Päivä paistoi Puuppolaan: Suomalaiskolmikon huima työnäyte

Kuva: Lehtikuva
Esapekka Lapin ja kartturi Janne Fermin vauhtia Sardiniassa perjantaina.

Perjantaina Sardinian MM-rallin kahdeksan, yhteensä 125 erikoiskoekilometriä oli unohtumatonta suomalaistykitystä. Puuppolan Toyotat kehräsivät erittäin vakuuttavasti Jari-Matti Latvalan, Juho Hännisen ja Esapekka Lapin käsissä. Tosin ei virheittä.

Kolmantena autona reitille startannut Latvala kärsi lähtöpaikasta ennakoidusti, mutta oli päivän päätteeksi kuitenkin hyvin iskuetäisyydellä, kun lähtöjärjestys muutetaan käänteiseksi WRC-autojen osalta.

– Ei aivan suunnitellusti, Latvala tunnusti päivän puolessa välissä 21 sekunnin päässä kärjestä ja kisan kuudentena.

– Iltapäivään olen tyytyväinen. Meillä on iskupaikka lauantaille, hän summasi päivän neljäntenä, vain 9,8 sekunnin päässä kärjestä.

Päivän parasta vauhtia piti punkaharjulainen Hänninen aivan viimeiselle ek:lle asti, jossa pyörähdys ja keulan osuma kaiteeseen vaurioitti keulaa ja aiheutti jäähdyttimen letkun halkeamisen. Jäähdytin säilyi ehjänä.

Silmänräpäyksessä kisa muuttui 48 kilometrin selviytymistaisteluksi huoltoon Algheroon. Hänninen ajoi päivänsä tasaisesti, yhden pohja-ajan ollen toisena, mutta pudoten 38 sekunnin häviöllä kuudenneksi.

Hän ei hyökännyt ja yrittänyt ohittaa iskunvaimentajaongelmista kahdeksannella ek:lla kärsinyttä uusiseelantilaista, Hyundain Hayden Paddonia, vaan tyytyi ajamaan varman päälle.

– Ei mitään erikoista. Karkeimmalla osuudella varoin, olin vähän hermostunut siellä,  Hänninen summasi toiseksi viimeisen pätkän maalissa, kun auto oli vielä ehjä.

– En tiedä vielä tuliko vaurioita moottoriin, hän sanoi mennessään huoltoon.

Juho Hännisen viimeisen pätkän pyörähdys ja nokan kolautus kaiteeseen muotoili Toyotaa uudelleen.

Päivän kovimman suorituksen paukutti Lappi. Hän ajoi uransa ensimmäisen pohja-ajan juuri ennen puolen päivän huoltoa, viidennellä Targun ek:lla.

– Kaiken kaikkiaan tämä tuli hyvin ja ilman kakkosvaihdetta.

– Aamun muilla pätkillä kärsin enemmän kakkosen puutteesta, mutta tällä pätkällä ei ollut kuin neljä kakkosen paikkaa, niin se tuli hyvin, Lappi myhäili.

Hän jatkoi huollon jälkeen lentoaan ajaen kaksi pohja-aikaa lisää.

– Aamulla ajoimme kehitysiskunvaimentimilla, ja nyt vaihdoimme normaaleihin. Tämä toimii paremmin, Lappi selvitti vauhtiaan.

Tosin hän kärsi vasemman etuiskunvaimentimen juuttumisesta toiseksi viimeisellä Tulan ek:lla, ja painotti huolellista ajoa ja auton saamista illan pitkään huoltoon.

– Kyllä se ensimmäinen pohja tuli yllätyksenä. Ei mitään reuhattu, eikä yritetty – päinvastoin yritettiin säästää renkaita, Lappi sanaili.

– Sitten jatkettiin samalla lailla. Tässä on niin hyvä tuo poikittaispito siivillä, että sitä täytyy näköjään vain tuoda suoraan, eikä yhtään sladissa.

Kauhea. Painajainen.

Päivän viides ek oli juuri niin dramaattinen kuin ennakoitiin. Kisaa johtanut Citroenin Kris Meeke ajoi ulos, putosi tuloslistalla lähes kahdeksan minuutin päähän. Keskeytys tuli sitten huoltoon, jossa turvakaarien todettiin vaurioituneen liikaa, jotta jatko olisi ollut mahdollista. Tallin alakuloa lisäsi vielä Craig Breenin keskeytys.

Sardinian rallin kärki on huipputasainen. Viiden kärki mahtui perjantai-iltana alle 15 sekunnin sisään. Seitsemäs, Sebastien Ogier oli 41 sekunnin päässä kärjestä.

– Kauhea. Painajainen. Minulla ei ole pitoa. Melko tylsää, Ogier kiteytti ajonsa ensimmäisenä irtosoralla.

– Eikä huominen ole paljoa parempi, koska ei edessäni ole montaa autoa ennen minua. Tällaista on WRC, MM-sarjaa johtava Ogier pohti perjantain päätteeksi. Tosin iltapäivällä ajettiin kaikki ek:t toiseen kertaan, eli olosuhteet olivat kaikille lähempänä samaa.

Lauantaina teiden luonne muuttuu jouheammiksi ja nopeammaksi. Tänään ajetaan 143 ek-kilometriä. Sekuntikilpailu voitosta on käytännössä täysin auki.

AVAINSANAT

Markkaselle avausottelussa 17 pistettä – NBA:n suomalaistulokas pelasi 33 minuuttia

Kuva: Getty Images / AFP Vaughn Ridley
Lauri Markkanen (24) debytoi loistavasti koripallon NBA-liigassa.

Lauri Markkanen on heittänyt 17 pistettä NBA-koripallon avausottelussaan  aamuyöllä Suomen aikaan. Markkanen sai peliaikaa 33 minuuttia. Markkasen seura Chicago Bulls aloitti kauden tappiolla Toronto Raptorsista. Toronto sai 117 pistettä, Chicago 101.

Markkanen otti pelin aikana yhteensä kahdeksan levypalloa.
NBA:n mestariksi on yleisesti povattu Golden State Warriorsia. Esimerkiksi urheilukanava ESPN:n koripalloasiantuntijat valitsivat viime kauden mestarijoukkueen Golden Staten myös tämän kauden suurimmaksi ennakkosuosikiksi.

Markkasen edustaman Bullsin mahdollisuuksiin ei uskota. Chicago Tribunen toimittajat eivät usko Bullsin yltävän edes pudotuspeleihin.

Markkanen varattiin numerolla seitsemän

Yksikään ESPN:n lajiasiantuntijasta ei ole myöskään veikannut Markkasta vuoden parhaan tulokkaan palkinnon saajaksi.

Markkanen varattiin kesän varaustilaisuudessa numerolla 7, mikä on kuitenkin ylivoimaisesti paras suomalaisen varausnumero. Markkasen varannut Minnesota Timberwolves myi Markkasen heti kättelyssä Chicagoon.

Markkanen on ensimmäinen suomalainen, jolla on mahdollisuus kunnolliseen rooliin liigassa. Hanno Möttölä pelasi aikanaan Atlanta Hawksissa 155 ottelua ja amerikkalais-suomalainen Erik Murphy parissakin seurassa yhteensä 24 ottelua pari vuotta sitten.

 

 

Jokereilla on millä mällätä

Juuri nyt kotoinen jalkapallomme on kihelmöivässä vaiheessa, vaikka Klubi onkin jo kuorinut kirsikat kakusta tuplasti. Ketkä vievät hopeat ja pronssit? Kuka tippuu ja kuka karsii? Ja kuka nousee pääsarjaan? Siinä purtavaa. Vajaan parin viikon kuluttua kaikki on plakkarissa.

Kuopio ja Tampere ovat tasakakkosia pistein 50. KuPS kohtaa vielä Jyväskylän kotonaan ja Kemin vieraissa. Ilveksellä vastassa Kemi kotona ja Maarianhamina Ahvenanmaalla. Ei mikään peli etukäteen kirkossa kuulutettu.

Kemi on neljän pisteen plussalla (32) kohtaamassa Ilveksen Tampereella ja Kuopion kotonaan. Helsingin IFK (28) kohtaa puolestaan Seinäjoen kotonaan ja Lahden vieraissa. Jumbo Jyväskylä (23) on vaikean pulman edessä. Vielä vastassa uopio ja Vaasa.

Nousijakamppailussa Turku ja Espoon Honka. Lopputaistoissa hämmästytti Hongan 10–0-voitto Oulussa tarpeellisen maalisuhteensa parantamiseen. Ei kuulemma ollut sopua.

Lätkässä on myös odotettavaa. Seurat pääsevät vähä kerrallaan hitsaamaan miehistöjään yhteistyöltään sujuviksi. Mestari Tappara on ailahdellut. Helsingin IFK ei ole edes isolla rahalla kyennyt odotuksiin.

TPS on keulilla, mutta liiga on vasta nuori.

***

Jokaisella pelillä on sääntönsä, joiden noudattamista valvovat erotuomarit pilli suussa. Varsinkin jääkiekossa on tapahtunut ylilyöntejä. Nuoret kehittyvät nykyään voimassa ja koossa. Tätä ruumiillista kehitystä käytetään usein väärin hyväksi.

Urheilun tarkoitus on edistää fyysistä kuntoa ja terveyttä. Ei suinkaan taklata vastustajia sairastuville. Onneksi päättäjät ovat ryhtyneet rikkojia vastaan rankkoihin toimiin tuomitsemalla heidät eri pituisiin pelikieltoihin.

Myös koripallossa, jota aikanaan pidettiin vähemmän fyysisenä lajina, voiman käyttö on lisääntynyt. Siitä kertovat potilaslistat.

Nyrkkeilyn olemassaoloa puolustetaan jalon itsepuolustuksen taitamisella, mutta tosiasiassa pugilistiyleisö janoaa verta ja tyrmäyksiä. Ristiriitaista urheilun perimmäisen tarkoitusperän suhteen. Olen jo aikaisemmin suositellut Robert Heleniukselle hanskojen naulaamista seinään ja siksi odottelen kauhulla Cardiffin ottelun lopputulosta maailman huippua vastaan.

Lojuuko Robbe tajuttomana yhtä pitkän tovin kanveesilla kuin viimeksi kohdatessaan lähes alokasiskijän, jonka hanskassa oli ruutia ja terästä?

***

Joka paikan besserwisser Hjallis Harkimo on luonnehtinut työväen ja ruotsinkielisten urheiluliittoja Suomessa turhiksi vaatien näiltä valtionavun tukahduttamista. Eli kokoomuslaista valtaa pitää entisestään kauhoa lisää.

TUL:n entinen puheenjohtaja Matti Ahde puolestaan arvostelee sitä, ettei urheilussamme anneta kaikkien kukkien kukkia eikä edistää valinnanvapaudella Suomen urheilua.

Politiikassa kokoomus vaatii valinnanvapauden nimissä terveysrahoja rikkaille firmoille, mutta urheilussa monopolia rahojen jaon suhteen. Tarkoitus pyhittää keinot.

Jääkiekossa Harkimon Jokerit on kyllä tehnyt maineikasta urheilutulosta pelatessaan KHL- sarjassa ennätyspitkän voitollisen sarjan. Mutta taloudellisesti Harkimon puulaaki on menettänyt kolmen viime kauden aikana yli 35 miljoonaa euroa. Kenen rahoja?

***

Urheilussa mukanaoleminen on erinomainen opinahjo ja ponnahduslauta politiikkaan. Meiltäpä vaikka presidentti Kekkonen, Tarja Halonen ja Sauli Niinistö. Sekä lukuisat ministerit ja kansanedustajat. Yksityiseltä johtamispuolelta löytyy vieläkin enemmän miehiä ja naisia.

Urheilu kasvattaa sosiaaliseen kanssakäymiseen. Ja sitä yhteiskunta todella kaipaakin.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Suomalainen nettosi 1 800 000€, Hjallis Harkimo haukkuu urheilutoimittajat: ”Ovat ihan pihalla. He eivät ymmärrä lajista mitään.”

Kuva: Lehtikuva

Kokoomuksen kansanedustaja, jääkiekkomies Harry Harkimo antaa palaa uudessa blogikirjoituksessaan. Hän ei osoita arvostusta suomalaisia urheilutoimittajia kohtaan, jotka eivät hänen mukaansa ymmärrä suosittua e-sportsia, elektronista urheilua.

”Minäpä annan lajista pari lukua. Siitä on kiinnostunut 415 000 yli 18-vuotiasta suomalaista. 18–29-vuotiaiden keskuudessa se on toiseksi suosituin laji jääkiekon jälkeen. Amerikassa se on yhtä suosittua kuin jääkiekko.
Maailmanlaajuisesti elektronista urheilua seuraa 323 miljoonaa fania – 36 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.”

Suosituin peli on Harkimon mukaan League of Legends: sillä on maailmalla 105 miljoonaa viikoittaista pelaajaa.

”Suurin ongelma lajin kannalta kuitenkin on, että urheilutoimittajat ovat ihan pihalla. He eivät ymmärrä lajista mitään. Nyt kannattaisi kiireen vilkkaa alkaa opiskella lajia. Suomalainen Lasse Urpalainen tienasi äskettäin 1,8 miljoonaa euroa.”

Harkimo kehottaa suhtautumaan asiaan vakavasti.

”Tosin pelkään, että kestää kyllä kauan, ennen kuin meidän keihäs- ja hiihtoniilot tajuavat, mistä on kysymys.”

AVAINSANAT

”Vieläkin tekee pahaa” – Paavo Arhinmäki ”juhlapäivänä”: Näihin 10 sekuntiin tiivistyy koko suomalaisen jalkapalloilun yli satavuotinen historia

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Suomi johtaa ratkaisevaa karsintaottelua Unkaria vastaan. Sitten tapahtuu jotain, jotain käsittämätöntä.

Vasemmistoliiton kansanedustaja, entinen urheiluministeri Paavo Arhinmäki palaa Facebook-päivityksessään päivälleen 20 vuoden takaiseen kirvelevään pettymykseen, joka ei hevin unohdu suomalaisen maajoukkuejalkapalloilun seuraajilta.

11.10. 1997 pelattiin ratkaiseva MM-karsintaottelu Suomen ja Unkarin välillä Helsingin olympiastadionilla. Suomi tarvitsi jatkokarsintapaikkaan voiton vieraista, joille puolestaan riitti tasapelikin.

Suomi oli mennyt toisella jaksolla johtoon Antti Sumialan osumalla.

Helsingin kaatosateessa näytti aivan viime sekunneille siltä, että unelmasta voi tulla totta.

Kunnes.

Arhinmäki kuvailee ottelun lopputulosta ja sen dramaattista huipennusta Suomen jalkapallohistorian pahimmaksi pettymykseksi.

”Vieläkin tekee pahaa katsoa video. Toisaalta tämä on myös hyvin kuvaava video. Tässä tiivistyy kymmeneen sekuntiin koko suomalaisen jalkapalloilun yli satavuotinen historia.”

Keskustelua aiheesta

Messi pelasti Argentiinan kisoihin – hattutemppu ratkaisuottelussa

Kuva: Lehtikuva-AFP

Argentiina on varmistanut paikkansa vuoden 2018 jalkapallon MM-kisoissa ottamalla 3–1-voiton Ecuadorista. Voiton Argentiinalle toi supertähti Lionel Messi, joka teki hattutempun.

Ottelu avausmaalin teki Ecuadorin Romario Ibarra, joka iski pallon maaliin heti 38. sekunnin kohdalla. Messi tasoitti kuitenkin tilanteen 1–1:een 12. minuutin kohdalla ja vei Argentiinan 2–1-johtoon 20. minuutin kohdalla. Kolmannen kerran Messi iski pallon maaliin, kun ottelua oli pelattu 62. minuuttia.

Lisäksi paikkansa MM-kisoissa ovat varmistaneet Uruguay ja Kolumbia. Uruguay otti paikallista aikaa tiistaina pelatussa ottelussa 4–2-voiton Boliviasta, kun taas Kolumbia pelasi 1–1-tasapelin Perun kanssa Limassa.

Vuoden 2018 jalkapallon MM-kisat pelataan Venäjällä.