Politiikka

Paavo Lipponen antaa ”entisenä” yhden neuvon nuoremmalle ulkopoliitikkopolvelle

Kari Hulkko
Kari Hulkko

Entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd.) ihmettelee Helsingin Sanomien ja muidenkin lehtien kirjoittelua ulkopolitiikasta.

Lipponen huomauttaa HS:n mielipidepalstalla muun muassa, että ”Lonkalta julistetaan, että ”hallitus on pudonnut pois” ulkopolitiikan johdosta, kun perustuslain mukaan tasavallan presidentti johtaa ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.”

Entisen pääministerin mukaan presidentin pitääkin johtaa ulkopolitiikkaa. Näin myös tekee Sauli Niinistö.

– Hänen paneutumisellaan Venäjän suhteiden hoitamiseen on laajempaa kansainvälistä merkitystä. Olisi kuitenkin onnetonta, jos mediassa rakennettaisiin keinotekoista vastakkainasettelua presidentin ja hallituksen välille ulkopolitiikan johtamisessa.

Lipposen mukaan yhteistoimintapykälään ei voi suhtautua kevytmielisesti lähtien jo siitä, että hallitus vastaa EU:n yhteisestä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

– EU-yhteistyö kuuluu ulko- ja turvallisuuspolitiikkamme peruspilareihin. On vältettävä ajautumista kahdenvälisyyteen suhteissa ei-EU-maihin. EU:n tulee tavalla tai toisella osallistua neuvotteluihin esimerkiksi Schengen-asioissa.

Lipponen antaa yhden pienen neuvon ”entisenä” nuoremmalle ulkopoliitikkopolvelle.

– Älkää puhuko liikaa, ja jos puhutte, käyttäkää täsmällisiä, huoliteltuja ilmaisuja. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on alusta lähtien omaksunut tällaisen niukan esiintymistavan.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat