Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Paatero: Tukitoimet lähettävät selkeän viestin. – ”Osoitus siitä, että tilanne nähdään vakavana”

Lehtikuva

Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.) pitää positiivisena merkkinä sitä, että neuvottelut postialan työkiistassa jatkuvat.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala ei antanut perjantaina sovintoehdotusta työkiistaan, mutta osapuolet ovat palaamassa neuvottelupöytään huomenna iltapäivällä.

Sekä Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen että työnantajapuolta edustavan Palvelualojen työnantajien Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoivat, että neuvotteluita käytiin hyvässä hengessä.

”Tilanne nähdään vakavana”

Posti- ja logistiikka-alan unionin PAUn työtaistelu on saanut monet muut liitot ilmoittamaan tukitoimista. Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ilmoitti tänään tukitoimien mahdollisesta laajentamisesta. Jos postilakko jatkuu, AKT:n jäsenet ovat ylityö- ja työvuorojen vaihtokiellossa tiistaista lähtien joulukuun 8. päivään asti.

Paatero ei ota kantaa siihen, millaisia seurauksia mahdollisesti laajoillakin tukitoimilla voisi olla.

Tukitoimet lähettävät hänen mukaansa selkeän viestin.

– Se, että toiset liitot ovat lähteneet tähän mukaan, on osoitus siitä, että tilanne nähdään vakavana, Paatero kommentoi Porissa ennen SDP:n puoluevaltuuston alkamista.

Lakko jatkuu, jos sopua ei löydy

Postilakko alkoi maanantaina. PAU ilmoitti alun perin kahden viikon lakosta, mutta se on laajentanut sitä neljäviikkoiseksi.
Tällä hetkellä lakon piirissä on noin 9 000 työntekijää, joiden tehtävät koskevat postin jakelua, käsittelyä ja kuljetusta. Jos osapuolet eivät pääse sopuun, työtaistelutoimet laajenevat myöhemmin myös toimihenkilö- ja myymälätehtäviin.

PAU ei ole hyväksynyt Postin päätöstä vaihtaa noin 700 pakettilajittelijaa toisen työehtosopimuksen piiriin, mistä syntyi postilakkoon johtanut työriita.

Torstaina Ylen A-studiossa Paltan toimitusjohtaja Aarto kuitenkin kertoi, että työnantajapuoli voisi olla valmis jatkamaan neuvotteluja nykyisen työehtosopimuksen pohjalta niin, että nykyinen palkkarakenne säilyisi.

Paatero ojensi Postia

Ministeri Paatero otti aiemmin tällä viikolla kantaa vuokratyövoiman käyttöön lakon aikana. Hän vaati Postia lopettamaan vuokratyövoiman käytön lakon ajaksi ja sanoi, ettei valtionyhtiöiden tule käyttää rikkurityövoimaa missään olosuhteissa.

Postin johto kävi torstaina keskusteluja aiheesta valtioneuvoston kanslian omistajaohjausyksikön kanssa. Keskustelu käytiin omistajaohjausministeri Paateron aloitteesta.

Posti ilmoitti jo ennen sitä ymmärtävänsä valtio-omistajan huolta.

– Ymmärrämme hyvin ministerin huolen siitä, ettei valtionyhtiön pidä käyttää vuokratyövoimaa lakon murtamiseen. Posti on sitoutunut pitämään tästä huolta. Olemme sopineet omistajaohjauksen kanssa, että Posti ei tule ylittämään aikaisemmin edunvalvonnalle ilmoitettua vuokratyön määrää lakon takia, lupasi Postin väliaikainen toimitusjohtaja Turkka Kuusisto tiedotteessa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE