Politiikka

Pahimmassa tapauksessa luvassa on räjähdysmäinen lisälasku – liittojohtaja varoittaa yhtiöittämisen riskeistä

jyty
jyty

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty muistuttaa, että sote- ja maakuntauudistus koskettaa voimakkaasti tulevien maakuntien ja kuntien tukipalveluita, kuten talous-, palkka- ja tietohallintoa.

– Tulevissa maakunnissa ja kunnissa onkin mietittävä tarkasti toiminnan ulkoistamisen tai yhtiöittämisen järkevyyttä, Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki painottaa.

Hän korostaa, että tulevien maakuntien ja kuntien kannattaisi tuottaa palvelunsa yhteisesti niin, että työpaikat säilyvät oman maakunnan ja kuntien alueella.

Pihlajamäki muistuttaa eduskunnan perustuslakivaliokunnan päätöksestä. Sen mukaan maakunnalla tulee olla oikeus tuottaa sote-palveluita itse vapaasti eikä niitä ole pakko siirtää niitä erillisiin yhtiöihin.

Aikaisemmat kokemukset esimerkiksi hallinnon keskittämisestä valtakunnallisiin palvelukeskuksiin eivät ole Pihlajamäen mukaan säästäneet kustannuksia.

– Vaan pahimmassa tapauksessa on tullut räjähdysmäinen lisälasku.

Näin kävi muun muassa Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskuksessa sekä viimeisimpänä Kajaanin kaupungilla, jossa tukipalvelut siirrettiin Kainuun Sotelta Kunnan Taitoa Oy:lle.

– Suurimpina ongelmina ovat yleensä yhteiset tietojärjestelmät ja niiden uudistamisesta aiheutuva kustannusten nousu, Pihlajamäki toteaa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat