Politiikka

”Päästöraja liian kunnianhimoton” – Suomen vanha autokanta ei uudistu tällä menolla

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa

Oppositio jakeli hallitukselle pääasiassa kiitoksia, kun liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) keskiviikkona esitteli linjauksia autojen romutuspalkkiosta ja sähköautojen hankintatuesta.

Esityksen ei kuitenkaan katsota riittävästi uudistavan Suomen vanhaa autokantaa ja siten vähentävän liikenteen päästöjä. Tukien rinnalle ehdotettiinkin muun muassa ruuhkamaksuja ja polttoaineveroa.

SDP ja vihreät kritisoivat lisäksi uudelle autolle asetettua hiilidioksidipäästörajaa turhan korkeaksi. Romutuspalkkiolla tuettaisiin 1 000 eurolla uuden henkilöauton hankintaa, jos sen hiilidioksidipäästöt ovat enintään 110 grammaa kilometriä kohden. Palkkion saisi auton myyntihinnan alennuksena.

– Esimerkiksi EU:n päästöraja-arvo autonvalmistajille vuonna 2020 on 95 grammaa kilometriä kohden, sanoi vihreiden Olli-Poika Parviainen.

SDP:n Timo Harakka  luonnehti päästörajaa liian kunnianhimottomaksi. Myös hänen mielestään 95 grammaa lienee vähimmäisraja, mitä voidaan edellyttää.

Romutuspalkkiota kokeiltiin vuonna 2015, jolloin päästöraja oli 120 grammaa kilometriä kohti.

Kokoomuksen Jukka Kopran mukaan 110 grammaa valikoitui valmistelussa uudeksi päästörajaksi siksi, että autovalikoima olisi kattava, eikä näin suosittaisi mitään merkkiä tai mallia.

– Sen alapuolella autovalikoima pienenee huomattavasti, Kopra sanoi.

Vihreät heitti hallituksen pohdittavaksi ajatuksen romutuspalkkion maksamisesta joukkoliikenneseteleillä tulevaisuudessa. Lisäksi puolue esitti tukea sähköauton lisäksi myös sähköpyörän hankintaan.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) piti ajatusta sähköpyörän hankintatuesta selvittämisen arvoisena. Hänen mukaansa parhaillaan selvitetään myös muun muassa ruuhkamaksuja sekä sitä, miten työsuhdeautojen kantaa voisi kehittää nykyistä vähäpäästöisemmäksi.

 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat