Päivä paistoi Puuppolaan: Suomalaiskolmikon huima työnäyte

Kuva: Lehtikuva
Esapekka Lapin ja kartturi Janne Fermin vauhtia Sardiniassa perjantaina.

Perjantaina Sardinian MM-rallin kahdeksan, yhteensä 125 erikoiskoekilometriä oli unohtumatonta suomalaistykitystä. Puuppolan Toyotat kehräsivät erittäin vakuuttavasti Jari-Matti Latvalan, Juho Hännisen ja Esapekka Lapin käsissä. Tosin ei virheittä.

Kolmantena autona reitille startannut Latvala kärsi lähtöpaikasta ennakoidusti, mutta oli päivän päätteeksi kuitenkin hyvin iskuetäisyydellä, kun lähtöjärjestys muutetaan käänteiseksi WRC-autojen osalta.

– Ei aivan suunnitellusti, Latvala tunnusti päivän puolessa välissä 21 sekunnin päässä kärjestä ja kisan kuudentena.

– Iltapäivään olen tyytyväinen. Meillä on iskupaikka lauantaille, hän summasi päivän neljäntenä, vain 9,8 sekunnin päässä kärjestä.

Päivän parasta vauhtia piti punkaharjulainen Hänninen aivan viimeiselle ek:lle asti, jossa pyörähdys ja keulan osuma kaiteeseen vaurioitti keulaa ja aiheutti jäähdyttimen letkun halkeamisen. Jäähdytin säilyi ehjänä.

Silmänräpäyksessä kisa muuttui 48 kilometrin selviytymistaisteluksi huoltoon Algheroon. Hänninen ajoi päivänsä tasaisesti, yhden pohja-ajan ollen toisena, mutta pudoten 38 sekunnin häviöllä kuudenneksi.

Hän ei hyökännyt ja yrittänyt ohittaa iskunvaimentajaongelmista kahdeksannella ek:lla kärsinyttä uusiseelantilaista, Hyundain Hayden Paddonia, vaan tyytyi ajamaan varman päälle.

– Ei mitään erikoista. Karkeimmalla osuudella varoin, olin vähän hermostunut siellä,  Hänninen summasi toiseksi viimeisen pätkän maalissa, kun auto oli vielä ehjä.

– En tiedä vielä tuliko vaurioita moottoriin, hän sanoi mennessään huoltoon.

Juho Hännisen viimeisen pätkän pyörähdys ja nokan kolautus kaiteeseen muotoili Toyotaa uudelleen.

Päivän kovimman suorituksen paukutti Lappi. Hän ajoi uransa ensimmäisen pohja-ajan juuri ennen puolen päivän huoltoa, viidennellä Targun ek:lla.

– Kaiken kaikkiaan tämä tuli hyvin ja ilman kakkosvaihdetta.

– Aamun muilla pätkillä kärsin enemmän kakkosen puutteesta, mutta tällä pätkällä ei ollut kuin neljä kakkosen paikkaa, niin se tuli hyvin, Lappi myhäili.

Hän jatkoi huollon jälkeen lentoaan ajaen kaksi pohja-aikaa lisää.

– Aamulla ajoimme kehitysiskunvaimentimilla, ja nyt vaihdoimme normaaleihin. Tämä toimii paremmin, Lappi selvitti vauhtiaan.

Tosin hän kärsi vasemman etuiskunvaimentimen juuttumisesta toiseksi viimeisellä Tulan ek:lla, ja painotti huolellista ajoa ja auton saamista illan pitkään huoltoon.

– Kyllä se ensimmäinen pohja tuli yllätyksenä. Ei mitään reuhattu, eikä yritetty – päinvastoin yritettiin säästää renkaita, Lappi sanaili.

– Sitten jatkettiin samalla lailla. Tässä on niin hyvä tuo poikittaispito siivillä, että sitä täytyy näköjään vain tuoda suoraan, eikä yhtään sladissa.

Kauhea. Painajainen.

Päivän viides ek oli juuri niin dramaattinen kuin ennakoitiin. Kisaa johtanut Citroenin Kris Meeke ajoi ulos, putosi tuloslistalla lähes kahdeksan minuutin päähän. Keskeytys tuli sitten huoltoon, jossa turvakaarien todettiin vaurioituneen liikaa, jotta jatko olisi ollut mahdollista. Tallin alakuloa lisäsi vielä Craig Breenin keskeytys.

Sardinian rallin kärki on huipputasainen. Viiden kärki mahtui perjantai-iltana alle 15 sekunnin sisään. Seitsemäs, Sebastien Ogier oli 41 sekunnin päässä kärjestä.

– Kauhea. Painajainen. Minulla ei ole pitoa. Melko tylsää, Ogier kiteytti ajonsa ensimmäisenä irtosoralla.

– Eikä huominen ole paljoa parempi, koska ei edessäni ole montaa autoa ennen minua. Tällaista on WRC, MM-sarjaa johtava Ogier pohti perjantain päätteeksi. Tosin iltapäivällä ajettiin kaikki ek:t toiseen kertaan, eli olosuhteet olivat kaikille lähempänä samaa.

Lauantaina teiden luonne muuttuu jouheammiksi ja nopeammaksi. Tänään ajetaan 143 ek-kilometriä. Sekuntikilpailu voitosta on käytännössä täysin auki.

AVAINSANAT

Suomalainen superlupaus on jättänyt turhat kaartelut – piiskasi yöllä ratkaisumaalin

Kuva: Lehtikuva

Jesse Puljujärvi alkaa pikkuhiljaa esittää niitä otteita, mitä häneltä on jääkiekon NHL:ssä hartaasti odotettu. Lauantaina Puljujärvi iski Edmonton Oilersin 3–2-voittomaalin vierasottelussa Minnesota Wildiä vastaan.

Puljujärvi ajoi vahvasti Minnesotan maalille ja piiskasi irtokiekon rysään. Puljujärvi on pelannut tällä kaudella entistä terävämmin vastustajan maalin edessä ja jättänyt turhia kaarteluja väliin. Lauantain maali oli tästä hyvä esimerkki.

Maali oli Puljujärvelle kauden kuudes. Hänelle on nyt kirjattu 6+2=8 tehopistettä 16 NHL-ottelussa. Puljujärven plus-miinussaldo on selkeästi plussan puolella lukemassa +7.

Vahvan esityön Puljujärven maaliin kaksi vastaan yksi -hyökkäyksessä tehneellä voimahyökkääjä Milan Lucicilla oli mielipide suomalaishyökkääjän kehityskaaresta.

– On iso asia, että hän on astunut esiin tällä tavalla noustuaan farmijoukkueesta tänne. Nyt on kyse hyvän tason löytämisestä ja sen säilyttämisestä. Se on tärkeää nuorelle pelaajalle päivästä toiseen, Lucic totesi NHL:n nettisivuilla.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Mäkäräinen sakkoili taas itsensä voittokamppailusta – kokonaiscupin johtajakin vaihtui pummipelissä

Kuva: Lehtikuva

Kaisa Mäkäräinen jatkaa ampumahiihdon naisten maailmancupissa takaa-ajocupin johdossa. Kärkipaikan säilyttämiseen riitti Ranskan Annecyssa 10 kilometrillä kymmenes sija.

Mäkäräinen menetti mahdollisuutensa taistella takaa-ajon kärkisijoista lauottuaan neljältä ampumapaikalta kolme ohilaukausta. Pahimmin ammunta takkusi ensimmäisellä pystypaikalla, jolla Mäkäräinen paukutti kaksi viimeistä kutiaan ohi.

Siinä karkasi kärki lopullisesti. Sprintin jälkeen ladulle sijalta 14 lähtenyt Mäkäräinen oli kuronut kaulaa kärkeen kiinni jo ensimmäisen ampumapaikan jälkeen lähes 40 sekuntia. Eli kilpailun johtoon siirtynyt Saksan Laura Dahlmeier oli Mäkäräistä edellä enää vajaat 48 sekuntia.

Dahlmeier ampui kolme ensimmäistä paikkaa puhtaasti. Toiselta pystypaikalta lipsahti viimeinen laukaus ohi, mutta se ei haitannut, sillä Dahlmeierin viimeisellä ampumapaikalla haastanut Slovakian Anastasia Kuzmina sortui hänkin ohilaukaukseen.

Sprintin voittanut Kuzmina oli sählätä mahdollisuutensa takaa-ajossa ammuttuaan ensimmäisellä makuupaikalla peräti kolme laukausta ohi. Hän hävisi voittaja Dahlmeierille lopulta 14 sekuntia. Kolmas oli Italian Lisa Vittozzi.

Kuzmina kaappasi maailmancupin kokonaiskisan johtopaikan toiseksi pudonneelta Mäkäräiseltä, mutta takaa-ajocupissa Mäkäräinen jatkaa kärjessä, tosin vain kahden pisteen erolla Kuzminaan.

Keskustelua aiheesta

Matti ”Happo” Heikkinen palasi kärjen tuntumaan Toblachissa

Kuva: Lehtikuva

Maailmancupin hiihtokisoihin palannut Matti Heikkinen on sijoittunut kahdeksanneksi Italian Toblachissa. Vapaalla hiihdetyn 15 kilometrin kisan voitti Norjan Simen Hegstad Krüger, jolle Heikkinen hävisi 27,3 sekuntia.

Toiseksi Toblachissa ylsi Ranskan Maurice Manificat ja kolmanneksi Britannian yllättäjä Andrew Musgrave.

Anssi Pentsinen, Ari Luusua ja Ville Nousiainen eivät yltäneet 30 parhaan joukkoon.

Naisissa Kerttu Niskanen sijoittui niin ikään kahdeksanneksi maailmancupin vapaan hiihtotavan kymmenen kilometrin kilpailussa. Kilpailun voitti ruotsalainen Charlotte Kalla. Niskanen hävisi voittajalle 43,5 sekuntia.

Laura Mononen oli 18:s, Riitta-Liisa Roponen 23:s, Aino-Kaisa Saarinen 32:s ja Anne Kyllönen vasta 61:s.

Krista Pärmäkoski ei osallistu maastohiihdon maailmancupin kilpailuihin tänä viikonloppuna. Hän kertoi jättävänsä kisat väliin varatoimena.

Pärmäkoski on kertonut kärsineensä lievästä virustaudista, eikä hän tunne oloaan vielä täysin normaaliksi. Jatkoa ajatellen hän koki paremmaksi olla hiihtämättä Toblachissa.

Päätöksen Tour de Ski -kiertueelle osallistumisesta Pärmäkoski aikoo tehdä myöhemmin.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Suomalaistähti vetäytyy huippukisoista

Kuva: Lehtikuva

Krista Pärmäkoski ei osallistu maastohiihdon maailmancupin kilpailuihin tänä viikonloppuna Italian Toblachissa. Hän kertoi jättävänsä kisat väliin varatoimena.

Pärmäkoski on kertonut kärsineensä lievästä virustaudista, ja hän ei tunne oloaan vielä täysin normaaliksi. Jatkoa ajatellen hän koki paremmaksi jättää hiihtämättä Toblachissa.

Päätöksen Tour de Ski -kiertueelle osallistumisesta Pärmäkoski aikoo tehdä myöhemmin.

Tänään Toblachissa lykitään naisten kymmenen kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailu. Miehet kilvoittelevat 15 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa.

Sunnuntaina ohjelmassa ovat naisten ja miesten takaa-ajokilpailut.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Markkanen sivussa – Bulls voittoputkessa

Kuva: Lehtikuva

NBA-joukkue Chicago Bullsin koripalloilija Lauri Markkanen joutui jättämään kolmannen ottelun väliin selkäongelmien takia.

Asiasta uutisoi muun muassa Chicago Tribune. Lehden mukaan Markkanen ei edes lähtenyt matkalle kohti Milwaukeeta, jossa ottelu Milwaukee Bucksia vastaan pelattiin.

Bullsin valmentajan Fred Hoibergin mukaan Markkasen selkä tuntui aamulla jo aikaisempaa paremmalta, mutta siinä oli edelleen arkuutta.

Chicago voitti Milwaukeen lukemin 115–109. Voitto oli Chicagolle jo viides perättäinen putkeen.

Bullsin kovin pistemies oli Bobby Portis, joka keräsi 27 pistettä. Hän vietti kentällä yhteensä 29 minuuttia. Milwaukee Bucksista kovimmat pistesaldot saivat Khris Middleton ja Giannis Antetokounmpo, jotka molemmat keräsivät 29 pistettä.

Middleton oli kentällä 42 minuuttia, Antetokounmpo 39 minuuttia.