Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Päätoimittajan karu arvio STT:stä: “Kysymys ei ole kuukausista vaan max kahdesta, kun pitää löytyä ratkaisu”

STT:n uutispalvelun vaikeasta taloudellisesta tilanteesta on puhuttu pitkään. Tietyt mediat ovat luopuneet sen palveluitten ostamisesta.

Nyt Keskisuomalaisen vastaava päätoimittaja Pekka Mervola sanoo kenties suoremmin kuin koskaan, miten paha tilanne hänen mielestään on.

– Tilanne on oikeasti niin vakava, että jos jonkinlaista tukevaa ratkaisua ei löydy, sitten uutispalvelu vain loppuu. Ensi vuonna ei voi enää tehdä tukiratkaisuja, koska sitten se on jo ohi, hän uskoo.

Mervolan näkemyksen mukaan aikaa tilanteen ratkaisemiseksi on kuukaudesta kahteen.

Mervola korostaa Demokraatille, että hän kommentoi asiaa nimenomaan Keskisuomalaisen vastaavan päätoimittajan roolissa ja STT:n asiakkaana.

Mervola on myös STT:n hallituksen jäsen. Keskisuomalainen Oyj omistaa 7,1 prosenttia STT:stä.

– Asetelma on se, että jotta STT olisi elinkelpoinen, se tarvitse 4–5 miljoonaa jonkinlaista valtion tukea. Nyt on selkeästi tilanne, että STT:llä on noin puolentoista miljoonan euron vuosittainen tappio, päätoimittaja Mervola sanoo.

Lisää aiheesta

“Kaupallisesti ei tällä hetkellä ole näköpiirissä jatkoa.”

Puhe on siis nyt nimenomaan STT:n uutistoiminnasta, ei sen kuvapalvelusta. Uutispalvelu on menettänyt asiakkaita.

STT:n päätoimittaja ja toimitusjohtaja Mika Pettersson on syyskuussa antamassaan haastattelussa pyytänyt pohtimaan mitä seuraa, jos maalla ei ole omaa, kansallista uutistoimistoa? Petterssonin mukaan kansalaisten kannalta moniarvoisuus kärsisi. Hän ei tänään kommentoinut Demokraatille tilannetta.

– Nykyasiakkaat eivät todennäköisesti pysty jatkamaan nykyisellä hintatasolla. Jos halutaan, että meillä on kansallinen uutistoiminta, jostain pitää löytyä rahaa. Keskisuomalaisena olemme olleet sitä mieltä, että valtion tuki on yksi vaihtoehto, ja totta kai valtion asiakkuus olisi myös yksi vaihtoehto, Pekka Mervola sanoo.

– Kaupallisesti median kriisi on nyt sellainen, että STT:lle ei ole näkymää. Jos on puolentoista miljoonan aukko siihen, että tulos olisi tasassa, pitäisi käytännössä nostaa asiakkaiden hintoja20–25 %. Uutispalvelun nykyasiakkaista moni ei sitten palvelua ostaisi, hän arvioi.

– Jos taas tukea ei tule, STT:ssä pitäisi olla parikymmentä toimituksellista henkilöä vähemmän ja näin ollen vähemmän sisältöä. Silloinkin asiakkaita lähtisi. Kaupallisesti ei tällä hetkellä ole näköpiirissä jatkoa ilman julkista tukea tai rahoitusjärjestelyä.

“Suomi olisi sen jälkeen yksi todella harvoista läntisistä maista.”

Mervola toteaa Keskisuomalaisen voivan olla aivan hyvin mukana STT:n uutispalvelun tilaajana, jos valtio tukee STT:tä. Hän tarkoittaa sitä, ettei valtion tukea nähtäisi riippumattomuusongelmaksi.

– Tulisimme toimeen ilman STT:täkin, mutta se ei ole välttämättä mielekästä ja järkevää.

Mervola väläyttää tuen ohella siis myös sitä, että valtio voisi olla STT:n asiakas. Mitä se tarkoittaisi?

– En osaa sanoa. Varmaan se tarkoittaisi sitä, että valtio voisi ostaa vaikkapa virkamiehille uutistoimiston palvelua.

Jos valtio ei STT:tä tukisi, Mervolan mielestä STT:n hallitus joutuu pohtimaan, onko mielekästä jatkaa uutistoimistotyötä.

– Silloin hallitus tekisi varmaan ratkaisun, ettei ole. Kysymys ei ole kuukausista vaan max kahdesta, kun pitää löytyä ratkaisu. Jos ei löydy, on hyvin mahdollista, että uutispalvelu loppuu. Suomi olisi sen jälkeen yksi todella harvoista läntisistä maista, jossa ei olisi kansallista uutistoimistoa.

Berner: “Olen tavannut heidät.”

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.)  on aiemmin kertonut Demokraatille, ettei hän sulje pois valtion tukea STT:lle.

– (STT:n) omistajat pohtivat omaa lähtökohtaansa. Olen tavannut heidät ja myöskin valmis jatkokeskusteluihin, kun he vain lähestyvät minua ehdotuksellaan, Berner kertoi eilen eduskunnassa tämän hetken tilanteesta Demokraatille.

Onko mahdollisesti rahaa luvassa?

– Mahdollisesti. Tämä on sitten se, mihin otetaan kantaa, kun tiedetään, mikä STT:n omistajien kanta on, Berner toteaa.

Ilta-Sanomien kustantaja, vastaava päätoimittaja Tapio Sadeoja on STT:n hallituksen puheenjohtaja. Hän ei kommentoi STT:n tilannetta Demokraatille.

Keskisuomalaisen vastaava päätoimittaja Pekka Mervola uskoo, että STT:ltä tulee valtiolle ehdotus.

– Minä toivon, että tähän löytyy ratkaisu. STT on kivijalka koko suomalaisessa mediajärjestelmässä.

“Olisi pieni summa missä tahansa Pohjoismaassa.”

Mervolan mukaan Pohjoismaissa kussakin tuetaan 50–80 miljoonan euron edestä kaupallisen median toimintaa. Suomessa tällaista tukea ei siis ole lainkaan.

– STT:n 5 mijoonaa olisi pieni summa missä tahansa Pohjoismaassa, Pekka Mervola sanoo.

– STT olisi kansalliseen kaupallisen median tukemiseen neutraali taho. Hyöty jakautuisi sitä käyttäville medioille eikä suoraan yksittäisile yhtiöille. Pohjoimmiltaan STT on ollut historiallisesti osuuskuntatyyppinen ratkaisu.

Eduskunnan oppositioryhmistä SDP:llä, vihreillä ja vasemmistoliitolla on halua STT:n suomenkielisen uutistoiminnan tukemiseen, Uutissuomalainen on kertonut.

Sen mukaan muissa oppositioryhmissä ei ole erityistä halukkuutta tukitoimiin. Myöskään hallituspuolueissa ei ole halua ainakaan suoraan tukeen.

Tv-uutistoiminta saamassa tukea.

Suomessa puuhataan parhaillaan myös kaupallisen tv-uutistoiminnan tukemista valtion rahoilla.

MTV on hakenut yleisen edun kanavan toimilupaa kolmoskanavalleen, Mustread kertoi hiljattain. Niin ikään AlfaTV on hakenut tukea.

Liikenne- ja viestintäministeriö on budjetoinut tukea varten miljoona euroa tälle vuodelle ja kaksi seuraavalle. Tuen hakuaikaa on viikko jäljellä.

– Näin minä olen ymmärtänyt, että on hakijoita, jotka hakevat yleisen palvelun kanavaksi, Anne Berner toteaa Demokraatille.

– Minusta on tärkeätä, että meillä olisi monipuolisemmin yleisen palvelun kanavia.

Berner näkee tv-uutistoiminnan tukemisen tärkeäksi demokratian tukemisen elementiksi välivaiheessa, jossa tv-uutiset ovat vielä monille merkittävä tiedonlähde. Tulevaisuudessa Berner uskoo uutisten siirtyvän yhä enemmän nettiin.

Demokraatti on STT:n asiakas.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE