihe on jäänyt pimentoon, vaikka komissaarit ja heidän edustamansa tahot kertovat paljon EU:n valtatasapainosta ja tulevaisuudesta – etenkin kun huomioi komission viime kierrosten politisoitumisen.

Vaikka komission keulakasvo, saksalainen von der Leyen, tulee Saksasta kokoomuksen eurooppalaisesta sisarpuolue EPP:stä, 27 EU-komissaariehdokkaan joukossa on mitä suurimmalla todennäköisyydellä jatkossa peräti 10 sosialidemokraattia.

Italian hallituskriisin vuoksi maa ei ole vielä kandidaattiaan varmistanut, mutta nyt näyttää siltä, että sopu viiden tähden liikkeen ja S&D-ryhmään kuuluvien Demokraattien välillä on löytymässä. Jos ja kun sopu syntyy, Italiakin olisi esittämässä komissaarikseen sosialidemokraattia. Näin ollen S&D noussee jopa komission suurimmaksi poliittiseksi ryhmäksi!

”Tulevalla kaudella sosialidemokraateilla on paljon enemmän vastuuta.”

Yhdeksän ehdokasta puolestaan edustaisi EPP:tä, kun tähän lasketaan mukaan Unkarin Orbanin Fidesz-puolue, joka on väliaikaisella jäähyllä äänestysoikeudettomana puoluetasolla.

Eurovaaleista muistetaan EU-vastaisten populistien, vihreiden ja Macronin ympärille keskiryhmien (Renew Europe) kasvaminen. Komissaariksi olisi tulossa viisi liberaalia Renew Europen parlamenttiryhmään kuuluvien meppien edustajaa. Vihreiden kasvu parlamentin 4. suurimmaksi ryhmäksi näkyisi myös komissaarin muodossa Liettuasta, joskaan europarlamentissa vihreän ryhmän liettualaismepit eivät ole kotimaansa puolueen jäseniä. Britannia ei komissaarikandidaattia enää esittänyt.

Kun komissiota kasaava ja ohjelmaa hahmotteleva von der Leyenkin tulee koalitiomaasta, Saksan sinipunahallituksesta, oma analyysini on seuraava: Pääsemme EU:ssa aimo harppauksen kohti tasapainoisempaa politiikkaa – nyt istuvassa komissiossa puolet ovat EPP-taustaisia komissaareja. Tulevalla viisivuotiskaudella sosialidemokraateilla on paljon enemmän vastuuta, ja samalla mahdollisuuksia luoda vakautta ja eheämpää eurooppalaista yhteiskuntaa.

Komission lisäksi paremmalta näyttää muutenkin. Viime kauden päätteeksi kaikkia neljää EU-instituuttia (komissio, EKP, parlamentti, neuvosto) johti kansanpuolue EPP:n mies. Nyt on vastaavilla paikoilla kaksi EPP-naista, demari ja liberaali mies. Myös naiskomissaarien määrä, 12–13, osuu lähelle 50% vaatimusta, määrä olisi nousemassa jopa viidellä.

”Parlamentti grillaa ihan kunnolla komissaariehdokkaiden osaamisen.”

Mutta ei pidä nuolaista ennen kuin tipahtaa. Listaa ei ole vielä virallistettu ja Italian esitystä odotetaan yhä. Lisäksi syksyllä komissaarit joutuvat vielä vakuuttamaan parlamentin. Kokemuksesta voin vakuuttaa, että komissaariehdokkaiden kanssa parlamentti ei vain juttele, vaan grillaa ihan kunnolla heidän osaamisensa ja visionsa.

Näissä tunnelmissa on kovan vaalikevään ja pitkälle heinäkuun lopulle jatkuneen istuntokauden jälkeinen kesätauko tehnyt hyvää ja on hienoa palata Brysseliin kokoustamaan, hoitamaan edustuksellisen demokratian tehtäviä. On hienoa ja tulevaisuuden uskoa lujittavaa palata Brysseliin nimenomaan demarina vakauttamaan mantereemme asemaa, Suomea Euroopassa ja Eurooppaa maailmassa.

Viimeistään brexit on herättänyt monet eurooppalaiset: EU:n kannatus on kasvanut kansanäänestyksen jälkeen. Nyt myös poliitikkojen on vastattava muutokseen ja haettava ratkaisuja, joille saadaan eurooppalaisten tuki. Vaikeammat ajat vaativat malttia, arvojen tunnustamista, kestävää toimintaa – ihmisen, ympäristön ja ilmaston hyväksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
27.2.2020
Sanna Marin sanoo Demokraatin pääministerihaastattelussa, että hallitus ei tee politiikkaa uutisotsikoiden mukaan – ”Hallituskausi on nelivuotinen ja tässä ajassa pitää valmista tulla”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE