tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Päivä paistoi Puuppolaan: Suomalaiskolmikon huima työnäyte

Kuva: Lehtikuva
Esapekka Lapin ja kartturi Janne Fermin vauhtia Sardiniassa perjantaina.

Perjantaina Sardinian MM-rallin kahdeksan, yhteensä 125 erikoiskoekilometriä oli unohtumatonta suomalaistykitystä. Puuppolan Toyotat kehräsivät erittäin vakuuttavasti Jari-Matti Latvalan, Juho Hännisen ja Esapekka Lapin käsissä. Tosin ei virheittä.

Kolmantena autona reitille startannut Latvala kärsi lähtöpaikasta ennakoidusti, mutta oli päivän päätteeksi kuitenkin hyvin iskuetäisyydellä, kun lähtöjärjestys muutetaan käänteiseksi WRC-autojen osalta.

– Ei aivan suunnitellusti, Latvala tunnusti päivän puolessa välissä 21 sekunnin päässä kärjestä ja kisan kuudentena.

– Iltapäivään olen tyytyväinen. Meillä on iskupaikka lauantaille, hän summasi päivän neljäntenä, vain 9,8 sekunnin päässä kärjestä.

Päivän parasta vauhtia piti punkaharjulainen Hänninen aivan viimeiselle ek:lle asti, jossa pyörähdys ja keulan osuma kaiteeseen vaurioitti keulaa ja aiheutti jäähdyttimen letkun halkeamisen. Jäähdytin säilyi ehjänä.

Silmänräpäyksessä kisa muuttui 48 kilometrin selviytymistaisteluksi huoltoon Algheroon. Hänninen ajoi päivänsä tasaisesti, yhden pohja-ajan ollen toisena, mutta pudoten 38 sekunnin häviöllä kuudenneksi.

Hän ei hyökännyt ja yrittänyt ohittaa iskunvaimentajaongelmista kahdeksannella ek:lla kärsinyttä uusiseelantilaista, Hyundain Hayden Paddonia, vaan tyytyi ajamaan varman päälle.

– Ei mitään erikoista. Karkeimmalla osuudella varoin, olin vähän hermostunut siellä,  Hänninen summasi toiseksi viimeisen pätkän maalissa, kun auto oli vielä ehjä.

– En tiedä vielä tuliko vaurioita moottoriin, hän sanoi mennessään huoltoon.

Juho Hännisen viimeisen pätkän pyörähdys ja nokan kolautus kaiteeseen muotoili Toyotaa uudelleen.

Päivän kovimman suorituksen paukutti Lappi. Hän ajoi uransa ensimmäisen pohja-ajan juuri ennen puolen päivän huoltoa, viidennellä Targun ek:lla.

– Kaiken kaikkiaan tämä tuli hyvin ja ilman kakkosvaihdetta.

– Aamun muilla pätkillä kärsin enemmän kakkosen puutteesta, mutta tällä pätkällä ei ollut kuin neljä kakkosen paikkaa, niin se tuli hyvin, Lappi myhäili.

Hän jatkoi huollon jälkeen lentoaan ajaen kaksi pohja-aikaa lisää.

– Aamulla ajoimme kehitysiskunvaimentimilla, ja nyt vaihdoimme normaaleihin. Tämä toimii paremmin, Lappi selvitti vauhtiaan.

Tosin hän kärsi vasemman etuiskunvaimentimen juuttumisesta toiseksi viimeisellä Tulan ek:lla, ja painotti huolellista ajoa ja auton saamista illan pitkään huoltoon.

– Kyllä se ensimmäinen pohja tuli yllätyksenä. Ei mitään reuhattu, eikä yritetty – päinvastoin yritettiin säästää renkaita, Lappi sanaili.

– Sitten jatkettiin samalla lailla. Tässä on niin hyvä tuo poikittaispito siivillä, että sitä täytyy näköjään vain tuoda suoraan, eikä yhtään sladissa.

Kauhea. Painajainen.

Päivän viides ek oli juuri niin dramaattinen kuin ennakoitiin. Kisaa johtanut Citroenin Kris Meeke ajoi ulos, putosi tuloslistalla lähes kahdeksan minuutin päähän. Keskeytys tuli sitten huoltoon, jossa turvakaarien todettiin vaurioituneen liikaa, jotta jatko olisi ollut mahdollista. Tallin alakuloa lisäsi vielä Craig Breenin keskeytys.

Sardinian rallin kärki on huipputasainen. Viiden kärki mahtui perjantai-iltana alle 15 sekunnin sisään. Seitsemäs, Sebastien Ogier oli 41 sekunnin päässä kärjestä.

– Kauhea. Painajainen. Minulla ei ole pitoa. Melko tylsää, Ogier kiteytti ajonsa ensimmäisenä irtosoralla.

– Eikä huominen ole paljoa parempi, koska ei edessäni ole montaa autoa ennen minua. Tällaista on WRC, MM-sarjaa johtava Ogier pohti perjantain päätteeksi. Tosin iltapäivällä ajettiin kaikki ek:t toiseen kertaan, eli olosuhteet olivat kaikille lähempänä samaa.

Lauantaina teiden luonne muuttuu jouheammiksi ja nopeammaksi. Tänään ajetaan 143 ek-kilometriä. Sekuntikilpailu voitosta on käytännössä täysin auki.

AVAINSANAT

IS: Miljonääriomistaja vahvistaa karun kohtalon: ”Joudumme luopumaan naisten urheilutoiminnasta”

Kuva: Lehtikuva

Talousvaikeuksiensa vuoksi kesän aikana otsikoissa ollut palloiluseura Espoo United on sysäämässä pois naisten koripallo- ja jääkiekkojoukkueet, Ilta-Sanomat uutisoi.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan Espoo United toimii kaudella 2017–2018 enää miesten koripallossa ja jääkiekossa. Espoo Unitedin perustaja ja omistaja Jussi Salonoja on vahvistanut tiedon.

– Unitedin ensimmäinen toimintavuosi oli urheilullisesti suuri menestys, mutta vastaavasti taloudellisesti niin raskas, että joudumme luopumaan naisten urheilutoiminnasta, Salonoja kertoi Ilta-Sanomille.

Ilta-Sanomien mukaan naisten koripallojoukkue siirtyy Tapiolan Hongalle. Salonojan mukaan naisten jääkiekkojoukkue saattaa jatkossa joutua itse pyörittämään toimintaansa.

Naisten joukkueiden urheilullinen menestys oli viime kaudella erinomainen. Jääkiekkonaiset sijoittuivat naisten SM-sarjassa toiseksi, ja SM-hopeaa saavutti myös naisten Korisliigassa pelannut joukkue.

Espoo Unitedin miesten jääkiekkojoukkue sijoittui Mestiksessä kolmanneksi, ja koripallojoukkue nousi miesten Korisliigaan.

Keskustelua aiheesta

Mo Farah juoksee jatkossa eri nimellä: ”Minun täytyy unohtaa se, mitä olen saavuttanut ja tehnyt ”

Kuva: Lehtikuva

Brittijuoksija Mo Farah haluaa tulla tunnetuksi nimellä Mohamed, kun hän keskittyy jatkossa maantiejuoksuihin. Farah päätti uransa ratajuoksujen osalta yleisurheilun MM-kilpailuissa Lontoossa.

– Nimeni maantiejuoksuissa on Mohamed. Minusta tuntuu, että Mo on tehnyt tehtävänsä. Minun täytyy unohtaa se, mitä olen saavuttanut ja tehnyt (radalla), Farah kertoi.

Farah, 34, saavutti Lontoossa kultaa 10 000 metrillä ja hopeaa 5 000 metrillä. Somalialaissyntyinen urheilija voitti urallaan ratamatkoilla neljä olympiakultaa ja kuusi maailmanmestaruutta. Hänen valmentajaansa Alberto Salazaria on epäilty dopingrikkeistä.

– Voitte kirjoittaa, mitä haluatte. Fakta on, että olen saavuttanut kaiken kovalla työllä ja omistautumisella, Farah sanoi sunnuntaina.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

”Olen nähnyt liian monien ihmisten palaavan ja häpäisevän itsensä. En aio olla yksi heistä.”

Kuva: Lehtikuva

Usain Boltin juoksu-ura päättyi Lontoon MM-kisoissa pettymykseen, mutta kaikkien aikojen pikajuoksija sanoi ettei kadu viimeistä kauttaan.

– Ei. Fanit halusivat nähdä minun kilpailevan vielä yhden vuoden. Ilman heitä en olisi saavuttanut kaikkea tätä vuosien mittaan. Jos pystyin järjestämään show’n faneille, se sopii minulle. Enempää en halunnut, Bolt sanoi tiedotustilaisuudessaan.

Jamaikalaisen on kerrottu miettineen lopettamista jo viime syksyyn, mutta hän palasi vielä täksi kaudeksi.

– Yhdet mestaruuskisat eivät muuta sitä mitä olen tehnyt. Kun olin hävinnyt sata metriä, joku sanoi minulle, että (nyrkkeilijä) Muhammad Alikin hävisi viimeisen ottelunsa, joten älä huolehdi. Olen antanut näyttöni urani aikana, joten viimeisen kisan häviäminen ei muuta sitä mitä tein lajille, Bolt sanoi.

Bolt on nauttinut menestyksestä, mutta ei sen vaatimasta harjoittelusta.

– Odotan vapautta. Koko elämäni on ollut yleisurheilua siitä lähtien kun olin 10-vuotias. Se on kaikki mitä tiedän. Haluan pitää hauskaa ja rentoutua, Bolt sanoi ja vannoi, ettei yritä paluuta.

– Olen nähnyt liian monien ihmisten palaavan ja häpäisevän itsensä. En aio olla yksi heistä.

Bolt on siitä harvinainen huippupikajuoksija, ettei hän ole koskaan jäänyt kiinni dopingista.

– Minulla on aina ollut tiukka kanta dopingiin. Olen sanonut, että huijaavien urheilijoiden pitäisi saada elinikäiset kilpailukiellot. Laji on nyt tekemässä paluuta ja meidän täytyy tehdä kaikkemme pitääksemme sen maineen hyvänä. Olen osoittanut että menestyä voi ilman dopingia, ja toivon että nuoret urheilijat ottavat siitä opikseen, Bolt sanoi.

AVAINSANAT

Olympiavoittajan rohkea veikkaus illan keihäsfinaaliin: ”Odotan, että mitsku tulee”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Atlantan vuoden 1996 kisojen olympiavoittaja Heli Rantanen täräyttää rohkean veikkauksen illalla heitettävästä Lontoon MM-kisojen keihäsfinaalista.

– Kaksi saksalaista ja Tero Pitkämäki, Rantanen julistaa mitaliveikkauksensa.

– Olympiavoittaja Thomas Röhler on ennakkosuosikki, mutta saa nähdä käyttikö maailmantilaston kärkimies Johannes Vetter kaikki paukkunsa jo karsintapäivänä. Tero sai karsinnassa juoksunsa kulkemaan ja, mikä tärkeintä, hän sai itseluottamuksensa siitä ihan tappiin.

Pitkämäki lähti Lontooseen varovaisin tavoittein keskikesän vaikeuksien jälkeen. Kuntokäyrä rojahti jyrkkään laskuun, kun hän erehtyi harjoittelemaan sairaana. Viimeiset kilpailut ennen MM-kisoja olivat vaisuja.

Tero sai karsinnassa juoksunsa kulkemaan.

Lontoon MM-kisojen karsinnassa Pitkämäki yllätti itsensä, valmentajansa Hannu Kankaan ja ainakin useimmat asiantuntijat.

– Tero sai karsinnassa juoksunsa kulkemaan. Se oli se suuri ero edellisiin kilpailuihin. Juoksu näytti helpolta, se vei eteenpäin ja hänelle jäi tilaa toimia vetovaiheessa, Rantanen ihastelee Pitkämäen täyskäännöstä.

– Odotan, että mitsku tulee.

Rantanen on sulatellut torstaina heitettyä karsintaa huolella. Hänelle jäi tunne, että Lontoon mondo saattaa auttaa vauhtiheittäjiä.

– Eri mondo-pinnoitteilla on valtavat erot. Karsinnasta päättelen, että Lontoon heittopaikan alusta sopii nopeille heittäjille. Rata näytti vievän vauhdinjuoksua. Terokin juoksi ihan eri tavalla kuin edelliskisoissa.

Rantanen alkaa jännittää ystäviensä kanssa kilpailua illan pimetessä.

– En ole vielä katsonut, moneltas se finaali oikein alkaa?

Miesten keihäänheiton loppukilpailu alkaa kello 22.15 Suomen aikaa.

Käänne: Leijonien päävalmentaja ei halua jatkosopimusta – ”Kunnioitamme Marjamäen päätöstä”

Kuva: Lehtikuva

Miesten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja vaihtuu kauden 2017–18 jälkeen, kertoo Jääkiekkoliitto.

Liiton mukaan Leijonien nykyinen päävalmentaja Lauri Marjamäki on päättänyt, ettei hän käytä sopimukseensa kirjattua optiota kolmannesta kaudesta. Näin Marjamäen pesti Leijonien päävalmentajana päättyy ensi vuoden MM-kisojen jälkeen.

Jääkiekkoliiton puheenjohtajan Harri Nummelan mukaan liitto oli valmis jatkamaan Marjamäen sopimusta.

– Kunnioitamme Marjamäen päätöstä. Uuden päävalmentajan kartoitus on käynnistynyt, ja asiasta kerrotaan lisää heti, kun kerrottavaa on, Nummela totesi.

Marjamäki sai viime kaudella kosolti kritiikkiä työstään sekä World Cupissa että MM-kisoissa. Hän aloitti Leijonien päävalmentajana viime vuoden keväällä Kari Jalosen pestin päätyttyä.

Aiemmin tänään MTV kertoi omiin tietoihinsa perustuen, että Marjamäki olisi ollut valmis jatkamaan Leijonissa alkavan kauden jälkeen. Jääkiekkoliiton tiedonannon mukaan nämä tiedot eivät siis pidä paikkaansa.

Leijonien tuleva kausi alkaa marraskuussa Helsingissä pelattavalla maajoukkueturnauksella. EHT-turnausten lisäksi ensi kauden ohjelmassa ovat olympialaiset ja tuttuun tapaan MM-kisat.

Keskustelua aiheesta