Talous

Pääsevätkö jopa sadat suomalaiset kuin koira veräjästä? – ”Pelkkä tieto veroparatiisikytkennästä ei ole verotuksen peruste

Kansainvälinen toimittajien järjestö ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists) sekä useat mediaorganisaatiot, mukanaan Suomesta Yle, ovat kertoneet saaneensa haltuunsa dokumentteja pääasiassa offshore-yhtiö Applebya ja sen asiakkaita koskien.

Yle on kertonut ”Paratiisin papereiksi” nimetyn tietovuodon asiakirjoissa olevan mukana tietoja myös sadoista suomalaisista.

Nyt asiaa kommentoi Suomen verottaja.

”Yle sekä ICIJ ovat kertoneet, etteivät ne luovuta asiakirjoja Suomen tai muiden maiden verohallinnoille. Suomen verohallinnon kannalta vuodetut tiedot ja asiakirjat voisivat olla merkittäviä, minkä vuoksi Suomen verohallinto pyrkii käytettävissään olevin keinoin saamaan tiedon niistä. Asia on ollut esillä myös kansainvälisen yhteistyön verkostoissa, joissa Suomen verohallinto toimii tiiviisti,” sanoo hankejohtaja Jaakko Mattila Verohallinnosta.

”Käytännössä vuotoaineistojen tiedot eivät koskaan mahdollista suoria verotustoimenpiteitä, sillä pelkkä tieto veroparatiisikytkennästä ei ole verotuksen peruste.”

Mattilan mukaan vuotoaineistojen tutkinta on vaativaa ja pitkäkestoista ja tietojen hyödyntäminen edellyttää aina jatkoselvittelyjä.

”Verohallinnolla on käytettävissä asiakkaidensa verotustietoja ja mahdollisesti pankkitietoja, joiden perusteella voidaan arvioida, onko aihetta aloittaa vielä tarkempi tutkinta, usein verotarkastus. Verohallinto pyytää tarvittaessa tietoja myös kansainvälisen virka-avun ja kansainvälisten verkostojensa kautta.”

Verohallinto käyttää Mattilan mukaan valvonnan tukenaan muun muassa kansainvälisiä vertailutietoja, pankkien ja maksukorttien vertailutietoja sekä muiden ulkomaisten lähteiden, kuten kaupparekistereiden tietoja.

Verohallinto ei verotietojen salassapitoa koskevien säännösten perusteella kommentoi yksityishenkilöiden tai yrityksen verotukseen liittyviä asioita.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat