Nyheter

Paatero uppmanade till slutspurt i valkampanjen

Jukka-Pekka Flander
Sirpa Paatero är ordförande för SDP:s partifullmäktige.

Sirpa Paatero, ordförande för SDP:s partifullmäktige, höll öppningstalet på partifullmäktigemötet den 19 mars 2023. Hon konstaterade att mötet är det sista stadgeenliga före partikongressen, men hon hoppades på ett extraordinarie möte efter valet där man bestämmer om medverkan i nästa regering.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Paatero påminde om att partifullmäktige har varit med om att besluta om SDP:s linje gällande Nato, bland andra beslut.

– Fast dessa tider och händelser har varit minnesvärda, så låt oss hoppas på att nästa partifullmäktige välsignas med lugnare och jämnare tider, sade Paatero.

– Vår socialdemokratiska folkrörelse har visat igen såväl sin styrka när valkampanjen har kört igång som redan innan dess: i arbetsgrupper har hundratals av våra aktiva medlemmar arbetat aktivt runt om i landet genom att diskutera, utmana och skapa visioner. Ett varmt tack till arbetsgrupperna för det enorma arbete som möjliggör för oss socialdemokrater att erbjuda vårt alternativ till medborgarna också för de kommande fyra åren.

En regering ledd av socialdemokraterna kommer att fortsätta arbetet för att trygga välfärden, förstärka tillväxten och bygga ett framgångsrikt Finland”

Paatero påminde om att det är bara två veckor kvar till valdagen i riksdagsvalet.

– Just nu ser det ut att läget mellan de tre största partierna är ytterst jämnt. I val avgör alltid varje röst, men nu känns denna betydelse särskilt tung för Finlands riktning, påpekade Paatero. Enligt henne gäller det ett val mellan regeringen Marin II och en högerregering ledd av Riikka Purra eller Petteri Orpo. En regering ledd av socialdemokraterna kommer att fortsätta arbetet för att trygga välfärden, förstärka tillväxten och bygga ett framgångsrikt Finland. Paatero påminde om att högern lovar nedskärningar, vilket leder till svagare tillväxt i framtiden.

– Det är ett alternativ vi inte vill ha.

Enligt Paatero handlar också den ekonomiska politiken om värderingar. Man når en balans i de offentliga finanserna med ett program som täcker flera valperioder.

– SDP:s alternativ skapar tillväxt, förstärker den offentliga ekonomin och sänker skuldkvoten, sade Paatero och varnade för att balansera budgeten med att skära ned från människornas utkomst och centrala tjänster. Det skulle vara kortsiktig politik vars följder kommande generationer kommer att betala för en lång tid.

– Statsminister Marins regering lämnar efter sig ett mera jämlikt, rättvisare och mänskligare Finland. Vi har ändrat riktningen på politiken och gjort ett historiskt avtryck i den finländska välfärdsstatens historia.

Paatero påminde om alla reformer som har drivits igenom under regeringsperioden, som social- och hälsovårdsreformen, den utvidgade läroplikten och det avgiftsfria andra stadiet, familjeledighetsreformen och reformen av arbets- och näringstjänster.

– Ett beslut i taget har vi förverkligat det som vi har lovat inför förra riksdagsvalet och i regeringsprogrammet. Allt detta har vi gjort under en tid då hela världen har skälvt – två gånger.

Med det syftade Paatero på coronaviruspandemin och kriget i Ukraina. Hon påminde om Finlands Natoansökan och stöd till finländarnas vardag under inflationen och energikrisen.

– Finland är ändå inte färdigt ens efter fyra års arbete. Vi kan inte påverka allt i en valperiod. Än finns det arbete för att föra Finland starkt till 2030-talet, arbete för att främja rättvisa och jämlikhet.

Paatero underströk att nästa regering behöver att fokusera på coronakrisens eftervård.

– Lottlösheten och utsiktslösheten av ungdomar får inte växa, utan vi behöver speciell uppmärksamhet till hur vi hanterar dessa utmaningar. Bäst kan vi avbryta lottlöshetens spiral genom att förebygga grundorsakerna till problemen.

Det gäller enligt Paatero också för nästa regering att fortsätta stöda Ukraina.

– När ett krig förlängs, finns risken att det blir alldagligt. Vi får aldrig låta kriget bli alldagligt, vi får inte låta oss avtrubbas av krigets hemskheter. Vi får inte glömma hur viktigt det är att stöda Ukraina. Ukrainas sak är vår, för att Ukraina försvarar rättsstatens hårdaste kärna: friheten, demokratin och de mänskliga rättigheterna.

Även i fortsättningen vill vi värna om att välfärdsstaten fungerar som den bästa försäkringen inför osäkra tider”

Enligt Paatero har den finländska välfärdsstaten visat sin styrka, trots att man inte kunde förutse vare sig coronaviruspandemin eller Rysslands fullskaliga anfallskrig i Ukraina.

– Även i fortsättningen vill vi värna om att välfärdsstaten fungerar som den bästa försäkringen inför osäkra tider.

Paatero underströk sysselsättningens och den hållbara tillväxtens betydelse. Hon efterlyste modiga satsningar i forskning, utbildning och innovationsverksamhet och i den gröna omställningen.

– Beskattningen ska göras rättvisare så att den inte stiger för små- och medelinkomsttagare, pensionstagare och företagare, men vi måste ta tag i skattesmitning med hård hand och förtäta skattebasen.

Enligt Paatero ska man spara genom att rationalisera nätet av statens lokaliteter, utvecklingen av offentlig upphandling och en förnyelse av tillvägagångssätt. Ett helt nytt tänkade behövs för att främja välbefinnandet i arbetet.

– Den här frågan är i miljardklass – hur lyckas vi minska på sjukfrånvaron och hålla människor arbetsföra längre än tidigare.

Paatero påminde om att ILO tog i tiderna i bruk begreppet skäligt arbete tack vare president Tarja Halonens insatser.

– Med skäligt arbete avses arbete som är tryggt, garanterar tillräckliga inkomster, diskriminerar inte mot någon och respekterar även rätten att organisera sig. Även i 2020-talets Finland är skäligt arbete något vi fortfarande kan åberopa.

Enligt Paatero ska heltidsarbete innebära en lön som man kan klara sig med och försörja sig själv och sin familj.

– Ingen borde behöva bli utmattad under sin arbetsbörda. Det finländska arbetslivet får inte diskriminera mot någon.

Det organiserade avtalssamhället har enligt Paatero varit Finlands styrka och SDP vill att det ska vara det även i fortsättningen. Hon var orolig över den riktning som avtalskulturen i arbetsmarknaden har tagit sig.

– I fortsättningen behöver vi att avtalssamhället förstärks och värderas högt igen, inte längre att det försvagas. Visst vill vi förnya arbetslivets spelregler: för oss betyder det ett flexibelt arbetsliv som tar hänsyn till olika livssituationer, ett bättre ledarskap, möjligheter att påverka det egna arbetet, att utveckla det och arbetsgivarens utökade ansvar när det gäller att hålla arbetstagarnas kunnande i skick. Det ska motsvara arbetsbilden som ändras i en värld som stadigt digitaliseras och utvecklas.

Paatero underströk att SDP har en chans att vinna riksdagsvalet från positionen som statsministerparti.

– Opinionsundersökningarna visar att kampen om statsministerns ställning är öppen och vi står i utmärkta ställningar för att lösa ut den ställningen.

Samtidigt underströk hon att ingen har ännu röstat.

– Nu om någonsin är det dags att få igång den riktiga slutspurten i valarbetet. Varje möte har betydelse. Vi ska berätta människorna om vårt alternativ, hur vi fortsätter vårt arbete, som inte är färdigt än. Nästa vecka börjar förhandsröstningen och var och en av oss har en viktig roll i att så många som möjligt av rösterna som bärs i valurnan tillfaller socialdemokraterna: för fortsättning av Sanna Marin som statsminister och för ett alternativ som är modigt och på människornas sida.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE