Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Paavo Arhinmäki Anna Kontulan toiminnasta: ”On ihan linjassa puolueen periaatteiden kanssa”

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Paavo Arhinmäki.

Israelin poliisi pidätti eilen kansanedustaja Anna Kontulan (vas.) kansainvälisen aktivistiryhmän kanssa. Kontula on kertonut asiasta tiedotteessa.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Siinä hän sanoo pyrkineensä järjestämään Gazan rajalla mielenilmauksen kiinnittääkseen huomion Gazan epätoivoiseen tilanteeseen.

Kontula vapautettiin eilen illalla yli kymmenen tunnin kiinnioton jälkeen. Nyt hän on Jerusalemissa.

Helsingin Sanomien mukaan Kontulan aikomuksena oli tunkeutua Gazaa ympäröivän Israelin muurin läpi.

Tiedotteensa mukaan Kontula halusi palestiinalaisalueille tekemällään matkalla ja Israelin viranomaisten estämällä mielenilmauksella kiinnittää myös huomion siihen, ”miten Suomi myös tukee aseostoillaan kansainvälisen oikeuden vastaista muuria Länsirannalla ja ihmisoikeusloukkauksia Gazassa”. Hän vaatii Suomea lopettamaan asekaupan israelilaisten yhtiöiden kanssa.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kommentoi Kontulan toimintaa Demokraatille tänään eduskunnassa.

– Tänään tuuraan perustuslakivaliokunnassa Anna Kontulaa, kun hän ei sattuneesta syystä päässyt nyt tänään paikalle. Kansalaisaktivismi omilla kasvoilla, ketään loukkaamatta, ihmisoikeuksien puolesta on ihan linjassa puolueen periaatteiden kanssa. Kyllähän maailmassa nimenomaan kansalaisaktivismin keinoin on monia ihmisoikeusloukkauksia nostettu esiin ja muutettu maailmaa. Allekirjoitan kritiikin Israelin kanssa käymää asekauppaa kohtaan, että Suomen ei pitäisi ostaa eikä myydä Israeliin aseita.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän lähettämänä tai vasemmistoliittoa edustamassa Kontula ei ole Israelissa Arhinmäen mukaan ollut.

– Raportin perusteella ymmärrän niin, että hän on toiminut juuri niin kuin on tällaisen gandhilaisen kansalaistottelemattomuuden perusperiaatteet, että ei loukata ketään ja laitetaan itsensä peliin omilla kasvoilla tällaisten asioiden kuten ihmisoikeuksien puolesta. En näe siinä mitään huomautettavaa.

Arhinmäen mukaan vasemmistoliiton kantakin on, että aseostot Israelista pitisi lopettaa.

Oliko vasemmistoliitolla tai teillä etukäteen tiedossa, mitä Kontula menee Israeliin tekemään?

– Ei ollut tarkasti tiedossa.

Mitä se tarkoittaa?

– Hän sanoi, että hän ei pääse perustuslakivaliokunnan kokoukseen, koska menee Israeliin osoittamaan mieltä. Sen vuoksi hän pyysi minua valiokuntaan tuuraamaan häntä.

Mitä sanoitte hänelle, kun hän kertoi tämän asian?

– Sanoin, että se on minulle helppoa helsinkiläisenä ja ryhmän puheenjohtajana tuurailen kaikkia vähän joka paikassa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ei vastannut tänään Demokraatin soittoon. Hän on kommentoinut asiaa Twitterissä.

– Rauhanomainen kansalaistoiminta ihmisoikeuksien puolesta on linjassa vasemmistoliiton arvojen kanssa. Israelin kanssa tehtävä asekauppa on asia, jota olemme kritisoineet pitkään, ja johon yritämme saada muutosta hallitusyhteistyön puitteissa, hän kirjoittaa.

– Gazan saarrosta kärsii nimenomaan siviilit, siellä on käynnissä erittäin vakava humanitaarinen katastrofi, hän on myös kirjoittanut.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
22.9.2020
Ministeri Kiuru sanoo suoraan Demokraatille: ”Kyllä tämä tilanne on erittäin huolestuttava”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE