Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Työmarkkinat

Paikallisen sopimisen työryhmän takaraja siirtyi: ”Odotan, että ministerit linjaavat, miten työtä jatketaan”

iStock

Paikallisen sopimisen suuntaviivoja pohtineen kolmikantaisen työryhmän takaraja on siirtynyt maanantaista keskiviikkoon.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

STT:n tietojen mukaan yksimielistä ratkaisua tuskin on löytymässä vieläkään. Ryhmä kertoo työnsä etenemisestä työllisyyden edistämisen ministeriryhmälle keskiviikkona iltapäivällä.

–  Odotan, että ministerit linjaavat, miten työtä jatketaan. Meiltä ei välttämättä tässä vaiheessa tule mitään omaa työryhmän loppuraporttia tai mietintöä, sanoo työryhmän puheenjohtaja, työministerin valtiosihteeri Ville Kopra.

Hänen mukaansa idea on, että jos ei tule loppuraporttia, työtä jatketaan. Mutta tämä on vielä auki.

Ehdotusten takaraja täyttyi maanantaina, mutta asioita käydään vielä läpi järjestöjen hallinnoissa.

Hallitus odottaa työmarkkinajärjestöiltä linjauksia viimeistään huhtikuun puoliväliriiheen. Se on Kopran mukaan yhä tavoite.

Yhteinen tavoite on, että paikallisen sopimisen mahdollisuuksia voitaisiin lisätä myös yleissitovia työehtosopimuksia noudattavissa järjestäytymättömissä yrityksissä. Suurin ongelma onkin, millä pelisäännöillä mahdollisuuksia laajennettaisiin.

Työnantajapuoli haluaisi pelisäännöt tiukasti lakiin, kun taas työntekijäpuolella kannatetaan jatkossakin työehtosopimusten kautta etenemistä.

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että paikallista sopimista edistetään työ- ja virkaehtosopimusjärjestelmän kautta.

Työ- ja elinkeinoministeriössä katsotaan, että hallitusohjelmakirjaus ei edellytä, että asioita lähdettäisiin lakimuutoksilla korjaamaan, mutta se on mahdollista, jos ratkaisu on muuten järkevä ja tasapainoinen. Ministeriössä ei siis suljeta pois sitä, että hallitusohjelmakirjauksesta huolimatta lainsäädäntömuutoksiakin voisi miettiä.

Työryhmässä on ollut esillä ehdotus, jonka mukaan asiassa edettäisiin kahdessa vaiheessa. Ensin osapuolet neuvottelisivat syksyn sopimuskierroksella, miten paikallista sopimista voisi edistää, jos luottamusmiestä ei ole. Toisessa vaiheessa toteutettaisiin tarvittavat lakimuutokset.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Politiikka
12.4.2021
HSY:n hallitus ryhtyy savustamaan eroamasta kieltäytynyttä toimitusjohtajaa ulos – pitää erottamista poliittisena jahtina
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE