Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Ulkomaat

Paavi tapasi Ali al-Sistanin

LEHTIKUVA / AFP Vincenzo Pinto
Paavi on vierailulla Irakissa.

Irakissa vierailulla oleva paavi Franciscus on tavannut shiiamuslimien vaikutusvaltaisimpiin kuuluvan johtajan, suurajatollah Ali al-Sistanin Najafissa maan eteläosassa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kaksikko tapasi al-Sistanin kodissa Najafin Vanhassa kaupungissa. Lehdistöä ei päästetty paikalle.

Suurajatollahin ja paavin tapaaminen vaati kuukausia kestänyttä suunnittelua. Ali al-Sistania nähdään harvoin julkisuudessa.

–  Olemme ylpeitä siitä, mitä hänen vierailunsa edustaa, ja kiitämme kaikkia, jotka tekivät sen mahdolliseksi, ylisti Najafin korkea-arvoinen uskonnollinen johtaja Mohammad Ali Bahr al-Ulum.

Franciscuksen on määrä vierailla lauantaina myös muinaisen Urin kaupungin alueella. Etelä-Irakissa sijaitsevaa Uria pidetään niin juutalaisten, muslimien kuin kristittyjenkin kunnioittaman Abrahamin alkuperäisenä kotipaikkana, kertoo Vatican News.

Paavin on määrä osallistua Urissa eri uskontokuntien yhteiseen tilaisuuteen. Nykyinen paavi tunnetaan uskontokuntien välisen dialogin puolestapuhujana.

Franciscus saapui Irakiin perjantaina. Katolisen kirkon johtaja kohtasi vierailunsa ensimmäisenä päivänä muun muassa Irakin johtoa ja paikallisia pappeja. Lentokentällä häntä oli vastassa maan pääministeri Mustafa al-Kadhemi.

Ensimmäisenä reissupäivänään Franciscus piti myös puheen, jossa hän peräänkuulutti muun muassa loppua suvaitsemattomuudelle, väkivallanteoille sekä ekstremismille Irakissa.

Lisäksi hän esiintyi perjantaina Bagdadissa kirkossa, jossa islamistitaistelijat tappoivat kymmeniä kristittyjä vuonna 2010.

Paavi sukkuloi vierailunsa aikana lentokoneella, helikopterilla ja autolla yli 1  400 kilometrin matkan eri puolilla maata.

Vierailu Irakiin on Franciscuksen ensimmäinen ulkomaanmatka koronapandemian alkamisen jälkeen. Irakissa tautitilanne on paha, ja viranomaiset ovat määränneet laajoja sulkutoimia. Paavi itse on jo saanut koronarokotteen.

Koronan lisäksi vierailuisäntien huolena ovat mahdolliset iskut Franciscusta vastaan, ja vierailun turvatoimet ovatkin mittavat.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Politiikka
12.4.2021
HSY:n hallitus ryhtyy savustamaan eroamasta kieltäytynyttä toimitusjohtajaa ulos – pitää erottamista poliittisena jahtina
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE