Ulkomaat

”Painu helvettiin” toivotti presidentti Trumpin edeltäjälle – mielenosoittajat saivat vesitykistä

Lehtikuva
Donald Trump ja Rodrigo Duterte tapasivat jo eilen lyhyesti.
Lehtikuva
Donald Trump ja Rodrigo Duterte tapasivat jo eilen lyhyesti.
Lehtikuva
Donald Trump ja Rodrigo Duterte tapasivat jo eilen lyhyesti.

Filippiineillä mielenosoittajat ovat vastustaneet Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestön Aseanin huippukokouksen yhteydessä. Mellakkapoliisi käytti muun muassa vesitykkejä mielenosoittajien taltuttamiseksi.

Pääkaupunki Manilaan oli kokoontunut lähes 2 000 ihmistä. Mielenosoittajien kylteissä muun muassa kehotettiin Trumpia lähtemään kotiin.

Uutistoimisto AFP:n paikalla olevan toimittajan mukaan ainakin kuusi poliisia loukkaantui mielenosoittajien ja poliisien yhteenotoissa.

Trump matkusti Filippiineille sunnuntaina osallistuakseen Asean-kokoukseen, joka alkaa virallisesti tänään. Trump on jo osallistunut kokouksen avajaisseremoniaan, jossa mukana oli myös isäntämaa Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte.

Presidentit muun muassa kättelivät ja juttelivat lyhyesti. Lisäksi kaksikko istui vierekkäin sunnuntai-illan juhla-aterialla näyttäen tulevan hyvin toimeen keskenään.

Kovaotteisen sodan huumeita vastaan aloittanut Duterte tunnetaan värikkäistä lausunnoistaan. Hän muun muassa kehotti viime vuonna Trumpin edeltäjää Barack Obamaa ”painumaan helvettiin”. Toissa viikolla Trump naljailikin, että he matkustavat Filippiineille, jonne edellinen hallinto ei ollut varsinaisesti tervetullut.

Trump ehdotti itseään sovittelijaksi Etelä-Kiinan meren aluekiistassa.

Muun muassa ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet Trumpia ottamaan vierailullaan esille Duterten käymän huumeiden vastaisen sodan, jossa on kuollut jo tuhansia ihmisiä. Ainakaan toistaiseksi ei ole tiedossa, että presidentit olisivat keskustelleet asiasta.

Pitkällä Aasian-virkamatkallaan oleva Trump ehdotti eilen itseään sovittelijaksi Etelä-Kiinan meren vuosikymmeniä kestäneen aluekiistan ratkaisemisessa. Aiheen odotetaan olevan yksi tärkeistä puheenaiheista Asean-järjestön kokouksessa.

Isäntämaa Filippiinit ei lämmennyt Trumpin ehdotukselle sovittelijan roolista, sillä maa on lieventänyt vaatimuksiaan alueesta Duterten valtakauden aikana. Duterte on välttänyt arvostelemasta Kiinaa, joka on muun muassa luvannut Filippiineille taloudellista apua ja aseita.

– Kiitämme häntä (Trumpia) siitä. Se on hyvin ystävällinen ja jalo ehdotus, muotoili Filippiinien ulkoministeri Alan Peter Cayetano sunnuntaina.

Hän kuitenkin lisäsi, että mikään maa ei voi yksin antaa suoraa vastausta Trumpin tarjoukseen.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat