Politiikka

”Päättäjien rohkeudesta on akuutti puute” – Demarinuoret nostaisi perintöveroa

Demarinuorten järjestö on huolissaan siitä, että Suomessa tuloerot ovat kasvaneet 1990-luvun jälkeen. Sen takia se vaatii laajaa vero-ohjelmaa, jolla kavennetaan tuloeroja ja vahvistetaan hyvinvointivaltion rahoitusta.

Järjestö korottaisi muun muassa perintöveroa hillitysti enimmillään 40 prosenttiin ja lisäisi sen progressiota.

– Perintöveroa on paikallaan kiristää, koska se on oikeudenmukainen tapa kerätä varoja hyvinvointivaltion rahoittamiseksi. Tiukempi perintövero kaventaisi myös varallisuuseroja, Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi perustelee.

Hänen mukaansa samalla voisi poistaa alemmat alv-kannat ja ohjata näiden tuotot kaikista pienituloisimmille.

– Eriarvoisuuden vähentämiseksi on olemassa roppakaupalla keinoja, mutta päättäjien rohkeudesta on akuutti puute, Näkkäläjärvi puuskahtaa.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus asetti syksyllä työryhmän pohtimaan, miten eriarvoisuuden ja tuloerojen kasvuun voidaan puuttua. Professori Heikki Hiilamon raportissa, 15 reseptiä tuloerojen kaventamiseksi, on Demarinuorten mielestä erinomaisia ehdotuksia tavoitteisiin pääsemiseksi.

Hallituksen on aika lopettaa vatulointi.

– Pienituloiset ihmiset sairastavat enemmän, lasten oppimiserot ovat kasvaneet, Suomen sijoitus Pisa-tuloksissa on romahtanut ja leipäjonot pitenevät. Samaan aikaan toisilla menee yhä paremmin. Eriarvoisuus piinaa meitäkin, vaikka kuinka toistellaan, että Suomi on tasa-arvoinen maa. Hallituksen on aika ottaa Hiilamon raportti kauniiseen käteen ja lopettaa vatulointi, Näkkäläjärvi vaatii.

Nuorisobarometrin 2016 mukaan suomalaisten nuorten luottamus toisiin ihmisiin ja usko tulevaisuuteen on heikentynyt merkittävästi. Suomen tulevaisuuden näkee valoisana vain 55 prosenttia nuorista.
Suuret ikäluokat ovat siirtyneet eläkkeelle ja nuorten tehtäväksi jää rahoittaa vanhempien eläkkeet, terveydenhuolto ja vanhustenhoito. Samaan aikaan on ratkaistava ilmastonmuutoksen valtaisa haaste.

– Hyvinvointivaltion rahoituspohjaa ei ole varaa heikentää keventämällä suurituloisten perintöveroja. Päättäjien tämän päivän tärkein tehtävä on palauttaa ihmisten usko tulevaisuuteen, eikä se tapahdu vain toivomalla parasta. Eriarvoisuuteen on puututtava, jotta saamme pidettyä kaikki mukana, Näkkäläjärvi korostaa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat