Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Paikallinen sopiminen päätöksenteon keskiössä!

iStock

Metsäteollisuuden ja Teknologiateollisuuden ilmoitukset siirtyä yksipuolisesti irti keskitetystä työmarkkinoiden sopimismenettelystä, on saanut varsin uudenlaisen ajattelun koko työmarkkinakentän tulevaisuudesta. Kysymyksessä on tulevaisuuden kannalta laajempi kokonaisuus.

Rolf Nyholm

kaupunginvaltuutettu Äänekoski

 

Mielestäni ei ole helppo yhtälö, jos hallitus jyrää työntekijät ja ay-liikkeen. Voidaan todella kysyä, onko Suomi enää, ei pelkästään Pohjoismaa, vaan onko Suomi enää sopimusyhteiskunta.

 

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kyseenalaisti Debatissa lauantain keskisuomalaisessa 10.4.2021  paikallista sopimista. Paikallinen sopiminen tuntuu olevan työnantajapuolelle, kuin taikasana tämän päivän keskusteluissa. Asiasta puhutaan paljon, mutta harvoin keskusteluissa pystytään määrittelemään, saatikka tiedetään, mitä paikallisella sopimisella oikeastaan tarkoitetaan ja edes tavoitellaan. Paikallisesta sopimisesta keskusteltaessa tuntuu unohtuvan, että paikallista sopimista tehdään työpaikoilla jo tänäkin päivänä yhä enemmän. On selvää, että sopimisen tarpeet ja laatu vaihtelevat sopimusalasta riippuen varsin paljon. On selvää myöskin se, että kaikkia sopimisen mahdollisuuksia ei tänä päivänä käytetä hyväksi. Selvää on myöskin, että kaikissa tapauksissa sopimuksiin ei päästä yrityksistä huolimatta.

 

Työnantajapuoli pyrkii nykyaikana edistämään uusin keinoin paikallista sopimista. Jo syksyllä metsäteollisuus ilmoitti luopuvansa valtakunnallisista työehtosopimuksista, pyrkimyksenä tietysti sopimusten siirtämisestä yrityksiin. Teknologiateollisuus ilmoitti toissa viikolla perustavansa uuden työnantajayhdistyksen, jonne valtakunnallista työehtosopumusta haluavat yrityksen voisivat siirtyä. Mikähän tämänkin takana todellisuudessa on??

Teknologiateollisuus vakuutti kuitenkin, ettei työehtosopimuksia tällä edellä olevalla ilmoituksella pyritä huonontamaan, miksi sitten näihin toimiin on ryhdytty, ihmettelen itsekin, aivan samoin kuin Elorantakin.

 

Asiaan heitti osansa myös entinen työministeri Jari Lindström ruiskukkaideoillaan. Pohjana hänellä kuinkas muuten kokoomuksen ehdotus edetä asiassa lakiteitse. Edelleen, olen itse sitä mieltä, ettei TES-asioita hoideta lakiteitse.

 

Ilkka Hämälä, Metsäteollisuuden hallituksen puheenjohtaja, Metsä Groupin pääjohtaja, ilmaisi asian lokakuussa 2020 Hesarin haastattelussa tavoitteet asiasta, ne olivat selvät. Tavoitteena on työnantajan määräysvalta. Tarkoittaa sitä, että johtajille lisää palkkaa, ”provikoita”, työntekijöille pienempää palkkaa, vähemmän lisiä ym.

 

Paikallinen sopiminen tulee vaatimaan luottamusmiehiltä yhä enemmän osaamista, tietämystä ja ennen kaikkea luottamusta. Tämä ilmenee Elorannan debattikirjoituksessa Keskisuomalaisessa 10.4.2021.

 

Miksi tämä asia on niin vaikea työntekijöille. Omilla, takavuosian tehdyillä ratkaisuilla työnantajat ovat heikentäneet omaa luottamustaan. Siis vielä uudelleen: Jos nyt hallitus vielä jyrää tulevalla lainsäädännöllä työntekijät ja ay-liikkeen työnantajien eduksi, niin voidaan kysyä onko Suomi enää Pohjoismaa.

Tämä viimeinen kappale on suora lainaus Elorannan Debatista.

 

 

Kirjoittaja on kunnallisneuvos ja  SDP:n kuntavaaliehdokas Äänekoskelta

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE