Politiikka

Paine kohuttujen työllisyyskokeilujen ympärillä kasvaa – ”Ne ovat tuottaneet erinomaisia tuloksia lyhyessä ajassa”

Kuntaliiton hallitus vaatii aiempiin kannanottoihinsa viitaten jatkoa alueellisille kuntapohjaisille työllisyyskokeiluille kokeilulakia jatkamalla.

– Ne ovat tuottaneet erinomaisia tuloksia lyhyessä ajassa. Kokeilujen ydin on valtion työ- ja elinkeinohallinnon ja kuntien voimavarojen tehokas yhdistäminen. Kokeilujen on voitava jatkua, kunnes niiden hyvät toimintamallit voidaan joustavasti siirtää uuteen järjestelmään, Kuntaliitto vaatii kannanotossaan.

Osana maakuntauudistusta hallitus on rysäyttämässä sote-palveluiden ohella maakuntien vastuulle myös työvoima- ja elinkeinopalvelut. Tällä hetkellä palvelut ovat ministeriön alaisten TE-toimistojen vastuulla.

Kokeiluissa kunnat ovat noin puolentoista vuoden ajan ympäri Suomen järjestäneet työvoimapalveluita. Etenkin Pirkanmaalla tulokset ovat olleet erittäin rohkaisevia. Tästä huolimatta kokeilut ollaan nyt ajamassa alas uusien maakuntapohjaisten ”allianssipilottien” tieltä, vaikka lakien voimaanastumisen aikatauluista ei ole vielä tietoa.

Aihe oli esillä myös Kuntamarkkinoilla viime viikolla. Kuntaliiton puheenjohtaja Jari Koskinen ihmetteli markkinoilla järjestetyssä paneelissa, miksi ihmeessä hallitus on laukkauttamassa toimivat kokeilut. Lue aiheesta lisää tästä.

– Olemme saaneet kokeilun avulla 10 000 työpaikkaa ja säästäneet toistakymmentä miljoonaa euroa sekä kuntien että valtion rahaa, Koskinen painotti.

Hän kertoi, että alueellisia työllisyyskokeiluja on tehty viidellä eri alueella ja niissä on ollut mukana 23 kuntaa. Kokeilut aloitettiin reilu vuosi sitten.

– Ja nyt sitten tasavallan hallitus päätti budjettiriihessään, että tämä lopetetaan. Emme oikein ymmärrä, että minkä takia. Mukana olevat kunnat ovat sanoneet, että jos kokeilua jatkettaisiin vaikkapa vuodella, niin saataisiin lisää 10 000 uutta työpaikkaa ja valtion rahaa ei menetettäisi yhtään ainoaa euroa.

Paraikaa myös kokoomuksen kansanedustaja Arto Satonen kerää nimiä lakialoitteeseen, jolla kokeiluille vaaditaan jatkoa. Lue aiheesta lisää tästä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


SIMO ALASTALO

Hampaaton rauhan Pekka syleilee natseja
14.12.2018

Luetuimmat


Uusimmat