Turva – Hymy

Päihdekierteen taakseen jättänyt ex-jääkiekkoilija Marko Jantunen: ”Minä olin narkomaani, hän kansanedustaja, ja silti seisoi rinnallani”

Kuva: Jari Soini

Lahtelaisen jääkiekkoilijan Marko Jantusen ollessa teini-iässä hänen serkkunsa kuoli huumeiden yliannostukseen. Se kolahti.

– Sanoin äidille silloin, etten käytä ikinä huumeita.

Huumeiden vastustajasta tuli lopulta käyttäjä.

– Koukutuin ensimmäisestä kerrasta. Ihan kuin taivas olisi laskeutunut maan päälle.

Sitä taivasta Jantunen halusi tavoitella yhä uudestaan. Hän peitteli ja valehteli käyttöään viimeiseen asti. Pian huumeita saadakseen oli pakko varastaa.

Sitä seurasi kolmen kuukauden ehdollinen vankeustuomio lokakuussa 2014. Jantusen henki oli useamman kerran hiuskarvan varassa. Sekään ei pysäyttänyt. Vasta huoli perheenjäseniin kohdistuvasta uhkasta sai jääkiekkoilijan polvilleen.

– Ääni sisälläni toisti ”tää johtuu susta Marko”.

Pelimies.

 

Jantunen törmäsi demarikansanedustaja Ville Skinnariin Alkossa. ”Me ei jätetä sua. On paljon ihmisiä, jotka välittävät susta”, hän sanoi. Jantunen ja Skinnari olivat tutustuneet jääkiekkopiireissä jo nuorena.

– Minä olin narkomaani, hän kansanedustaja, ja silti seisoi rinnallani.

Nykyisin he ovat aiempaa läheisempiä ja vaihtavat säännöllisesti kuulumisia.

– Kerron Skinnarille päihdetyön uusimmat käänteet.

Heidät hoidetaan väärin.

Jantunen ei syytä ketään muuta päihdekierteestään.

– En ole ikinä menettänyt uskoani ihmisiin. Olen tosi kiitollinen kovistakin koettelemuksista, jotka johtuivat minusta itsestäni.

Jantunen tietää omasta kokemuksesta, ettei päihdetyö Suomessa toimi. Ihmiset haluavat apua, mutta he eivät saa sitä.

– Heidät hoidetaan väärin. Järjestelmä vuotaa katastrofaalisesti. Työyhteisöissä päihteiden käytön salailu ei kannata. Se tappaa.

Jantusen toiveena on saada SM-liigaan oma hoitoonohjausjärjestelmä.

– Me emme raitista ketään, mutta annamme ihmisille mahdollisuuden elää raittiina. Peliriippuvuus on suurin trendi tällä hetkellä nuorison keskuudessa yhteiskunnassamme.

En ota enää edes kahvikuppia velaksi.

Kaikki lähtee yhden tilanteen voitosta. Niin oli jääkiekossa ja nyt raittiina elämisessä.

– Tällä hetkellä julkisuudesta on enemmän hyötyä kuin ikinä. Olen antanut kasvot päihderiippuvuudelle ja meidän päihdetyöllemme. Pystymme pelastamaan toisten ihmisten elämiä, Jantunen hehkuttaa.

Aiemmin Jantusen tullessa matkalta kului päiviä krapulasta toipumiseen. Nyt samana tai seuraavana päivänä saattaa olla työkeikka.

– En usko enää sattumaan. Uskon vain omaan työntekoon ja omien asioiden hallintaan. Saan elää ensimmäistä kertaa oikeanlaista elämää. En tiennyt ennen sellaisesta mitään.

Lue koko laaja Marko Jantusen haastattelu torstain 4. tammikuuta Demokraatista.

Keskustelua aiheesta

Herola hikoili itsensä pallille

Ilkka Herola on sijoittunut kolmanneksi yhdistetyn maailmancupin kisassa Chaux-Neuvessa. Kisan voitti Norjan Jan Schmid ja Japanin Akito Watabe oli toinen.

Kolmas sija on Herolan paras sijoitus tämän kauden maailmancupissa. Hän hävisi Schmidille 21,5 sekuntia.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Suomalaistähti hurjassa vireessä Las Vegasia vastaan

Kuva: LEHTIKUVA / Getty Images

Jääkiekon NHL:ssä Floridan Aleksander Barkov laukoi maalin Las Vegasia vastaan pelatussa ottelussa. Hän vei maalillaan joukkueensa 2–1-johtoon ottelun ensimmäisessä erässä. Florida voitti jatkoajalle menneen ottelun maalein 4–3.

Barkoville kirjattiin ottelusta myös kaksi syöttöpistettä. Hän oli muun muassa syöttämässä jatkoajalla Floridan voittoon vieneen maalin.

Montrealin suomalaismaalivahti Antti Niemi torjui 26 laukauksesta 24 Washingtonia vastaan pelatussa ottelussa. Montreal vei voiton 3–2-maalein.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

KuPSin pääomistaja, tulevaisuudentutkija ja kansanedustaja ehdolla Palloliiton johtoon – valinta tänään

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Suomalaista jalkapalloa hallinnoivalle Palloliitolle valitaan tänään puheenjohtaja liittokokouksessa Helsingissä.

Uusi puheenjohtaja hoitaa tehtävää vuoden 2020 liittokokoukseen asti. Palloliiton edellinen puheenjohtaja, tehtävässä syksyllä 2012 aloittanut Pertti Alaja kuoli viime elokuussa. Puheenjohtajana on toiminut väliaikaisesti varapuheenjohtaja Markku Lehtola, joka nyt vetäytyy puheenjohtajistosta.

Puheenjohtajaehdokkaat ovat pankkiiri ja Kuopion Palloseuran pääomistaja Ari Lahti, vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö ja tulevaisuudentutkija ja ex-ammattipelaaja Mika Aaltonen.

Aaltonen on pyrkinyt profiloitumaan ehdokkaaksi, joka ex-pelaajana pystyy viemään lajia eteenpäin ja jolla on kokemusta isoista muutoshankkeista. Niinistö korostaa jalkapallon yhteiskunnallista merkitystä esimerkiksi tasa-arvon edistämisessä, nuorisotyössä, maahanmuuttajien kotouttamisessa ja syrjäytymisen ehkäisemisessä. Lahti on tuonut kampanjakommenteissaan esille kokemuksensa liikemaailmasta ja seurajohtamisesta.

Kaikki vakuuttivat viimeviikkoisessa vaalitentissä jalkapallon olevan lähellä sydäntä. He myös jakavat näkemyksen, jonka mukaan Palloliiton organisaatio ja hallinto ovat remontin tarpeessa.

– Suomalainen jalkapallo on ison uudistamistarpeen edessä. Resursseja on siirrettävä hallinnosta kenttätyöhön, Niinistö sanoi tentissä.

– Palloliiton organisaatio ja hallintomalli ovat liian raskaita. Organisaatio on tsaarin ajalta. Päällekkäistä tekemistä on liikaa, totesi puolestaan Lahti.

Vuonna 1907 perustetulla Suomen Palloliitolla on ollut 15 puheenjohtajaa. Kuudestoista tiedettäneen illansuussa, sillä Palloliiton mukaan lehdistötilaisuus alkaa ennakkoarviolta kello 16:n ja 17:n välissä.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Avauserän tappio ei masentanut – Kontinen ja Peers käänsivät pelin Australian avoimissa

Henri Kontinen ja John Peers etenivät miesten nelinpelin toiselle kierrokselle tenniksen Australian avoimessa mestaruusturnauksessa.

Kontinen ja Peers kukistivat Damir Dzumhurin ja Dusan Lajovicin erin 4–6, 6–2, 6–2.

Kontinen ja hänen australialaisparinsa Peers puolustavat kauden ensimmäisessä arvoturnauksessa viimevuotista mestaruutta.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Mestarit jättivät Markkasen 11 pisteeseen – Bulls hyytyi

Kuva: Lehtikuva

Koripallon NBA:ssa Lauri Markkasen Chicago Bulls on hävinnyt hallitsevalle mestarille Golden State Warriorsille pistein 112–119. Markkaselle kirjattiin ottelusta 11 pistettä ja kahdeksan levypalloa.

Bulls johti ottelua puoliajalle siirryttäessä muutamilla pisteillä, mutta hyytyi kolmannella neljänneksellä. Bulls nakutti kolmannella neljänneksellä vain 12 pistettä Warriorsin tehdessä 32. Viimeisellä neljänneksellä Bulls kuitenkin kiri vastustajaansa kiinni heittämällä 34 pistettä Warriorsin jäädessä 24 pisteeseen.

– Menetimme intomme kolmannella neljänneksellä, Bulls tviittasi päävalmentajansa Fred Hoibergin sanoneen ottelun jälkeen.

– Jos unohdat ne kaksitoista minuuttia kolmannella neljänneksellä, olimme pelissä mukana, Hoiberg jatkoi.

Bullsin paras pistemies oli Nikola Mirotic 24 pisteellään. Warriorsin paras pistemies oli puolestaan Klay Thompson 38 pisteellään. Joukkueen supertähti Stephen Curry nakutti 30 pistettä ja kahmi yhdeksän levypalloa.

Bulls kohtaa seuraavaksi Atlanta Hawksin.

Keskustelua aiheesta