ehdokasmainos

Päätoimittajat jyrähtävät valemedialle: ”Hyvän maun ja soveliaisuuden rajat on jo aikaa sitten ylitetty”

punahuuto2

Suurimpien suomalaisten medioiden päätoimittajat ottavat voimakkaasti kantaa luotettavan median puolesta ja valemediaa vastaan. Yhteisessä kannanotossaan 21 päätoimittajaa esittää huolensa suomalaisen keskustelutavan nopeasta muutoksesta. 

He pitävät huolestuttavana, miten eritoten sosiaalisessa mediassa solvaaminen, halventaminen, mustamaalaaminen ja suoranainen valehtelu ovat arkipäiväistyneet.

– Mediaksi itseään nimittävät tahot myrkyttävät yhteiskunnallisen keskustelun ja yhteiskunnan ilmapiirin johtamalla yleisöä tahallisesti harhaan valheellisilla viesteillään. Hyvän maun ja soveliaisuuden rajat on jo aikaa sitten ylitetty, päätoimittajien kannanotossa sanotaan.

Emme salli, että journalisteja vaiennetaan painostamalla.

Päätoimittajat korostavat, että moniarvoinen viestintä ja sananvapaus sallivat erilaiset mielipiteet, mutta se ei tarkoita, että kuka tahansa voi levittää mitä tahansa kenenkään siihen puuttumatta.

– Me hyvää journalistista tapaa noudattavat päätoimittajat emme aio olla valemedian hiljaisia tukijoita ja myötäjuoksijoita. Sitoudumme oikeisiin tietoihin perustuvaan ja merkitykselliseen journalismiin. Kun tietoja pyritään tahallisesti hämärtämään tai vääristelemään, puutumme siihen omissa medioissamme, he lupaavat.

He lupaavat myös tukea yksittäisiä journalisteja, jotka työnsä vuoksi joutuvat parjauskampanjoiden kohteeksi.

– Emme salli, että journalisteja vaiennetaan painostamalla, he toteavat.

Päätoimittajat sanovat jatkossakin ottavansa vastuun julkaisemistaan uutisista ja niiden oikeellisuudesta, ja vastaavansa myös toimitustensa tekemistä virheistä ja niiden korjaamisesta.

– Aiomme vastaisuudessakin olla demokratian ja sananvapauden tukipilareita, osa toimivaa suomalaista yhteiskuntaa. Eettisesti kestäviin periaatteisiin sitoutuneen ammattimedian tehtävä on vaikeinakin aikoina kirkas.

Meillähän ei ole muuta asetta kuin meidän kynämme.

Raja ylittyi

STT:n päätoimittajan Mika Petterssonin mukaan kimmokkeena kannanotolle toimi joidenkin aktiivisten valemedioiden harrastama pahantahtoinen ja ilkeä ihmisten nimittely sekä journalismin ja valheiden sekoittaminen. Joukko päätoimittajia oli jo ennen kannanottoa pohtinut valemedian muodostamaa uhkaa kukin tahollaan.

– Keskusteltuaan toistensa kanssa he päättivät, että on aika lausua julki jotain tästä aiheesta. Nyt on ylitetty sellainen raja, jota me emme salli.

Pettersson kertoo, että asian nostaminen esille sai varauksettoman tuen päätoimittajakunnalta.

– Meillähän ei ole muuta asetta kuin meidän kynämme. Pyrimme oikaisemaan vääriä tietoja, missä niitä sitten esiintyykin. Me korjaamme valheita ja vääriä lausuntoja. Samalla huolehdimme siitä, että meidän omissa välineissämme journalismi on niin totuudenmukaista kuin se vain voi olla.

Kannanoton allekirjoittajat

Arno Ahosniemi, Kauppalehti ja Päätoimittajien yhdistys
Mika Pettersson, STT
Merja Ylä-Anttila, MTV
Kaius Niemi, Helsingin Sanomat
Tapio Sadeoja, Ilta-Sanomat
Atte Jääskeläinen, Yle
Jouko Jokinen, Aamulehti
Kari Kivelä, Iltalehti
Antti Kokkonen, Lapin Kansa
Tomi Lähdeniemi, Satakunnan Kansa
Reijo Ruokanen, Talouselämä
Pekka Mervola, Keskisuomalainen
Seppo Rönkkö, Savon Sanomat
Kari Vainio, Turun Sanomat
Kyösti Karvonen, Kaleva
Satu Takala, Ilkka
Toni Viljanmaa, Pohjalainen
Jouni Kemppainen, Maaseudun Tulevaisuus
Tommy Westerlund, Hufvudstadsbladet
Niklas Nyberg, Vasabladet
Marit af Björkesten, Svenska Yle

AVAINSANAT

Yle: KHO hylkäsi irakilaisperheen äidin ja lapsen valituslupahakemuksen

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on hylännyt irakilaisperheen äidin ja kolmevuotiaan lapsen karkotuspäätöksestä tehdyn valituslupahakemuksen. Näin he eivät voi valittaa karkotuspäätöksestä KHO:een. Asiasta kertoo Yle uutiset.

Kesäkuussa uutisoitiin, että Huner Ali Muhammedin neljä vuotta Suomessa asunut vaimo Gashaw Khaleel Hamad ja kolmivuotias lapsi olivat saaneet käännytyspäätöksen. Sen sijaan seitsemän vuotta Suomessa asunut isä ja muutaman kuukauden ikäinen vauva saisivat jäädä Suomeen.

– Emme tiedä, milloin karkotuspäätös astuu voimaan. Asianajaja sanoi, että meidän kannattaisi hakea oleskelulupaa uudestaan alusta alkaen, Huner Ali Muhammed sanoi Yle uutisille.

Maahanmuuttovirasto päätti äidin ja alaikäisen lapsen käännytyksestä syksyllä 2015. Asia nousi laajaan julkisuuteen Helsingin Sanomien uutisoitua sen kesäkuussa.

Ruotsalaistutkija: Merkkejä on, että Ahvenanmaa on Venäjälle tärkeä

Kuva: Getty Images
verkkoon-ahvenanmaa

Ahvenanmaa on edelleen Venäjälle sotilaspoliittisesti tärkeä alue, arvioi turvallisuuden ja strategian dosentti Tomas Ries Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulusta.

Riesin mukaan Venäjän Maarianhaminan-konsulaatin vahvuus pieneni kylmän sodan päätyttyä, mutta hänen käsityksensä on, että sittemmin väkeä on taas lisätty.¨

– Nykytilanteessa olen ymmärtänyt, että Venäjä on vahvistanut henkilöstöään Ahvenanmaalla ja että he ovat alkaneet olla aktiivisia siellä. Joten merkkejä on, että Ahvenanmaa on Venäjälle tärkeä, arvioi Ries STT:lle.

Suomen puolustusministeriöstä, ulkoministeriöstä tai Puolustusvoimien pääesikunnasta ei maanantaina kommentoitu asiaa STT:lle.

Suomalaistaustaisen Riesin mukaan Maarianhaminan-konsulaatti oli kylmän sodan aikaan yksi silloisen Neuvostoliiton suurimpia maailmassa.

– Konsulaatti oli valtavan suuri, vaikka siihen ei ollut juuri mitään konsulitoimintaan kuuluvia syitä. Se oli merkki siitä, että Ahvenanmaa oli sotilaallisesti todella tärkeä venäläisille.

Ahvenanmaa sekä Ruotsille kuuluva Gotlannin saari ovat molemmat sotilaspoliittisesti tärkeitä alueita. Riesin mukaan Venäjän intresseissä on pitää Ahvenanmaa ”mahdollisimman avoimena ja haavoittuvana”.

– Jos Venäjä pystyisi sijoittamaan ilmatorjuntansa ja laivastonsa Ahvenanmaalle, voisi se siirtää ilmapuolustustaan paljon pidemmälle ja estää vihollista käyttämästä Ruotsin tukikohtia, kuvailee Ries mahdollisen kriisiajan riskejä.

Ruotsi palautti viime kuussa pysyvät joukot Gotlannin saarelle Itämeren heikentyneen turvallisuustilanteen takia.

AVAINSANAT

Tuomiokirkon portaille tehtiin elävä rauhanmerkki – eri puolilla marssittiin Syyrian rauhan puolesta

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa
36620146
Rauhanmarssijat tekivät rauhanmerkin Syyrian puolesta Helsingin Tuomiokirkon portaille YK:n päivän marssilla.

Suomessa järjestettiin maanantaina marsseja Syyrian rauhan puolesta. Tilaisuuksia oli muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Oulussa.

Helsingissä marssille osallistui poliisin arvion mukaan 2 000–2 300 ihmistä. He etenivät Rautatientorilta Senaatintorille, jossa Tuomiokirkon portaille muodostettiin elävä rauhanmerkki. Marssilla oli mukana myös satakunta toimijaa eli järjestöjä, ammattiyhdistyksiä, uskonnollisia yhteisöjä, teattereita ja yrityksiä.

Helsingissä järjestettiin illalla myös tukikonsertti syyrialaisten puolesta. Lavalle nousivat muun muassa Maija Vilkkumaa, Tuure Kilpeläinen, Erin ja Jowan Safadi.

Konsertilla kerättiin rahaa ulkoministeriön kumppanuusohjelmassa mukana oleville avustusjärjestöille, jotka toimivat Syyriassa.
Syyrian sodan aikana on kuollut satojatuhansia ihmisiä.

Piensijoittajien osakkeet vaarassa – kaikki eivät edes tiedä omistavansa osakkeita

porssikurssi

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) ehdottaa, että piensijoittajien paperiset osakekirjat siirretään sähköiseen rekisteriin yhteiselle arvo-osuustilille.

Turunen arvioi, että muuten piensijoittajat voivat menettää osakkeita jopa 700 miljoonan euron arvosta. Vuonna 2006 säädettiin kymmenen vuoden määräaika, jonka aikana paperiset osakekirjat pitää siirtää sähköiseen arvo-osuusjärjestelmään.

Turunen pelkää, että ensi vuoden yhtiökokouksissa arvo-osuusjärjestelmään siirtymättömät osakkeet otetaan yhtiöiden haltuun ja niiden arvo siirtyy niille osakkeenomistajille, jotka ovat vaihtaneet osakkeensa arvo-osuuksiksi.

– Tämä vaatii ripeää toimintaa. Ensin tulisi umpeutuvan määräajan pidentäminen ja sitten pitäisi selvittää, miten pienosakkaiden asia parhaiten tulisi tehdä.

Vaasan yliopiston laskentatoimen ja rahoituksen professori Timo Rothovius pitää määräajan pidentämistä hyvänä ehdotuksena. Hän arvioi, että jos määräaikaa ei pidennetä, yhtiöt todennäköisesti myyvät osakkeet ja tallettavat rahat Valtiokonttoriin.

– Osakkaat saisivat rahat sieltä. Eivät he siinä mielessä mitään välittömästi menettäisi, he eivät vaan enää olisi osakkeenomistajia. Tulevat tuotot jäisivät kyllä saamatta.

Turusen mukaan kaikki paperisia osakkeita omistavat eivät välttämättä tiedä omistavansa osakkeita. Kyse on usein vanhoista ihmisistä tai kuolinpesistä, Turunen sanoo.

Turusen mukaan siirtämistä vaativista omistuksista tiedottaminen on ollut pörssiyhtiössä puutteellista.

– Tähän liittyy tarkoituksenhakuistakin toimintaa, sillä yhtiön intressissä ei ole tiedottaa saati opastaa tässä asiassa.

Turunen panisi vastuun paperisten osakkeiden omistajien selvittämisestä pörssiyhtiöille ennemmin kuin osakkeenomistajille.
Rothovius puolestaan ei pidä kohtuullisena, että vastuu osakkeiden omistajien selvittämisestä menisi täysin yhtiöille.

– Muut osakkeenomistajat joutuvat sen lystin maksamaan. Kaikki yrityksen kulut ovat viime kädessä osakkeenomistajilta pois.

KHO muuttanut yli viidenneksen Maahanmuuttoviraston nopeutetun menettelyn turvapaikkapäätöksistä

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
35732467

Hallinto-oikeus on tänä vuonna muuttanut ison kasan Maahanmuuttoviraston turvapaikkapäätöksiä niin sanotun nopeutetun menettelyn jutuissa. Nopeutettu menettely koskee juttuja, jotka on määritelty ilmeisen perusteettomiksi tai jotka Maahanmuuttovirasto on jättänyt kokonaan tutkimatta.

Helsingin hallinto-oikeuden tiedottajan Pirkko Väänäsen mukaan tilanteeseen on vaikuttanut korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) huhtikuinen päätös, jonka mukaan afganistanilaista turvapaikanhakijaa ei voitu siirtää Unkariin perus- ja ihmisoikeussäännösten vuoksi.

Maahanmuuttovirasto ja hallinto-oikeus olisivat lähettäneet turvapaikanhakijan Unkariin, koska Dublin-asetuksen perusteella Unkari olisi ollut vastuussa hakemuksen käsittelystä. KHO perusteli eriävää ratkaisuaan Unkarin puutteellisella turvapaikkamenettelyllä ja vastaanotto-olosuhteilla.

Koko perhettä koskeva ratkaisu voi olla samassa päätöksessä.

Lokakuun 20. päivään mennessä hallinto-oikeus oli muuttanut ratkaisua 22 prosentissa tehdyistä nopeutetun menettelyn päätöksistä, kun viime vuonna vastaavaan aikaan luku oli vain seitsemän prosenttia.

Yksi ratkaisu voi pitää sisällään useamman ihmisen turvapaikkaa koskevan päätöksen, koska esimerkiksi koko perhettä koskeva ratkaisu voi olla samassa päätöksessä.

Lokakuun 20. päivään mennessä nopeutetun menettelyn juttuja oli ratkaistu Helsingin hallinto-oikeudessa 1 558, viime vuonna samaan aikaan 498. Turvapaikkavalitukset käsitellään Helsingin hallinto-oikeudessa.

Väänäsen mukaan nopeutetun menettelyn juttujen määrä hallinto-oikeudessa on pienentynyt selvästi alkuvuodesta.

– Nopeutetun menettelyn valituksia tulee nyt vähemmän kuin normaalin menettelyn, ja niitä saapuu huomattavasti alkuvuotta vähemmän, Väänänen sanoo.

Vastaanottokeskuksissa erilaista oireilua.

Tänä vuonna saapuneita turvapaikkavalituksia on yhteensä noin 7 400 valitusta, joista noin 64 prosenttia on saapunut kesäkuun jälkeen.

Korkeimmassa hallinto-oikeudessa turvapaikka-asioiden määrän oletetaan yhä lisääntyvän. KHO:hon oli tullut 21. lokakuuta mennessä yhteensä vajaat 600 turvapaikka-asiaa, joista oli ratkaistu reilut 500.

Kielteisten turvapaikkapäätösten lisääntyminen ja pitkät odotusajat ovat vetäneet tunnelmat vastaanottokeskuksissa paikoitellen kireiksi ja apeiksi, kertoo vastaanottoyksikön tulosalueen johtaja Pekka Nuutinen Maahanmuuttovirastosta.

– Erilaista oireilua esiintyy enemmän kuin normaalitilanteessa. Jonkinasteisia itsensävahingoittamisyrityksiä on ollut normaalia enemmän, Nuutinen sanoo.

STT kertoi syyskuun lopulla, että viime vuoden lokakuulta tämän vuoden syyskuun loppuun mennessä vastaanottokeskuksissa oli yhteensä 15–20 itsemurhan yritystä. Viisi näistä oli toteutunut.